Τις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ κατέθεσε και παρουσίασε με την πρωτολογία της στη συζητήση στη Βουλή η Φώφη Γεννηματά.

Παρόλα αυτά η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έδειξε πως έχει αποστάσεις από την πραγματικότητα. Η δε αναφορά της σε δημοτική συγκοινωνία την οποία κατά τα λεγόμενά της έχουν όλοι οι δήμοι αλλά και οι προσλήψεις που ζήτησε σε οδηγούς και τεχνικούς για τις αστικές συγκοινωνίες έρχονται να καταδείξουν το βασικό πρόβλημα της Χαριλάου Τρικούπη. Την απόσταση από την κοινωνία…

«Τους τελευταίες περίπου εννέα μήνες, την ζωή μας την ορίζει ο κορωνοϊός. Μας επιβάλει να ζούμε και να δουλεύουμε διαφορετικά. Να σκεφτόμαστε και να αγαπάμε διαφορετικά. Δυστυχώς είναι ολοφάνερο, ότι ένα πράγμα δεν αλλάζει, η εμμονή της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αχρείαστες κοκορομαχίες και το κλίμα έντασης, πόλωσης και διχασμού» τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, ξεκινώντας την ομιλία της στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κατάσταση στη χώρα με την πανδημία.

«Στέλνω μήνυμα αλληλεγγύης σε όσους δίνουν μάχη για τη ζωή τους, στις ΜΕΘ, αλλά στο ΕΣΥ» ανέφερε στη συνέχεια η κ. Γεννηματά, σημειώνοντας πως «Το πρώτο κύμα της πανδημίας ήταν μια συνάντηση με το άγνωστο και βάλαμε όλοι πλάτη. Μείναμε όλοι σπίτι ακούσαμε τους ειδικούς. Δώσαμε το χρόνο στη κυβέρνηση να οργανωθεί, σε όλα τα επίπεδα, με προτεραιότητα την ενίσχυση και στήριξη του ΕΣΥ. Προτείναμε πως μπορεί να στηριχτεί το ΕΣΥ, πώς να σταθεί όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία» είπε και αναφέρθηκε σε σειρά προτάσεων που κατέθεσε το ΚΙΝΑΛ όλο αυτό το διάστημα.

Αναφερόμενη στις επιπτώσεις που έχει ο κορωνοϊός, στην κοινωνία και την οικονομία ειδικότερα, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, σημείωσε πως «εμείς σήμερα θα γυρίσουμε στα σπίτια μας και ξέρουμε ότι κάποια θέματα τα έχουμε λυμένα. Για κάποιους άλλους δεν ισχύει αυτό. Να σκοτωθούμε μεταξύ μας για να δούμε πώς θα στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους που καταστρέφονται σήμερα».

«Κύριε πρωθυπουργέ, είχατε προτάσεις, χρόνο, απεριόριστη κοινωνική και πολιτική στήριξη και χρήματα για να κινηθείτε ώστε να μην καταλήξουμε εδώ. Εάν οι επιστήμονες σας είπαν να πάρετε μέτρα νωρίτερα και δεν το κάνατε, κακώς» τόνισε.

Και συμπλήρωσε «η κυβέρνηση φοβάται και να πει τη λέξη Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σε συγκεκριμένους τομείς της κοινωνικο-οικονομικής ζωής της χώρας.

Oλόκληρη η ομιλία της Φώφης Γεννηματά

Εδώ και 9 περίπου μήνες, ο κορωνοϊός ορίζει την ζωή μας.

Μας επέβαλε να ζούμε διαφορετικά. Να σκεφτόμαστε διαφορετικά, ακόμη και να αγαπάμε, διαφορετικά.

Δυστυχώς είναι ολοφάνερο από τη μέχρι τώρα συζήτηση ότι ένα πράγμα δεν αλλάζει με τίποτα: Η εμμονή της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αχρείαστες κοκορομαχίες και σε αυτό το κλίμα της έντασης, της πόλωσης και του διχασμού.

Σε αυτές τις δύσκολες ώρες για πολλούς συμπολίτες μας που δίνουν μάχη ζωής στα Νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, πού νοσούν με αγωνία στο σπίτι, στο Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που αγωνίζεται, στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης.

Το πρώτο κύμα ήταν μια συνάντηση με το άγνωστο, το φόβο και την ανασφάλεια. Βάλαμε όλοι πλάτη. Μείναμε σπίτι. Ακούσαμε τους ειδικούς. Δώσαμε χρόνο στο κράτος και στην Πολιτεία να προετοιμαστεί ώστε να αντέξει το σύστημα υγείας το τσουνάμι που όλοι φοβόντουσαν ότι θα έρθει.

Μείναμε σπίτι, αλλά δεν κάτσαμε με σταυρωμένα τα χέρια. Προτείναμε πως μπορεί να στηριχθεί το ΕΣΥ. Πως μπορεί να σταθεί όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία. Πως έπρεπε να γίνει η μετάβαση από το πρώτο lock down στο άνοιγμα της χώρας. Πώς έπρεπε να ξεκινήσει ο τουρισμός; Πως έπρεπε να οργανώσουμε την καθημερινότητα μας από τα ΜΜΜ -λέξη δεν άκουσα γι’ αυτά, θα επανέλθω- ως τα σχολεία για να καθυστερήσουμε και να μειώσουμε τη διασπορά και το δεύτερο κύμα.

