Με πλούσια ατζέντα, που θα περιλαμβάνει από ελληνοτουρκικά, ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ενέργεια και τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, και όχι μόνο, συναντώνται σήμερα ο  πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Άντονι Μπλίνκεν θα βρίσκεται το απόγευμα στην Αθήνα και θα έχει συνάντηση στις 19:30, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να επισημανθεί ότι οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ βρίσκονται σε καλύτερο δυνατό σημείο τους.

Μετά το τετ α τέτ με τον Άντονι Μπλίνκεν θα ακολουθήσει δείπνο παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδρια και Νίκου Παναγιωτόπουλου αντίστοιχα.

Νωρίτερα, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ επισκέπτεται σήμερα την Άγκυρα όπου θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο  Άντονι Μπλίνκεν μετέβη χθες στην Τουρκία για να δείξει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στον σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ και ανακοίνωσε τη χορήγηση 100 εκατομμυρίων δολαρίων επιπρόσθετης βοήθειας προς τους πληγέντες από τον σεισμό που προκάλεσε σχεδόν 45.000 θανάτους στη χώρα και τη γειτονική Συρία. “Προσθέτουμε 100 εκατομμύρια δολάρια για να έλθουν και να βοηθήσουν εκείνους που έχουν απεγνωσμένα ανάγκη”, είπε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ διέθεσαν επίσης ελικόπτερα Μπλακ Χοκ και Σινούκ για τη μεταφορά προμηθειών.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ εξήραν τη βοήθεια που η χώρα μας προσέφερε στη γείτονα τις πρώτες ημέρες μετά το σεισμό στέλνοντας άμεσα βοήθεια σε έμψυχο προσωπικό αλλά και σε υλικά.

Η ατζέντα

Στη διάρκεια στης συνάντησης Μητσοτάκη-Μπλίνκεν αναμένται να δοθεί έμφαση στο γεγονός πως η Ελλάδα μετατρέπεται σε «πάροχο» ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή δεδομένου ότι ήδη αποτελεί ήδη έναν σημαντικό ενεργειακό κόμβο και σε ότι αφορά την Ευρώπη.

Στην ατζέντα των επαφών θα βρεθεί επίσης η  ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ την οποία η Τουρκία μπλοκάρει προκειμένου να διατηρεί ένα διαπραγματευτικό χαρτί με τις ΗΠΑ και τις απαιτήσεις που έχει την αγορά στρατιωτικών πολεμικών αεροσκαφών καθώς και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 18:00 ο κ. Μητσοτάκης θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα: «4 χρόνια έργο για την Παιδεία – Αλλαγή στην πράξη», στο Μέγαρο Μουσικής.