«Οι Έλληνες θέλουμε την ειρήνη και τη συνεργασία με όλους τους γείτονές μας. Πάντοτε, όμως, με την προϋπόθεση ότι θα σέβονται και αυτοί το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας» τόνισε μιλώντας στην «Βραδυνή της Κυριακής» ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
«Σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας, σε ξηρά και θάλασσα.» τόνισε υπογραμμίζοντας πως έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, έχουμε τους συμμάχους μας στο πλευρό μας, έχουμε και τη δυνατότητα να κάνουμε ό,τι χρειαστεί.
«Αυταπάτες ας μην έχει κανένας»
Απαντώντας στο ερώτημα για το αν υπάρχει φόβος για θερμό επεισόδιο ο κος Πέτσας δήλωσε πως δεν υπάρχει φόβος εντούτοις υπάρχει επαγρύπνηση ενώ επεσήμανε πως τα πολιτικά κόμματα ενημερώνονται τακτικά και όλοι οι Έλληνες συμφωνούμε ότι η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είναι αυτονόητη.
Κλειθείς να σχολιάσει την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ισραήλ, ο κος Πέτσας τόνισε πως πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική επίσκεψη, που μετατρέπει σε ανοικτή λεωφόρο τον δρόμο της διμερούς συνεργασίας σε πολλούς και κρίσιμους τομείς.
«Στην προσέλκυση επενδύσεων, τον Τουρισμό, τη Γεωργία, την κυβερνο-ασφάλεια, την Άμυνα και την αμυντική βιομηχανία. Όπως μάλιστα τόνισε ο Πρωθυπουργός, η αμυντική συνεργασία μπορεί να αναπτυχθεί, όχι μόνο επιχειρησιακά, αλλά και σε ό,τι αφορά την αμυντική υποδομή, καθώς μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα σε ό,τι αφορά τη συμπληρωματικότητα των αμυντικών μας κλάδων», συγκεκριμένα.
Σύμφωνα με τον κο Πέτσα, ιδιαίτερης σημασίας είναι, στο πλαίσιο των παραπάνω, και η συζήτηση που έγινε για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο, τις αποσταθεροποιητικές ενέργειές της στη Λιβύη και την απολύτως άκυρη συμφωνία μεταξύ των δύο αυτών χωρών για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.
Ταυτόχρονα, όπως είπε, επιβεβαιώθηκε η κοινή πεποίθηση για τη γεωστρατηγική σημασία του EastMed και η κοινή βούληση για την προώθηση του έργου.
«Σκοπός μας, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός, «είναι να ενισχύσουμε και να διευρύνουμε τη στρατηγική μας σχέσης, μέσω στενότερης συνεργασίας σε μια σειρά καθοριστικών τομέων», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ολόκληρη η συνέντευξη του Στέλιου Πέτσα
-Στα εθνικά, κ. Πέτσα, βλέπουμε η Τουρκία να επιζητά να σύρει στην ουσία την Ελλάδα στο τραπέζι του διαλόγου με θέματα εκτός της υφαλοκρηπίδας, με διάφορα τεχνάσματα. Μέχρι που είμαστε διατεθειμένοι να φτάσουμε έτσι ώστε να μην κάνουμε το χατίρι της Άγκυρας;
Οι Έλληνες θέλουμε την ειρήνη και τη συνεργασία με όλους τους γείτονές μας. Πάντοτε, όμως, με την προϋπόθεση ότι θα σέβονται και αυτοί το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας, σε ξηρά και θάλασσα. Έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, έχουμε τους συμμάχους μας στο πλευρό μας, έχουμε και τη δυνατότητα να κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Αυταπάτες ας μην έχει κανένας.
-Φοβάστε θερμό επεισόδιο, και αν ναι, με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστεί πρακτικά;
Δεν φοβόμαστε, επαγρυπνούμε.
-Γιατί ο Πρωθυπουργός δεν συγκαλεί υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών; Λογικό δεν είναι να υπάρξει μια κοινή αντίληψη για το πως η Ελλάδα πρέπει να αντιδράσει στην περίπτωση που η Τουρκία ξεπεράσει τα όρια που έχουμε θέση ως χώρα;
Τα πολιτικά κόμματα ενημερώνονται τακτικά και όλοι οι Έλληνες συμφωνούμε ότι η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είναι αυτονόητη.
-Πώς θα χαρακτηρίζατε τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο Ισραήλ;
Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική επίσκεψη, που μετατρέπει σε ανοικτή λεωφόρο τον δρόμο της διμερούς συνεργασίας σε πολλούς και κρίσιμους τομείς. Στην προσέλκυση επενδύσεων, τον Τουρισμό, τη Γεωργία, την κυβερνο-ασφάλεια, την Άμυνα και την αμυντική βιομηχανία. Όπως μάλιστα τόνισε ο Πρωθυπουργός, η αμυντική συνεργασία μπορεί να αναπτυχθεί, «όχι μόνο επιχειρησιακά, αλλά και σε ό,τι αφορά την αμυντική υποδομή, καθώς μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα σε ό,τι αφορά τη συμπληρωματικότητα των αμυντικών μας κλάδων». Ιδιαίτερης σημασίας είναι, βέβαια, και η συζήτηση που έγινε για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο, τις αποσταθεροποιητικές ενέργειές της στη Λιβύη και την απολύτως άκυρη συμφωνία μεταξύ των δύο αυτών χωρών για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Επαναβεβαιώθηκε, ταυτόχρονα, η κοινή πεποίθηση για τη γεωστρατηγική σημασία του EastMed και η κοινή βούληση για την προώθηση του έργου. «Σκοπός μας», όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός, «είναι να ενισχύσουμε και να διευρύνουμε τη στρατηγική μας σχέσης, μέσω στενότερης συνεργασίας σε μια σειρά καθοριστικών τομέων».
