Την οργή του Ισραήλ προκαλεί η απόφαση του ΟΗΕ να συμπεριλάβει τον ισραηλινό στρατό σε διεθνή κατάλογο με τα κράτη και τις ένοπλες ομάδες που έχουν παραβιάσει τα δικαιώματα των παιδιών. Κι ενώ συνεχίζεται το σφυροκόπημα στη Γάζα, ένα ακόμη πλήγμα... απειλεί τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, εάν ο Μπένι Γκαντζ υλοποιήσει, ακόμη και εντός της ημέρας, την απόφασή του να παραιτηθεί από την κυβέρνηση.
Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ συμπεριελήφθησαν στην αποκαλούμενη λίστα της ντροπής. Ο Ισραηλινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη δημοσιοποίησε την ηχογραφημένη συνομιλία κατά την οποία ενημερώνεται για την έκθεση Γκουτέρες που θα δει τος φως της δημοσιότητας στις 18 Ιουνίου.
Η ετήσια έκθεση υποβάλλεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας και κατονομάζει τους υπευθύνους για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών στις εμπόλεμες ζώνες, όπως δολοφονίες, ακρωτηριασμούς, στρατολόγηση ανηλίκων, απαγωγές ή σεξουαλική κακοποίηση. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μέχρι τον προηγούμενο μήνα 7.797 παιδιά είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα.
Tα παιδιά στη Γάζα δεν πεθαίνουν μόνο από τους βομβαρδισμούς και τον πόλεμο. Πεθαίνουν και από υποσιτισμό. Δεν εμβολιάζονται. Δεν πηγαίνουν σχολείο. Δεν ζουν με τις στοιχειώδεις συνθήκες υγιειενής, Δεν πλένονται τακτικά. Δεν έχουν καθαρές τουαλέτες και πόσιμο νερό.
Ο Μπένι Γκαντζ, μέλος του πολεμικού συμβουλίου, είχε θέσει τελεσίγραφο στον Νετανιάχου να υιοθετήσει μέχρι τις 8 Ιουνίου ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα στη Γάζα, κάτι που δεν έχει μέχρι στιγμής συμφωνηθεί.
Εάν ο Γκαντζ αποφασίσει να αποχωρήσει δεν σημαίνει ο κυβερνητικός συνασπισμός θα καταρρεύσει επειδή ο Νετανιάχου εξακολουθεί να έχει την πλειοψηφία, αν και ισχνή. Ωστόσο,ο ισραηλινός πρωθυπουργός θα είναι ακόμη πιο απομονωμένος με τον Γκαντζ εκτός του πολεμικού συμβουλίου και θα είναι πιο δύσκολη η λήψη αποφάσεων.
Η πολιτική αβεβαιότητα κορυφώνεται στο Ισραήλ λίγο πριν απο τη νέα επίσκεψη του Αντονι Μπλίνκεν στην περιοχή ,με στόχο την προώθηση της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός κι επιστροφή των ομήρων.