Καταθέτω τις σχετικές προτάσεις. Όλες τις επεξεργασίες που κάναμε και ξεκινώ από την ερώτηση που κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής στις 22 Ιανουαρίου 2020 στον υπουργό Υγείας, όταν είχαν ξεκινήσει τα προβλήματα στην Κίνα και πολύ πριν αρχίσει η συζήτηση στο εσωτερικό της χώρας. Ρωτούσαμε πώς θα προετοιμαστεί η χώρα και τι θα γίνει στις εισόδους της χώρας κλπ.

Συνεχίζω με τις 150 παρεμβάσεις που έκανε η Κοινοβουλευτική Ομάδα για όλα τα θέματα της καθημερινής ζωής των Ελλήνων πολιτών, από την υγεία τους μέχρι την οικονομία, μέχρι τη στήριξη των αδύναμων και των μικρομεσαίων. Γιατί, καλά τα λόγια, ο λαϊκισμός και η δημαγωγία, αλλά χρειάζονται στήριξη έμπρακτη, με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις που έχουμε καταθέσει εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Και τις παλεύουμε, δεν τις πετάμε έτσι ως φέιγ βολάν. Τις παλεύουμε καθημερινά από αυτό εδώ το βήμα με ολόκληρη την Κ.Ο μας.

Συνεχίζω με το ενδιάμεσο πρόγραμμα. Τι έπρεπε δηλαδή να κάνουμε από την ώρα που άρχισαν οι περιορισμοί, ακριβώς επειδή ξέραμε ότι αυτοί οι περιορισμοί θα χτυπήσουν τους πιο αδύναμους, τη μεσαία τάξη και τους μικρομεσαίους. Καταθέτω την πρότασή μας. Αργά έως βασανιστικά υιοθετήθηκαν κάποιες από αυτές από την πλευρά της κυβέρνησης. Οι περισσότερες βέβαια δεν ακολουθήθηκαν. Με ορατές συνέπειες. Και με λουκέτα και με ανεργία και με κινδύνους πολλαπλούς.

Καταθέτω προτάσεις από 21 Μαΐου. Τι έπρεπε να γίνει με τη λήξη του lockdown για την οικονομία.

Καταθέτω την πρότασή μας για την αναγέννηση του ΕΣΥ στις 03/09. Γιατί βλέπουμε ότι τους έχει πιάσει όλους ο πόνος ξαφνικά. Όλοι όσοι στην πράξη κυβέρνησαν και με νύχια και με δόντια το πολέμησαν. Κάποιοι το έλεγαν ευθαρσώς ότι πρέπει να το κόψουμε κομματάκια και να το δώσουμε στα ιδιωτικά συμφέροντα και γι’ αυτό το καταχρέωσαν κιόλας και ήταν έτοιμο να καταρρεύσει. Κάποιοι κρύβονταν πίσω από δήθεν μεγάλα λόγια αλλά εκεί οδηγούσαν και εκεί οδήγησαν τα πράγματα: στην κατάρρευση. Και βέβαια πρέπει να σας πω, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ότι, εάν είχε προσλάβει 19.000 ο κ. Τσίπρας στο ΕΣΥ και άλλες 13.000 η ΝΔ, γιατί ψάχνουμε γιατρούς σήμερα για να λειτουργήσουμε τα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ; Προτείνω να αρχίσουμε να τους εξάγουμε. Γιατί ακούω ότι πιέζονται γύρω τα συστήματα. Επειδή, λέει, είναι πολύ τεκμηριωμένα όσα λέγονται από αυτό το βήμα από τους αρχηγούς των κομμάτων. Έτσι άκουσα. Πάρτε λοιπόν τις προτάσεις για το ΕΣΥ.

Συνεχίζω με την πρότασή μας για το Ταμείο Ανάκαμψης. Γιατί δεν αρκεστήκαμε στο τι πρέπει να γίνει στο ενδιάμεσο τμήμα από το lockdown μέχρι να ανοίξουμε. Αλλά, αφού κατάφερε επιτέλους η Ευρώπη να συμφωνήσει σε αυτό το Ταμείο Ανάκαμψης, πώς η Ελλάδα θα προετοιμαστεί και θα αξιοποιήσει αυτούς τους πόρους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο; Και κυρίως, όχι μόνο πώς, αλλά και υπέρ ποιων; Γιατί ακούω διάφορες ανοησίες ότι δεν υπάρχει πια η πάλη των τάξεων, ότι δεν υπάρχει το δεξιά-αριστερά, δεν υπάρχει το πρόοδος-συντήρηση. Αλλά υπάρχει πάρα πολύ καλά το πρόοδος ή συντήρηση και τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών και των αδύναμων και μικρομεσαίων σε σύγκρουση, ανάλογα με το πώς θα αξιοποιηθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και στην Ελλάδα. Εμείς λοιπόν έχουμε πάρει σαφέστατη και ξεκάθαρη θέση για το πώς πρέπει να αξιοποιηθούν αυτά τα χρήματα και υπέρ των πολιτών της μεσαίας τάξης, των μικρομεσαίων και των πιο αδύναμων. Το καταθέτω για τα πρακτικά.

