Οταν στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έμπαινε, για πέμπτη φορά στην πολιτική του καριέρα, στο γκρίζο κτήριο της λεωφόρου Κατεχάκη με τον τίτλο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ήξερε τι τον περιμένει. Ενδεχομένως δεν μπορούσε να προβλέψει τα είδη των περιστατικών που θα τον έφερναν μία ακόμα φορά στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Το μόνο που μπορούσε να προβλέψει ήταν ότι αυτό θα συνέβαινε για δύο λόγους: είτε γιατί θα είχε συμβεί κάποιο κακό περιστατικό, είτε γιατί θα είχε ενοχλήσει κάποιο σύστημα μικροεξουσίας, ιδεολογικής εμμονής, συμφερόντων ή όλων μαζί.

Γράφει ο Κώστας Δημητράκος

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ήξερε επίσης ότι ο σημαντικότερος λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης τού εμπιστεύτηκε εκ νέου αυτήν την υπουργική θέση ήταν για να συγκρουστεί με διάφορα εσωτερικά και εξωτερικά συστήματα που λειτουργούν για διάφορους λόγους εντός και εκτός ΕΛ.ΑΣ. ή εφάπτονται με την ΕΛ.ΑΣ. σε διάφορα επίπεδα. Αυτή είναι η μία πλευρά που βρίσκει απέναντί του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Η άλλη πλευρά είναι αυτή όλων όσοι έχουν θιγεί ιδεολογικά και πολιτικά από τα αποτελέσματα της δουλειάς του από την ίδια θέση στο παρελθόν. Σημαντικότερες αντιδράσεις έχει συναντήσει –και έχει πληρώσει ακριβά– από το μέτωπο της ελληνικής τρομοκρατίας καθώς το όνομά του είναι συνδεδεμένο τόσο με την εξάρθρωση της 17Ν όσο και με τα καταλυτικά χτυπήματα στη δεύτερη και την τρίτη γενιά της ελληνικής τρομοκρατίας.

Στο στόχαστρο

Το καλοκαίρι του 2010 μία βόμβα-φάκελος που προοριζόταν για τον ίδιον σκότωσε τον υπασπιστή του Γιώργου Βασιλάκη μέσα στο υπουργείο. Αργότερα, σε αναρτήσεις στο Διαδίκτυο οι δράστες συσχέτισαν ανοιχτά την ενέργεια αυτήν με τις αντιτρομοκρατικές επιτυχίες του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Μια ακόμα πλευρά που εχθρεύεται συστηματικά τον σημερινό υπουργό Προστασίας του Πολίτη είναι αυτή που αποτελείται από διάφορους «επαγγελματίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σε διάφορους κοινωνικούς χώρους και πεδία. Είτε πανεπιστήμια λέγονται αυτά, είτε μεταναστευτικό ζήτημα. Ανάμεσά τους και ένας ολόκληρος μηχανισμός που σχετίζεται με ορισμένες ΜΚΟ οι οποίες βρίσκονται –περιέργως για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα– υπό δικαστική διερεύνηση μετά από στοιχεία που εντοπίστηκαν περί διασυνδέσεών τους με οργανωμένα κυκλώματα εμπόρων μεταναστών και προσφύγων.
Εσχάτως, η κορύφωση των αντιπαλοτήτων μελών του οργανωμένου εγκλήματος που έχουν σχέση με τη διακίνηση λαθραίων καυσίμων και καπνικών προϊόντων φέρνει στην επιφάνεια ακόμα ένα φάσμα «εχθρών» του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που πιθανώς να αγγίζει και άλλες πλευρές της εκτελεστικής κυβερνητικής δραστηριότητας.

Θετικά βήματα

Ο ίδιος, πάντως, μιλώντας χθες το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ σχετικά με το φρικτό έγκλημα στους Αγίους Αναργύρους, προανήγγειλε ότι σε λίγες ημέρες όλες οι Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας θα ενημερώσουν το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. για τη δημιουργία ενός safe house στις περιοχές ευθύνης τους όπου θα μπορούν να φιλοξενούνται γυναίκες-θύματα κακοποίησης, ακόμα και μαζί με τα παιδιά τους, για όσο διάστημα χρειάζεται ώστε να περνά ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν. Τα σημεία αυτά θα είναι μυστικά, στα πρότυπα ανάλογων δράσεων στο εξωτερικό. Ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε επίσης και τη λειτουργία ενός πενταψήφιου αριθμού στην ΕΛ.ΑΣ. στον οποίο θα γίνονται αναφορές σχετικές με την εγκληματικότητα ή την παραβατική συμπεριφορά εφήβων και εν γένει ανηλίκων. «Ενα από τα βασικά προβλήματα της ελληνικής αστυνομίας», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην ίδια τηλεοπτική συνέντευξη, «είναι ότι η ΕΛ.ΑΣ. δεν μπορεί να τρέξει όσο τρέχουν οι εξελίξεις. Η αλήθεια είναι ότι η Ελληνική Αστυνομία χρειάζεται μία ριζική ανασυγκρότηση, μία κίνηση που θα μοιάζει περισσότερο σε επανίδρυση». Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θεωρεί ότι η επανίδρυση της ΕΛ.ΑΣ. είναι το «προσωπικό του στοίχημα».