Την Λέσβο θα επισκεφτεί την Τρίτη (12/10), η πρόεδρος της επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Στο πλαίσιο της συνεργασίας της επιτροπής με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για τη δημιουργία ψηφιακού Μουσείου Αιγαίου.
Θα συναντηθεί, το μεσημέρι της Τρίτης (12.30), με τον δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη. Και ακολούθως (12.45) με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη.
Στη συνέχεια θα συμμετάσχει (12.55) σε συνάντηση στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου με τους βουλευτές, τους δημάρχους και φορείς του νησιού. Αμέσως μετά θα κάνει δηλώσεις στα ΜΜΕ.
Θα επισκεφθεί το Μουσείο Θεοφίλου (14.00) και το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή (15.05). Όπου, θα φυτέψει μια υπεραιωνόβια ελιά και νωρίς το απόγευμα της Τρίτης θα αναχωρήσει από το νησί.
Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας για τη δημιουργία εικονικού ψηφιακού μουσείου
Το εικονικό ψηφιακό μουσείο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου θα περιλαμβάνει ένα σύνολο ψηφιακών εφαρμογών περιήγησης και προβολής της ιστορίας των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας: της Λέσβου (συμπεριλαμβανομένων της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου), της Χίου (συμπεριλαμβανομένων των Οινουσσών και των Ψαρών) και της Σάμου (συμπεριλαμβανομένων της Ικαρίας και των Φούρνων / Θύμαινας).
Μ’ έμφαση στα ιστορικά γεγονότα κατά την επανάσταση του 1821, την οριστική απελευθέρωση το 1912, τα χρόνια των μεγάλων πολέμων και του μεσοπολέμου μέχρι και το σήμερα.
Πρόκειται για ένα εικονικό ψηφιακό ταξίδι στην νεότερη ιστορία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, καθώς η περιοχή είχε ενεργό ρόλο σε όλα τα γεγονότα της νεότερης Ελλάδας από την Επανάσταση του 1821 και μετά.
Η προβολή των ιστορικών γεγονότων της νεότερης εποχής για το Βόρειο Αιγαίο θα πραγματοποιηθεί μέσω: α) της καταγραφής όλων των τεκμηρίων που περιγράφουν τα γεγονότα της νεότερης ιστορίας του Βορείου Αιγαίου και των σημαντικότερων στοιχείων ιστορικής, πολιτιστικής και κοινωνικής αξίας που διαδραματίστηκαν εκείνη την περίοδο και που οδήγησαν τον λαό των νησιών του Βορείου Αιγαίου να συμμετάσχει ενεργά στα ποικίλα γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία της χώρα από το 1821 και μετά, β) της σύζευξης του γλωσσικού και οπτικοακουστικού περιεχομένου (πολυτροπικότητα).
Το προτεινόμενο έργο παρέχει τη δυνατότητα σ’ έναν προορισμό να κάνει γνωστούς στους επισκέπτες αυτού, όλους εκείνους τους παράγοντες που μπορούν να καταστήσουν τον προορισμό ιδιαίτερα ελκυστικό και ταυτόχρονα αυθεντικό, προβάλλοντας με συγκεκριμένο τρόπο τα ιδιαίτερα, μοναδικά πολιτισμικά και ιστορικά χαρακτηριστικά του (attributes), με έμφαση στην νεότερη ιστορία του.
Χαρακτηριστικά που κάποια έχουν χαθεί ως φυσικά στοιχεία, αλλά επιζούν μέσα από τις μνήμες, τις αφηγήσεις, τις παραδόσεις, τα τραγούδια, τα σχέδια, τις φωτογραφίες, τους χάρτες, τις εφημερίδες και τα βιβλία.