Βεβαίως καταθέσαμε και προτάσεις για το πώς θα έπρεπε να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία. Αντίστοιχα με όσα έκαναν όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Το καταθέτω για τα πρακτικά.

Προτάσεις στοχευμένες για το πώς πρέπει να στηριχθεί ο κλάδος της εστίασης. Καταστρέφονται. Καταστρέφονται. Εμείς θα γυρίσουμε σήμερα στο σπίτι μας και ξέρουμε ότι, πέρα από την ανησυχία μας, κάποια θέματα τα έχουμε λυμένα. Δεν ισχύει αυτό για πάρα πολλούς ανθρώπους στην Ελλάδα. Και, πέρα από την ανθρώπινη ζωή, αυτή θα πρέπει να είναι η δεύτερη μεγάλη ανησυχία μας. Αυτό πρέπει να μας ενώσει, γι’ αυτό πρέπει να δουλέψουμε σε αυτήν την αίθουσα. Να σκοτωθούμε μεταξύ μας για το πώς θα στηρίξουμε αυτούς τους κλάδους που καταστρέφονται σήμερα. Πάρτε τα μέτρα για την εστίαση.

Έρχομαι στο πρόγραμμά μας για τη στήριξη της πολιτιστικής δραστηριότητας. Δεν μπορεί να υπάρξει Ελλάδα χωρίς πολιτισμό. Και πολιτισμός βεβαίως είναι τα αρχαία μας αλλά δεν είναι μονάχα αυτά. Υπάρχει ένας κόσμος που καταστρέφεται, που υποφέρει, που δεν μπορεί να ζήσει. Θέατρα και κινηματογράφοι και θίασοι που, αν κλείσουν, δεν θα μπορέσουν να ξανανοίξουν όταν θα σταματήσει το lockdown. Και άρα πρέπει να σκύψουμε από πάνω τους και να δούμε τι πρέπει να γίνει. Έχουμε πει πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Διαβάστε τα, ακούστε τα. Τα καταθέτω στα πρακτικά της Βουλής.

Και βεβαίως, τι πρέπει να γίνει με τα ΜΜΜ. Στοιβάζεται ο κόσμος, είναι ο ένας πάνω στον άλλον, η κυβέρνηση φοβάται και να πει τη λέξη Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Θα επανέλθω για τις προτάσεις γιατί η επανάληψη είναι η μήτηρ της μαθήσεως, αλλά θα καταθέσω και ό,τι προτάσεις έχουμε πει μέχρι σήμερα για να υπάρχουν στα πρακτικά. Γιατί αυτά δεν τα λέμε τώρα, σήμερα. Τα λέμε εδώ και μήνες. Πάρτε λοιπόν για τα πρακτικά τις προτάσεις για τα ΜΜΜ.

Οι στιγμές που ζούμε είναι ιστορικές και γι αυτό η στάση όλων μας και κάθε πρόταση μας είναι κρίσιμο να είναι καταγεγραμμένη στα πρακτικά της Βουλής.

Με δυο λόγια, είχατε και τις προτάσεις, τον χρόνο, την κοινωνική στήριξη και τα χρήματα για να μην οδηγηθούμε στη νέα αυτή περιπέτεια.

Το ερώτημα δεν είναι αν ήταν αναγκαίο τώρα το νέο lock down, αφού είναι φανερό ότι η κατάσταση σας έχει ξεφύγει και είναι εκ των πραγμάτων επιβεβλημένο. Αλλά γιατί φτάσαμε κ. Μητσοτάκη στο σημείο να είναι αναγκαίο. Επιβεβλημένο είναι , αναπόφευκτο ήταν;

Και μη μας ρωτάτε εμάς αν έπρεπε κάποια πράγματα να τα έχετε αποφασίσει νωρίτερα και να τα έχετε επιβάλει. Εάν κ. Μητσοτάκη οι επιστήμονες σας έλεγαν ότι έπρεπε να τα έχετε επιβάλει νωρίτερα, κακώς δεν τους ακούσατε και καθυστερήσατε. Αν δεν σας το είπαν, δεν ξέρω το θίγετε.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι ευθύνη της αντιπολίτευσης να εισηγείται τέτοιου είδους μέτρα. Γιατί, αν το είχαμε πράξει αυτό, χωρίς να είναι και δημόσια τα στοιχεία του τι ακριβώς συμβαίνει, τότε όλοι θα μας κατηγορούσαν ότι σπέρνουμε τον πανικό. Και την ανησυχία στον κόσμο με μέτρο λοιπόν να λέγονται όλα, με υπευθυνότητα και με σοβαρότητα. Ευθύνη της κυβέρνησης είναι να αποφασίσει ποια στιγμή πρέπει να επιβληθούν τέτοιου είδους περιορισμοί που έχουν άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία.

Τι κάνατε από αυτά που έπρεπε;

Αφήσατε το χρόνο να κυλάει. Στείλατε την Κυβέρνηση διακοπές και φωτογραφιζόσασταν στα ηλιοβασιλέματα της Σαντορίνης.

