Τη διοργάνωση υπουργικής διάσκεψης στην Αθήνα των επτά κρατών – μελών της Νότιας Ευρώπης που αποτελούν τους Euro Med 7, τον Μάιο του 2020, συμφώνησαν ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με τη Γαλλίδα υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Amelie de Montchalin, σε συνάντηση που είχαν το πρωί της Τετάρτης (26/2), στο Παρίσι.
Με τη φίλη μου @AdeMontchalin μοιραζόμαστε μια αποτελεσματική συνεργασία, ένα κοινό όραμα για την Ένωση, μία ειλικρινή σχέση. Σήμερα, στο Παρίσι, συζητήσαμε για τις σχέσεις των χωρών μας & συντονίσαμε τις κινήσεις μας για μια μεγάλη, ανοιχτή & φιλόδοξη Ευρώπη. Trės heureux!🇬🇷🇫🇷🇪🇺 pic.twitter.com/OSJ0RNRfIW
— Varvitsiotis Miltiadis (@MVarvitsiotis) February 26, 2020
Η πρόταση της γαλλικής πλευράς, η οποία τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο έχει την προεδρία των EuMed7, κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική, επιβεβαιώνοντας τις εξαιρετικές ελληνογαλλικές σχέσεις. Σκοπός της υπουργικής διάσκεψης της Αθήνας είναι η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής των EuMed7 που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Ιούλιο (2/7), στην Κορσική. Στο EU Med Group συμμετέχουν εκτός της Ελλάδας και της Γαλλίας, η Ιταλία, η Ισπανία, η Κύπρος, η Μάλτα και η Πορτογαλία.
Στη συνάντηση του κ. Βαρβιτσιώτη με την ομόλογό του, επιβεβαιώθηκε ο πολυδιάστατος χαρακτήρας των ελληνογαλλικών σχέσεων αλλά και η αμοιβαία βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση τους όχι μόνο σε παραδοσιακούς τομείς συνεργασίας, αλλά και σε νέα πεδία αιχμής.
Avec mon homologue grec 🇬🇷 @MVarvitsiotis, 1 mois après la visite du Premier ministre grec en France. Déterminés à avancer ensemble pour une solution européenne pérenne face aux enjeux migratoires en Méditerranée. @CCastaner @NunezLaurent pic.twitter.com/Vh870hLHwc
— Amélie de Montchalin (@AdeMontchalin) February 26, 2020
Στο επίκεντρο της συζήτησης, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν η πρόταση της επιτροπής για τη νέα Μεθοδολογία για τη Διεύρυνση της ΕΕ, θέματα ασφάλειας στη Ν.Α. Μεσόγειο, το μεταναστευτικό, η υπό διαμόρφωση σχέση της ΕΕ με τη Βρετανία, αλλά και το Κράτος Δικαίου.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην τήρηση των αρχών του Κράτους Δικαίου, αρχές που διαχρονικά υπερασπίζεται και η Γαλλία. «Κάθε πλήγμα στο κράτος δικαίου βάλλει ευθέως στην καρδιά των ευρωπαϊκών δημοκρατιών, στον πυρήνα του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», δήλωσε χαρακτηριστικά.