Το παρών στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, που θα γίνει την Κυριακή (19/1), θα δώσει ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, σύμφωνα με το Sputnik.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας μεταβαίνει αιφνιδιαστικά στη Λιβύη, με την ελπίδα να συναντηθεί με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται για να επιτευχθεί εκεχειρία στην εμπόλεμη χώρα.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ τόνισε πως είναι σημαντικό και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη να συμμετάσχουν στην ειρηνευτική διαδικασία που οργανώνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Το Βερολίνο προσπαθεί να πείσει τον στρατάρχη Χαφτάρ και τον αντίπαλό του, τον πρωθυπουργό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της χώρας Φαγιέζ αλ Σάρατζ, να είναι παρόντες στη διεθνή διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή (19/1) με στόχο την εξεύρεση λύσης στη λιβυκή κρίση.

Ο Μάας χαρακτήρισε τη διάσκεψη του Βερολίνου «την καλύτερη πιθανότητα» για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Λιβύη. Ο ίδιος τόνισε ότι εκπροσωπεί τους ομολόγους του της ΕΕ στη σημερινή του συνάντηση με τον Χαφτάρ. «Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: κανείς δεν μπορεί να κερδίσει σε αυτή τη σύγκρουση στρατιωτικά», υπογράμμισε.