Το θέμα είναι: βοηθήθηκε η χώρα τελικώς από όλο αυτό; Είναι σε καλύτερη θέση ο τουρισμός σήμερα; Εξασφαλίζει την επόμενη χρονιά του 2021; Σε τι κατάσταση είναι σήμερα οι ξενοδόχοι και οι εργαζόμενοι σε αυτά; Για άλλη συζήτηση αυτά. Ας περιοριστούμε σε αυτά για τα οποία έχουμε έρθει εδώ.

Γνωρίζατε τι έπρεπε να κάνετε κ. Πρωθυπουργέ για να διατηρήσουμε το πλεονέκτημα που ήταν η καλή κατάσταση της χώρας, πολύ καλύτερη από άλλες Ευρωπαϊκές, με τις οποίες μας συγκρίνετε σήμερα. Ξέρατε τι έπρεπε να κάνετε για να μην απογοητεύσετε τον Ελληνικό λαό που με θυσίες για άλλη μια φορά έβαλε πλάτη. Γιατι και το πρώτο lockdown είναι πάρα πολλοί που το πλήρωσαν πολύ ακριβά αλλά το έκαναν με υπερηφάνεια, το έκαναν με ελπίδα, με προσδοκία ότι «να η χώρα μας ξεχωρίζει, είναι πρώτη στην Ευρώπη. Δεν πειράζει αν δυσκολεύουμαι οικονομικά δεν πειράζει άμα κλείσω το μαγαζί μου. Αλλά είμαι περήφανος γιατί τα κατάφερα». Και, μη γελιέστε, δεν είναι ίδιο το κλίμα σήμερα στον ελληνικό λαό. Δεν έχει καμία απολύτως σχέση η ψυχολογική κατάσταση των Ελλήνων σήμερα με το lockdown της άνοιξης. Δεν είναι σα να μπαίνει η άνοιξη. Μπαίνει μια βαρυχειμωνιά. Προφανώς δεν περίμενε κανείς από εσάς να αντιμετωπίσετε τον κορωνοιό που μαστίζει την ανθρωπότητα. Αλλά να κλείσετε με σχέδιο όλες τις χαραμάδες για να μην φτάσουμε εδώ που φτάσαμε.

Αντίθετα εσείς ανοίξατε την πόρτα με :

Το μήνυμα χαλαρότητας που οι ίδιοι δώσατε. Το άνευ όρων άνοιγμα των συνόρων. Ανοίξατε τα χερσαία σύνορα. Τουλάχιστον επί ένα ίσως κι ενάμιση μήνα δεν γινόταν κανένας έλεγχος. Και γνωρίζατε ποιο ήταν το πρόβλημα στις υπόλοιπες χώρες, τις γειτονικές, των Βαλκανίων. Ακόμη και στα αεροπορικά ταξίδια, με καθυστέρηση ξεκίνησαν οι έλεγχοι και περιορισμένοι. Έρχονταν από την Αγγλία που υπήρχε τέτοιο μεγάλο πρόβλημα και δεν κάνανε ελέγχους. Πήγαιναν στα νησιά και περίμεναν να βγει το τεστ και γυρνούσαν 2-3 ημέρες στα μαγαζιά και κάνανε διακοπές. Και μετά ανακάλυπταν ότι είναι θετικοί. Ασύλληπτα πράγματα έγιναν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τα Περιορισμένα τεστ. Την ανικανότητα στήριξης, στελέχωσης και εξοπλισμού του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Την καθυστερημένη ενεργοποίηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Το συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα σχολεία. Την αδιαφορία για τα γηροκομεία, τις κλειστές δομές μεταναστών και κοινωνικής φροντίδας.

Αντί για μια λέξη αυτοκριτικής το μόνο που κάνετε είναι να τροφοδοτείτε με προπαγάνδα τα επιδοτούμενα από σας μέσα και να εξαφανίζετε ή να απαξιώνετε ακόμα και την τεκμηριωμένη κριτική.

Η αλαζονεία και ο αυταρχισμός είναι κακός σύμβουλος αυτές τις κρίσιμες ώρες. Όπως και ο διχαστικός λόγος και η πόλωση. Δεν χωρούν όταν διακυβεύονται οι ζωές των ανθρώπων.

Απέναντι μας ένας είναι ο εχθρός , ο κορωνοιός.

Για να τον αντιμετωπίσουμε όμως, χρειάζεται πριν από όλα να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας. Να επισημαίνουμε και να προλαβαίνουμε τα λάθη.

Έτσι μόνο χτίζεται η εμπιστοσύνη με τους πολίτες.

Ρωτώ λοιπόν,

1. Τι κάνατε για τα ΤΕΣΤ;

Σας λέγαμε από την αρχή περισσότερα ΤΕΣΤ,ΤΕΣΤ,ΤΕΣΤ.

Παραμένουμε τελευταίοι μεταξύ των 15 δυτικοευρωπαϊκών χωρών σε τεστ κατά αναλογία πληθυσμού.

