Στην Αίγυπτο και συγκεκριμένα στο Σαρμ Ελ Σέιχ μεταβαίνει τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός προκειμένου να παραστεί και να μιλήσει στην σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, της COP27. Μία κρίσιμη σύνοδο λόγω των ανησυχιών που εντείνονται στη διεθνή κοινότητα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις στην ενέργεια.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνηση για την αναμόρφωση του ενεργειακού της μείγματος αναδεικνύοντας την αυξημένη παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές που συνεργούν στην πράσινη μετάβαση αλλά και στη δημιουργία υπεραξίας στην οικονομία. Και αυτό σε συνδυασμό με τη μείωση των βλαβερών ρύπων.
Παράλληλα θα αναδείξει ελληνικές πρωτοβουλίες, όπως το πρόγραμμα GR – eco islands, που ξεκίνησε πιλοτικά και έχει στόχο την αντικατάσταση ρυπογόνων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στα μικρά νησιά και την τόνωση της ηλεκτροκίνησης.
Επίσης θα παραστεί σε εκδήλωση για την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο, ενώ θα συμπροεδρεύσει με τον πρόεδρο της Σενεγάλης και προεδρεύοντα στην Αφρικανική Ένωση Macky Sall, σε μία από τις έξι θεματικές στρογγυλές τράπεζες που θα φιλοξενήσει η σύνοδος, με θέμα την ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση στο νερό.
Αναγκαία η ισορροπία
Αυτό που επίσης θα τονίσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός στις παρεμβάσεις του είναι ότι ι ενεργειακές επιλογές θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν μία ισορροπία μεταξύ των μακροπρόθεσμων αναγκών (με την βασική ανάγκη του πράσινου μετασχηματισμού) και των βραχυπρόθεσμων προκλήσεων όπως αυτές προκύπτουν από τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση.
Και αυτό διότι η ενεργειακή κρίση επιβάλλει μια μεταβατική περίοδο αξιοποίησης ορυκτών καυσίμων στο πλαίσιο της κάλυψης κρίσιμων οικονομικών και κοινωνικών αναγκών που δεν δύναται στην παρούσα φάση να παραγκωνιστεί δεδομένων των ρωγμών που προκαλεί στην κοινωνική συνοχή ταλανίζοντας τις χώρες, ειδικά της Ευρώπης. Κυρίως δέ δημιουργώντας συνθήκες ανόδου λαϊκιστών είτε προέρχονται από την άκρα δεξιά είτε από αριστερές πτέρυγες.
Τέλος έμφαση θα δώσει στα πλεονεκτήματα της Ελλάδας και στον ρόλο της ως ενεργειακό κόμβο, στις μεγάλες δυνατότητα παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας καθώς και στην ανάπτυξη κρίσιμων υποδομών και διασυνδέσεων, όπως η πλωτή μονάδα για LNG ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης και ο κάθετος αγωγός φυσικού αερίου