Θα προτιμούσε να γιορτάσει μία ανέφελη ειρήνη, αλλά έφθασε στην Βόρεια Ιρλανδία που βρίσκεται σε απόλυτη πολιτική παράλυση: σε κλίμα έντασης, έως και περιφρόνησης, ο Τζο Μπάιντεν θα προσπαθήσει να ενθαρρύνει τον διάλογο στην επαρχία της Βρετανίας.
Το Μπέλφαστ είναι ο πρώτος σταθμός ενός ταξιδιού που θα πάρει σύντομα μία πιο συναισθηματική στροφή: ο αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί το απόγευμα την Δημοκρατία της Ιρλανδίας όπου θα περάσει δύο ημέρες περπατώντας στα ίχνη των προγόνων του.
Οπως επανέλαβε πριν από την επιβίβασή του στο Air Force One, η προτεραιότητά του είναι «η διατήρηση της ειρήνης», που υπήρξε αντικείμενο μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης πριν από 25 χρόνια και σήμερα βρίσκεται σε νεκρό σημείο.
Η συμφωνία η οποία υπεγράφη με την ενεργητική συμμετοχή της Ουάσινγκτον στις 10 Απριλίου 1998, Μεγάλη Παρασκευή τότε, έδωσε τέλος σε αιματηρές συγκρούσεις τριών δεκαετιών ανάμεσα σε προτεστάντες ενωτικούς και καθολικούς ρεπουμπλικάνους, που σημαδεύτηκαν από την συμμετοχή του βρετανικού στρατού και έμειναν στην Ιστορία ως «The Troubles (3.500 νεκροί).
Κανένας εορτασμός δεν έγινε την Δευτέρα κατά την 25η επέτειο, που σημαδεύτηκε από τις βιαιότητες στο Ντέρι (Λόντοντέρι) θυμίζοντας ότι οι πληγές δεν έχουν κλείσει.
Πολιτική παράλυση
Ο αμερικανός πρόεδρος με την ιρλανδική καταγωγή για την οποία είναι υπερήφανος εννοεί να μην παραμείνει αδρανής απέναντι στην παράλυση των πολιτικών θεσμών στην Βόρεια Ιρλανδίας εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.
Η λειτουργία των διακοινοτικών πολιτειακών θεσμών, του μεγάλου επιτεύγματος της ειρηνευτικής συμφωνίας, βρίσκεται στον αέρα, αφού το DUP, το μεγαλύτερο κόμμα των προτεσταντών ενωτικών αρνείται να συμμετάσχει εξαιτίας του ειδικού καθεστώτος που διέπει την Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit.
Ο Τζο Μπάιντεν θα έχει σήμερα την ευκαιρία να συναντήσει κάθε έναν από τους ηγέτες των πέντε μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων της Βόρειας Ιρλανδίας, πριν από την ομιλία του στο πανεπιστήμιο του Μπέλφαστ, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος επιμένοντας στον «άτυπο» χαρακτήρα αυτών των συναντήσεων.
Αλλωστε, αν η Ουάσινγκτον ήθελε να συμμετάσχει στην απεμπλοκή της κατάστασης, η πρόσβαση θα ήταν δύσκολη προς την πλευρά των ενωτικών, που δεν διάκεινται θετικά προς τον τόσο υπερήφανο για την ιρλανδική του κληρονομιά καθολικό αμερικανό πρόεδρο.
Μάλιστα, χαρακτηρίζοντας «αντιβρετανό» τον Τζο Μπάιντεν στην συντηρητική εφημερίδα Daily Telegraph , ο βουλευτής του DUP Σάμι Γουίλσον τονίζει ότι ο αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε την Ευρωπαϊκή Ενωση στην σύγκρουση για τις ρυθμίσεις του Brexit. «Αρνείται να έρθει στην στέψη» του βασιλιά Καρόλου Γ’ στις 6 Μαΐου, όπου θα εκπροσωπηθεί από την σύζυγό του Τζιλ Μπάιντεν: «Δεν νομίζω ότι κανείς από μας θα τρέξει να την υποδεχθεί».
«Οποιαδήποτε πίεση που προέρχεται από την τόσο ξεκάθαρα φιλορεπουμπλικανική αμερικανική κυβέρνηση δεν συνιστά καθόλου πίεση για μας», δήλωσε ο Νάιτζελ Ντοντς του ενωτικού κόμματος.
Μετανάστευση
Κατά το σύντομο πέρασμά του από την βρετανική επικράτεια, ο Τζο Μπάιντεν θα έχει συνάντηση με τον βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ για να αφιερωθεί στην συνέχεια στο πιο ευχάριστο μέρος του ταξιδιού του, την αναζήτηση της οικογενειακής του ιστορίας και κληρονομιάς.
Ο Μπάιντεν διηγείται με υπερηφάνεια ότι κατάγεται από Ιρλανδούς που έφυγαν για να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή στις Ηνωμένες Πολιτείες τον 19ο αιώνα.
Ο Λευκός Οίκος έχει μάλιστα καταρτίσει ένα είδος γενεαλογικού δένδρου το οποίο διένειμε στον Τύπο μαζί με κάποια ανέκδοτα για τους προγόνους του αμερικανού προέδρου.
Είναι ένα αφήγημα που ο Τζο Μπάιντεν μπορεί να εκμεταλλευθεί πολιτικά αν θέλει να είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2024 για να απευθυνθεί στην αποκαρδιωμένη αμερικανική μεσαία τάξη λέγοντας ότι το «αμερικανικό όνειρο» δεν έχει πεθάνει και εμφανιζόμενος παράλληλα ως γόνος μίας ταπεινής κοινωνικά και εργατικής οικογένειας.