Πάρτε τον σχετικό πίνακα με τις επιδόσεις της χώρας μας στα τεστ:

2) ΧΑΡΤΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Δημιουργήσατε τον υγειονομικό χάρτη, που είναι μια θετική εξέλιξη, χωρίς όμως ταυτόχρονα αυτός να συνοδεύεται από τυχαίες δειγματοληψίες ανά περιφερειακή ενότητα, που θα μας έδιναν τα στοιχεία για την πραγματική διασπορά της νόσου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Γρεβενά, τα οποία, πριν λίγες ημέρες, παρουσιάσατε ως την ‘’πράσινη” περιφερειακή ενότητα της Μακεδονίας.

Πάρτε το σχετικό:

Μία εβδομάδα μετά, πραγματοποιήθηκε τυχαία δειγματοληψία από τον ΕΟΔΥ στα Γρεβενά και φάνηκε το πραγματικό δυσθεώρητο πρόβλημα 31,5% θετικοί. Την εβδομάδα που μεσολάβησε καταλαβαίνετε τι τεράστια διασπορά του ιού υπήρξε στην κοινότητα;

Πάρτε τον σχετικό πίνακα με τα αποτελέσματα της έρευνας του ΕΟΔΥ στην περιοχή των Γρεβενών.

3) ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΗ

Η επάρκεια μίας χώρας στην ιχνηλάτηση των κρουσμάτων αξιολογείται από τα λεγόμενα ‘’ορφανά’’ κρούσματα, αυτά που δεν ξέρουμε από πού προέρχονται. Όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό των ορφανών κρουσμάτων, τόσο φαίνεται η ανεπάρκεια της χώρας στο πεδίο αυτό. Ας δούμε τι συμβαίνει στη χώρα μας. Ήδη από τις 21/8, όταν ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν ιδιαίτερα χαμηλός, το ποσοστό των ορφανών κρουσμάτων ήταν 44,1%. Όλο τον μήνα Σεπτέμβριο τα ορφανά κρούσματα ήταν πάνω από 50%, ενώ στις 30/10 έφτασαν το 69,7% και στις 9/11 στο 83,6% -δείκτες που αποδεικνύουν παντελή αδυναμία ελέγχου της πανδημίας.

Στην Ελλάδα, στο Κέντρο Ιχνηλάτησης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας εργάζονται μόλις 190 άτομα και αναμένονται προσλήψεις ακόμη 192 ατόμων μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Χρειαζόμαστε όμως περίπου δεκαπλάσιο αριθμό για να εναρμονιστούμε με τις οδηγίες του CDC.

Πάρτε και τον σχετικό πίνακα με το ποσοστό των ορφανών κρουσμάτων στη χώρα μας:


Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Παρά τα ενθαρρυντικά νέα για την παραγωγή του εμβολίου, είναι φανερό ότι ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι ανηφορικός και δύσκολος.

Δεν αρκούν τα διακεκομμένα και συνεχόμενα lock down, χρειάζεται επειγόντως σχέδιο από την Κυβέρνηση.

Σχέδιο που δεν υπήρξε γι αυτό και προχωρήσατε με τη λογική βλέποντας και κάνοντας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι 4 ώρες πριν επιβληθεί το νέο απαγορευτικό, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωνε ότι δεν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο.

Πέσατε έξω όπως είπε χθες και Υπουργός σας.

Ο καθένας από εμάς θα κριθεί στη μάχη αυτή ανάλογα με την ευθύνη που του αναλογεί.

Εμείς στηρίζουμε τις προτάσεις και τις αποφάσεις των επιστημόνων.

Είμαστε απέναντι στους αρνητές του ιού και της μάσκας.

Θεωρούμε πως αυτή την δύσκολη περίοδο-παρά τις διαφωνίες, τις ενστάσεις, την κόπωση και την καχυποψία- πρέπει να στηριχτούν τα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το δεύτερο κύμα της Πανδημίας.

Δεν συμμεριζόμαστε τον πολεμικό λόγο στην πολιτική αντιπαράθεση που επιλέγουν Κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση, πάνω από ανθρώπους που κινδυνεύουν και χάνουν τη ζωή τους.

Είναι άλλο πράγμα η κριτική στα λάθη και στις παραλείψεις της κυβέρνησης και άλλο πράγμα ο διχασμός του πληθυσμού σε “ώρα μάχης” .

Στο πρώτο, θα συνεχίσουμε να λέμε με θάρρος την γνώμη και τις διαφωνίες μας. Στο δεύτερο, δεν θα υποκύψουμε. Δεν συμμετέχουμε στην πόλωση.

Είμαστε εδώ με στάση ευθύνης, θέσεις και προτάσεις.

Χρειάζεται σχέδιο και όχι άλλα ημίμετρα, καθυστερημένα, από τη μια για την ενίσχυση του ΕΣΥ και από την άλλη για τη γενναία οικονομική στήριξη των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων.

Α)Προτείνουμε μέτρα άμεσης εφαρμογής που αφορούν την ενίσχυση του ΕΣΥ.

1. Ενιαίος συντονισμός, και ηλεκτρονική παρακολούθηση για όλα τα διαθέσιμα κρεβάτια ΜΕΘ-ΜΑΦ στα Δημόσια Νοσοκομεία, στο Στρατό, στον Ιδιωτικό Τομέα Υγείας.

