Ο Ίαν ‘Αντερσον ανυπομονεί, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, να παρουσιάσει την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022 στη Μονή Λαζαριστών, με τους Jethro Tull – στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών 2022- μερικές από τις σημαντικές στιγμές του Progressive Rock ρεπερτορίου τους.

Τραγούδια από το 1968 έως σήμερα, «τραγούδια που σημάδεψαν μια νέα κατεύθυνση ή βελτίωσαν μια προηγούμενη», όπως σημειώνει.

Μέσα σε αυτά που θα ακουστούν, θα είναι και κομμάτια από το τελευταίο άλμπουμ της μπάντας, το “The Zealot Gene”, το πρώτο, μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες.

Ο Ίαν ‘Αντερσον, φωνή και ψυχή του συγκροτήματος, είχε κυκλοφορήσει τα προηγούμενα χρόνια αρκετά σόλο άλμπουμ, αλλά κάποια στιγμή θέλησε, όπως λέει, να αναγνωρίσει τα μέλη της μπάντας που έπαιζαν στις συναυλίες ως μέρος των Jethro Tull για πολλά χρόνια, αλλά δεν είχαν ακόμη μπει σε ένα άλμπουμ.

Έμπνευση από τη Βίβλο

Το «The Zealot Gene» εμπνέεται σε μεγάλο βαθμό στιχουρχικά από τη Βίβλο, καθώς όπως εξηγεί ο ‘Αντερσον «στη Βίβλο υπάρχουν πολλά ηθικά διδάγματα και κώδικες κοινωνικής συμπεριφοράς». Δηλώνει υποστηρικτής του Χριστιανισμού, αλλά δε θεωρεί τον εαυτό του αληθινό, πιστό Χριστιανό.

«Η πίστη συνεπάγεται βεβαιότητα. Πιστεύω στις πιθανότητες και τις δυνατότητες. Είμαι μαθητής της συγκριτικής θρησκείας και αντλώ κάτι από πολλές θρησκείες. Μπορείς να με πεις Πανενθεϊστή», λέει.

Αναφέρεται συχνά στην πνευματική επίγνωση και την πνευματική υγεία, η οποία, ελπίζει, όπως σημειώνει, σε περιόδους απόγνωσης και κρίσης, όπως η σημερινή, «να αποτελέσει εργαλείο επιβίωσης», ενώ αναφερόμενος στον τίτλο του τελευταίου άλμπουμ των Jethro Tull, εξηγεί ότι παραπέμπει στο «εγγενές σε όλους μας να συγκινούμαστε, να θυμώνουμε με διαφορετικά θέματα και να νιώθουμε την ανάγκη να το φωνάξουμε, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Με σήμα το φλάουτο

Οι Jethro Tull ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του ’60 από το Blackpool της Αγγλίας. Έχοντας στο ενεργητικό τους 60 εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων παγκοσμίως, περισσότερα από 21 άλμπουμ και περίπου 5000 συναυλίες σε όλο τον κόσμο, έχουν χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο σημαντικά και εκκεντρικά progressive rock συγκροτήματα, με σήμα κατατεθέν το φλάουτο, το οποίο υιοθέτησε ο ‘Αντερσον από τα πρώτα βήματα του συγκροτήματος, θέλοντας να διαφοροποιηθεί από τους άλλους.

Αντιλήφθηκε νωρίς, όπως έχει επανειλημμένα πει, ότι ως κιθαρίστας δε θα γινόταν ποτέ τόσο καλός όσο ο Eric Clapton και αποφάσισε να πουλήσει την κιθάρα του και να αγοράσει ένα φλάουτο, απλά και μόνο επειδή φαινόταν ωραίο και λαμπερό.

Μέσα στις δεκαετίες έχει χρησιμοποιήσει αναρίθμητα φλάουτα, «ακόμη και τα χειρότερα, έχουν μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου», γράφει ο ίδιος στην ιστοσελίδα του συγκροτήματος, ενώ πλέον τα καθαρίζει και τα γυαλίζει μετά από κάθε χρήση, «κάτι που δεν έκανα ποτέ τη δεκαετία του ‘70», όπως εξομολογείται.

Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, οι Jethro Tull θα εμφανιστούν στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Στη Σκιά των Βράχων 2022.