Υποστηρίζοντας πως δεν έχει καμία διάθεση να κατέβει στον εκλογικό στίβο ούτε και να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ  δήλωσε ότι παραμένει στη σφαίρα της «μεταπολιτικής» όπου καλωσόρισε και τον Κώστα Καραμανλή, μετά την απόφαση του τελευταίου να μην είναι εκ νέου υποψήφιος.

Επίσης σημείωσε πως διαμήνυσε ότι δε σκοπεύει να ενοχλήσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ,  προσθέτοντας πάντως ότι  σε ιδιωτικές και δημόσιες συζητήσεις έχει θετικά σχόλια να κάνει για τον τελευταίο.

Τόνισε ακόμη ότι  εξακολουθεί να στέκεται κριτικά απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και αποδοκίμασε στόχο της ΝΔ για αυτοδυναμία, σε βάρος σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.  «Πιστεύω ότι πρέπει να αναζητούνται και μεταξύ των κομμάτων οι βαθύτερες συναινέσεις και υπάρχει έδαφος για βαθύτερες στρατηγικού χαρακτήρα συναινέσεις υπέρ της εθνικής προοπτικής» είπε χαρακτηριστικά.

 

Περί συνεργασιών και Νίκου Ανδρουλάκη

Άφησε και κάποιες αιχμές για τη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη αναφορικά με το ότι δεν θα δεχθεί σε περίπτωση συνεργασίας για πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος αλλά και για το ότι δεν ενδιαφέρουν τα πρόσωπα. Εν τούτοις σημείωσε ότι δεν υπάρχει λόγος καν γι αυτή τη συζήτηση αφού αποκλείεται η συνεργασία εξ ορισμού.

«Με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα» είπε «το πρώτο κόμμα παίρνει τον πρωθυπουργό, το δεύτερο κόμμα παίρνει τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών και ούτω καθεξής. Όμως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βλέπω ότι λέει “δεν μας ενδιαφέρουν τα πρόσωπα καθόλου. Μας ενδιαφέρει η προγραμματική συμφωνία επί της ουσίας. Φυσικά τα πρόσωπα έχουν πολύ μεγάλη σημασία”. Μα εδώ όμως δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε για πρόσωπα, ούτε καν για προγράμματα, γιατί εδώ αποκλείεται η συζήτηση, αποκλείεται η συμφωνία, αποκλείεται η συνεργασία εξ ορισμού, με την υπόθεση ότι θα υπάρχει αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές, λόγω ενισχυμένης αναλογικής. Εάν δεν υπάρξει;»

Παρέλειψε όμως ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να αναφέρει ότι:

– Ο Νίκος Ανδρουλάκης από την πρώτη στιγμή χάραξε τη γραμμή του «ούτε, ούτε» δηλώνοντας πως δεν θα δεχθεί για πρωθυπουργό κανένα από τους δύο επικεφαλής των μεγαλύτερων κομμάτων ανοίγοντας έτσι τη συζήτηση σχετικά με το κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί κάποια σύγκλιση

– Ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε ότι στόχος του ιδίου και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι να βρεθεί η Ν.Δ στην αντιπολίτευση.