· Ηλεκτρονική αναγγελία διαθεσιμότητας τους σε πραγματικό χρόνο και σύνδεση με το ΕΚΑΒ.

· Ένταξη όλου του ιατρικού εξοπλισμού που έχει «δωρηθεί» στις μονάδες που μπορούν να τον αξιοποιήσουν. Είναι αδιανόητο στη Θεσσαλονίκη που είναι στο «κόκκινο» να υπάρχουν ακόμη αναπνευστήρες από δωρεές σε κούτες!!

· Άμεση fast track πρόσληψη 300 ιατρών, ώστε να μην ολοκληρωθούν «κατόπιν εορτής». Κάνατε την προκήρυξη για τους γιατρούς μόλις στις 5 Νοεμβρίου.
Από πότε έχει τελειώσει το πρώτο lockdown; Από πότε ξέραμε ότι θα έπρεπε να ενισχύσουμε το ΕΣΥ με προσωπικό; Σέβομαι απόλυτα τους εντατικολόγους, κάνουν μία πολύ δύσκολη δουλειά και στηριζόμαστε πάνω τους πραγματικά. Προφανώς είναι ευχαριστημένος ένας εντατικολόγος όταν βλέπει ότι του έρχεται ένας πνευμονολόγος, ένας παθολόγος, θα τον εκπαιδεύσει, θα χάσει λίγο χρόνο αλλά είναι καλύτερο από το τίποτα; Ρωτήστε όμως το διευθυντή του διπλανού νοσοκομείου που του πήραν αυτόν τον πνευμονολόγο, που του πήραν τον παθολόγο γιατί αυτό έγινε. Τράμπες από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Για πείτε μας λοιπόν τι λέει και ο διευθυντής του διπλανού νοσοκομείου, αν είναι ευχαριστημένος που του διαλύσανε την κλινική. Και φυσικά όποιος δεν έχει πρόβλημα και έχει λεφτά, θα πάει στον ιδιωτικό τομέα που είναι covid free. Αλλά πόσοι έχουν αυτήν τη δυνατότητα σήμερα στην Ελλάδα; Οι γιατροί είναι για να έχουν την εικόνα της κλινικής τους. Οι πολιτικοί είναι για να σχεδιάζουν και να συντονίζουν το όλον, το σύνολο. Γι’ αυτό λέω πολλές φορές να μη χρησιμοποιείτε ως ασπίδα τους επιστήμονες γιατί ο καθένας είναι για τη δική του δουλειά. Δεν είμαστε όλοι για να κάνουμε τα ίδια.

Και βέβαια αποκαλύπτεται τώρα γιατί υπήρχε όλη αυτή η καθυστέρηση: Ανακοινώσατε εξωτερικές συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς με 2.000 ευρώ αφορολόγητα το μήνα συν δυνατότητα εφημεριών με αμοιβή. Περισσότερα από ότι αμείβονται οι γιατροί του ΕΣΥ, κατάφωρη αδικία και εμπαιγμός για όλο το ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ που κράτησε και κρατά τη χώρα όρθια στις δύσκολες στιγμές.

· Να δοθούν άμεσα τα στοιχεία για τις ως τώρα προσωρινές προσλήψεις λόγω covid-19 και να πάνε να δουλέψουν επιτέλους στα Νοσοκομεία και στην ΠΦΥ.

2. Ενεργοποίηση επιτέλους των δικτύων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τόσο για εξετάσεις στις δομές της, όσο και για παρακολούθηση των ασθενών που βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό ή νοσηλεία.

Πέρα του δικτύου των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων, πρέπει να αξιοποιηθούν και ιδιώτες γιατροί όπου είναι αναγκαίο.

3. Αύξηση του αριθμού των τεστ. Συνεχή δειγματοληπτικά τεστ για να ερευνηθεί η διασπορά σε κάθε περιοχή.

· Αξιοποίηση των εργαστηρίων των Πανεπιστημίων. Άμεση αγορά μηχανημάτων επεξεργασίας για την επιτάχυνση τους.

Το κόστος της επιδημίας είναι τεράστιο σε σχέση με το κόστος των μηχανημάτων ταχείας επεξεργασίας μοριακών test (Robot).

· Εβδομαδιαία τεστ σε υγειονομικούς, γηροκομεία, κέντρα φιλοξενίας προσφύγων,

· Τεστ σε όλους τους μαθητές/εκπαιδευτικούς σε μια τάξη που παρουσιάζεται κρούσμα.

· Διατίμηση των τεστ και κάλυψη του κόστους από τον ΕΟΠΥΥ.

4. Σε συνεργασία με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση δημιουργία σε κάθε Περιφέρεια Ιατρικής Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας-Κοινωνικής Ιατρικής.

Αυτή υλοποιεί τις κατευθύνσεις του ΕΟΔΥ σε θέματα-πρόληψης και προαγωγής της υγείας, του παρέχει στοιχεία και έχει την ευθύνη της ιχνηλάτησης των κρουσμάτων στην περιφέρεια.

Β) Προτάσεις για μέτρα αποτροπής συνωστισμού. Η ανάγκη παραμένει.

1. Στην λειτουργία των σχολείων.

