Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επισκεφθεί την προσεχή εβδομάδα τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ο οποίος βρίσκεται σε επισφαλή κατάσταση, όπως ο ίδιος δήλωσε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ανακοίνωσε του ΔΟΑΕ «αυτή θα είναι η δεύτερη επίσκεψη του Γκρόσι στον πυρηνικό σταθμό, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, προκειμένου να εκτιμήσει απευθείας τη σοβαρότητα της κατάστασης ασφαλείας και της πυρηνικής ασφαλείας στις εγκαταστάσεις».

Μια νέα ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΔΟΑΕ θα συνοδεύσει τον Γκρόσι, καθώς ο διεθνής οργανισμός διατηρεί μόνιμη παρουσία στον πυρηνικό σταθμό από τον Σεπτέμβριο.

«Παρά την παρουσία μας στις εγκαταστάσεις εδώ και 7 μήνες, η κατάσταση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια παραμένει επισφαλής. Οι κίνδυνοι για την ασφάλεια και την πυρηνική ασφάλεια είναι πάρα πολύ προφανείς, όπως και η ανάγκη δράσης τώρα για την αποφυγή ενός ατυχήματος», δήλωσε ο Γκρόσι σε ανακοίνωση.

Ο Γκρόσι πρότεινε τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας περιμετρικά του πυρηνικού σταθμού.

«Παραμένω αποφασισμένος να συνεχίσω να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να βοηθήσω να μειωθεί ο κίνδυνος ενός πυρηνικού ατυχήματος κατά τη διάρκεια του τραγικού πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον ΔΟΑΕ, η αντικατάσταση της ομάδας των ειδικών που έπρεπε να γίνει τον Φεβρουάριο καθυστέρησε σχεδόν έναν μήνα. Μάλιστα εκφράζει τη λύπη του για τις πολύ δύσκολες συνθήκες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι εμπειρογνώμονες.