· Κατανομή των μαθητών των Δημοτικών (που λειτουργούν) στις κενές αίθουσες των Γυμνασίων/Λυκείων. Εφαρμογή της εκ περιτροπής διδασκαλίας με μείωση της ύλης (μισές μέρες τον μήνα) ώστε να επαρκέσουν οι εκπαιδευτικοί.

· Προετοιμασία για το άνοιγμα και των Γυμνασίων /λυκείων.

Αναζήτηση συμπληρωματικών αιθουσών για να αποτραπεί ο συνωστισμός και άμεση πρόσληψη εκπαιδευτικών.

· Επί τέλους αξιοποίηση της εξ’ αποστάσεως διδασκαλίας με αξιόπιστο plan B για την απρόσκοπτη λειτουργία της.

2. Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

· Επιτάχυνση των προσλήψεων των οδηγών και τεχνικών που έχουν καθυστερημένα προκηρυχθεί.

· Συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, για ενιαίο σχεδιασμό και αξιοποίηση των δημοτικών συγκοινωνιών. Τα λεωφορεία που φέρατε από τα ΚΤΕΛ , αν είναι δυνατόν … δεν έχουν παράθυρα.

· Άμεση προμήθεια ανταλλακτικών για να λειτουργήσουν τα 270 σήμερα ακινητοποιημένα λεωφορεία-τρόλεϊ.

3. Προσοχή στη μετακίνηση των νεοσύλλεκτων στις ΕΣΣΟ Νοεμβρίου, προς τις μονάδες τους, που έχει ξεκινήσει και ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες ώστε να φθάσουν με ευθύνη του Υπουργείου Άμυνας οργανωμένα και με προστασία της υγείας τους.

Υπάρχει κίνδυνος αν κάποιοι είναι θετικοί στον ιό, να υπάρξει μεγάλη διασπορά.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Ο δικός μας στόχος είναι να έχουμε λιγότερα θύματα, λιγότερες ανισότητες από τις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων. Γιατί η αλυσίδα της οικονομίας κάνει την καραντίνα του ενός, ανεργία και λουκέτο για τον άλλο. Να δούμε την πραγματικότητα κατάματα. Αυτή την κρίση δεν την πληρώνουν όλοι το ίδιο. Θα επιβαρυνθούν κυρίως οι ασθενέστεροι, οι αδύναμοι, ενώ οι λίγοι και ισχυροί που έχουν ρευστότητα θα διευρύνουν την δύναμη τους. Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής ένα στόχο υπηρετούμε αταλάντευτα. Να μην επιτρέψουμε σε αυτή τη κρίση να δημιουργήσει ερείπια στην Οικονομία και αδιέξοδα στην Κοινωνία. Αυτή είναι η εγερτήρια δημιουργική δύναμη των προτάσεων μας. Να σταθούμε δίπλα στον άνθρωπο και τις ανάγκες του και κυρίως στο πλάι των οικονομικά ασθενέστερων, των μη προνομιούχων.

Δεν πρέπει να αφήσουμε την σημερινή ανασφάλεια και αγωνία να διαδεχθούν η απογοήτευση και η αίσθηση αδικίας αύριο.

Γιατί αλλιώς ο κίνδυνος του λαϊκισμού, των τυφλών συγκρούσεων, του διχασμού και των αδιεξόδων θα πάρει ξανά απειλητικές διαστάσεις. Και η δική μας η έγνοια είναι όλα αυτά να τα αφήσουμε οριστικά πίσω μας, στο παρελθόν. Μονάχα ενωμένοι οι Έλληνες μπορούμε να πάμε αυτήν τη χώρα μπροστά.

Δυστυχώς και αυτή τη φορά τα κυβερνητικά μέτρα στην οικονομία και στην στήριξη των εργαζομένων δεν είναι μόνο ανεπαρκή, είναι πίσω ακόμα και από αυτά του πρώτου lock down.

Γ) Καταθέτω σήμερα 10+1 βασικές προτάσεις, που θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε και να διεκδικούμε, σε ανοιχτή γραμμή με τους φορείς της παραγωγής, των εργαζόμενων, των αγροτών, με όλη την Ελληνική Κοινωνία.

1) Αύξηση του πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής στο ύψος των 4 δις ευρώ που θα υλοποιηθεί ως το τέλος του 2020, με κριτήριο την μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων. Το 1,7 δις που έχετε ανακοινώσει και περιλαμβάνει και αυτοαπασχολούμενους δεν επαρκεί.

Μείωση στο 50% του ποσού που θα επιστραφεί από τις επιχειρήσεις σε όλες τις φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής (και στις προηγούμενες).

2) Στις επιχειρήσεις που πλήττονται επιδότηση εργασίας από το κράτος με το 100% των ασφαλιστικών εισφορών.

3) Αναστολή για 6 μήνες των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που πλήττονται προς εφορείες, ασφαλιστικά Ταμεία και Τράπεζες. Η αναστολή που ανακοινώσατε αφορά μόνο τον Νοέμβριο λες και τον Δεκέμβριο θα είναι όλα κανονικά. Κοροϊδία και εξαπάτηση.

Επιδότηση του 40% των ενοικίων για επαγγελματική στέγη από το κράτος για 6 μήνες.

4) Αναστολή εφαρμογής του πτωχευτικού νόμου και των πλειστηριασμών Α’ κατοικίας. Ο πτωχευτικός σας νόμος και οι πλειστηριασμοί Α κατοικίας τίθενται σε άμεση εφαρμογή από την κυβέρνησή σας, μην δυσαρεστήσετε τις Τράπεζες και τα funds .

5) · Καταβολή στους εργαζόμενους που τίθενται σε αναστολή εργασίας του 100% του μισθού τους, με όριο τα 1.000 ευρώ. Ανακοινώσατε ότι κάνετε το επίδομα από 534 σε 800 ευρώ αλλά η αλήθεια είναι ότι γίνεται 640.

· Διασφάλιση καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων σε όλους-με επιδότηση από το κράτος- με βάση τον πραγματικό μισθό. Όχι με βάση τα 534 που λέτε εσείς.

Οι εποχιακά εργαζόμενοι σε τουρισμό-επισιτισμό βλέπουν το επίδομα αδείας τους και το δώρο Χριστουγέννων ουσιαστικά να καταργείται μια και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την επιδότηση του από το κράτος και τις σχετικές Υ.Α

6) Ενίσχυση όλων των ανέργων εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ, με επίδομα ανεργίας ως τουλάχιστον τις 30/04/2021.

7) Αναστολή κατάθεσης του Νόμου για το ωράριο και τις απλήρωτες υπερωρίες.

Άμεση προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την προστασία των εργαζόμενων με τηλεργασία.

8) · Ένταξη των αγροτών-κτηνοτρόφων-αλιέων που πλήττονται στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής και αναστολή των υποχρεώσεών τους για όσο διαρκεί η πανδημία.

· Ενίσχυση των κτηνοτρόφων για αγορά ζωοτροφών τον χειμώνα.

· Άμεση αποπληρωμή των οφειλόμενων ενισχύσεων και αποζημιώσεων στον αγροτικό κόσμο.

9) Αγορά από το κράτος και δωρεάν διάθεση σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ποσοτήτων των φρούτων και των λαχανικών, που δεν μπορούν να διατεθούν στην αγορά.

10) Δημιουργία ειδικού Ταμείου Αρωγής για τους ανθρώπους του Πολιτισμού που μπορεί να χρηματοδοτηθεί κατ’ αρχήν από τα αδιάθετα των πόρων που έχουν ήδη δοθεί στην Αυτοδιοίκηση για πολιτιστικές δράσεις (87 εκ. ευρώ).

Και 10+1)

Επιτέλους να ενταχθεί όλο το προσωπικό του ΕΣΥ και των Κέντρων Κοινωνικής Φροντίδας στα βαρέα-ανθυγιεινά.

Αρκετά πια με τα λόγια. Είναι ώρα για πράξεις.

Έχετε διαθέσιμους πόρους, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στο πρόσφατο διάγγελμά του, μίλησε για 37 δις, από την υπερφορολόγηση και τον υπερδανεισμό.

Κλείνοντας

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο πιο εύκολος δρόμος για μια Κυβέρνηση που δεν θέλει να δει τα λάθη της, να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, τουλάχιστον αυτά για τα οποία έχει ευθύνη και να ξεφύγει από την εικονική πραγματικότητα της επικοινωνίας, είναι να προσπαθεί να εξαφανίσει τις θέσεις της αντιπολίτευσης και να απαξιώνει την κριτική που της γίνεται.

Ιδιαίτερα όταν αυτή η κριτική δεν έρχεται με πέτρες ή εύκολα συνθήματα αλλά με τεκμηρίωση. Όπως από εμάς, το Κίνημα Αλλαγής, την Παράταξη που ανέβασε την Ελλάδα ψηλότερα από κάθε άλλη στη νεότερη Ιστορία.

Εσείς βέβαια κύριοι της ΝΔ και ως αντιπολίτευση το 2009, σπρώχνατε τη χώρα στο γκρεμό με τον αντιμνημονιακό λαϊκισμό σας.

Αυτό όμως που έχετε υποχρέωση να καταλάβετε είναι ότι το θέμα δεν είναι η πορεία της Κυβέρνησης σας. Αυτό θα κριθεί όταν θα έρθει η ώρα.

Τώρα διακυβεύεται η ζωή και η υγεία του Ελληνικού λαού, το παρόν και το μέλλον της οικονομίας, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων .

Όσο μας αφορά θα συνεχίσουμε τη μάχη για να υπάρξει πρόοδος και ελπίδα σε αυτό τον τόπο.

Μακριά από λογικές πόλωσης και διχασμού.

Η Αλλαγή που πρεσβεύουμε και επιδιώκουμε δεν φέρνει φόβο και ανασφάλεια αλλά ξεβόλεμα από την αδικία, την ανισότητα, το περιθώριο. Χτύπημα στον αυταρχισμό.

Ιδιαίτερα στις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα , είναι για μας μονόδρομος, ζήτημα πατριωτισμού, ευθύνης και τιμής, η υπεύθυνη τεκμηριωμένη και προγραμματική αντιπολίτευση. Κι έτσι θα συνεχίσουμε μέσα και έξω από τη Βουλή, υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού λαού και μόνο