-Οι συνέπειες στην οικονομία από ένα νέο γύρο πανδημίας, αν έρθει, κύριε Εκπρόσωπε, πως θα αντιμετωπιστούν; Σε μια ανάλογη περίπτωση, πάλι θα έχουμε ολοκληρωτικά lockdown ή αυτή τη φορά θα ακολουθήσουμε νέα μοντέλα, π.χ. όπως άλλων χωρών που προτίμησαν να μην κλείσουν τις οικονομίες τους, αλλά να νοσήσουν χιλιάδες συνάνθρωποί μας; Υπάρχει ζυγαριά σε αυτό;
Η προστασία της υγείας και της ανθρώπινης ζωής δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά. Δεν κάναμε και δεν πρόκειται να κάνουμε τέτοιες εκπτώσεις. Η αντίληψη της «ανοσίας της αγέλης», που υιοθετήθηκε αρχικά από κάποιες χώρες, απορρίφθηκε από την πρώτη στιγμή από τον Πρωθυπουργό. Στόχος μας τώρα, είναι να εντοπίζουμε άμεσα ενδεχόμενες εστίες κρουσμάτων και να τις περιχαρακώνουμε σε τοπικό επίπεδο -είτε σε μια γεωγραφική περιοχή, μια γειτονιά, μια πόλη είτε σε μια δομή, ένα σχολείο ή οτιδήποτε άλλο- ώστε να αποτρέπεται η διασπορά στην κοινότητα και να μην εγείρεται ζήτημα γενικού lockdown.
-Σίγουρα κ. Εκπρόσωπε η οικονομία είναι το πρώτο μέλημα για τις χώρες που θέλουν να έχουν ανάπτυξη. Ωστόσο, το δικό σας πρόγραμμα για το οποίο σας ψήφισε ο ελληνικός λαός δεν είναι αυτό που εφαρμόζεται τώρα, λόγω έκτακτων περιστάσεων. Πότε επομένως θα αρχίσετε να εφαρμόζετε αυτά που υποσχεθήκατε προεκλογικά;
Αρχίσαμε να εφαρμόζουμε αυτά που δεσμευτήκαμε από την πρώτη στιγμή, και -σε πολλές περιπτώσεις- κινηθήκαμε πιο γρήγορα από ό,τι είχαμε πει. Πήραμε έκτακτα μέτρα 24 δισ. ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζόμενων και ανέργων, στη δύσκολη αυτή περίοδο, και συνεχίζουμε σταθερά στη γραμμή που χαράξαμε. Πρώτο μας μέλημα στην περίοδο αυτή, είναι η προστασία των θέσεων εργασίας, και για το σκοπό αυτό βάζουμε πλάτη σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους.
-Η Αντιπολίτευση σας εγκαλεί για αδιαφάνεια στα κονδύλια της διαφήμισης, θεωρεί ότι δημιουργείτε δικά σας «συστήματα» κάτω από αδιαφανείς τρόπους. Μέμφεται την Κυβέρνηση και για ευρύτερα οικονομικά θέματα, καθώς πολλοί συμπολίτες μας, όπως πιστεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, μένουν εκτός των πολιτικών σας.
Σε ό,τι αφορά την καμπάνια ενημέρωσης για τον κορονοϊό, που προφανώς έσωσε ζωές, έχω πει ότι δεν μπορεί να δοθούν ποσά στη δημοσιότητα πριν ολοκληρωθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες, ο ποιοτικός και ποσοτικός έλεγχος και γίνουν οι πληρωμές από το Υπουργείο Οικονομικών. Στη συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στις 10 Απριλίου, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών είχα πει ξεκάθαρα ότι «ναι, στο τέλος θα έχετε μια πλήρη εικόνα ποιοι έχουν συμμετάσχει στην καμπάνια και τι ποσά πήραν». Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς ότι υπάρχουν πολίτες που δεν καλύπτονται από τις πολιτικές μας, η κοινωνική αποδοχή των μέτρων στήριξης είναι υψηλή. Πήραμε μέτρα για τις επιχειρήσεις, για τους εργαζόμενους, για τους άνεργους. Εφαρμόζουμε προγράμματα για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και τη στήριξη των θέσεων εργασίας, έτσι ώστε να βγούμε όλοι όρθιοι από την κρίση του COVID-19. Προφανώς θα θέλαμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα για τους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, για όσους υπέστησαν μεγαλύτερες απώλειες. Κάνουμε, όμως, και θα κάνουμε στο επόμενο διάστημα, όλα όσα μπορούμε, χωρίς να τινάξουμε τις αντοχές και τις προοπτικές της οικονομίας μας στον αέρα. Κρατώντας τα απαραίτητα «καύσιμα» για την επιστροφή στην ισχυρή βιώσιμη ανάπτυξη.
-Το «πακέτο» των 32 δισ. της Κομισιόν με ποιον τρόπο θα διατεθεί και δεν θα γίνει «αέρας» όπως τα προηγούμενα πακέτα της Ε.Ε. κ. Εκπρόσωπε; Πως σκέφτεται η Κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι δεν θα εξανεμιστούν σε φίλους και συγγενείς όπως παλαιότερα; Υπάρχει σκέψη το «πακέτο» αυτό να τεθεί κάτω από μια οικουμενική επιτροπή διαχείρισης σχεδιασμού, αλλά και απολογισμού;
Υπάρχει ήδη επιτροπή καταξιωμένων οικονομολόγων με επικεφαλής τον νομπελίστα κ. Πισσαρίδη που επεξεργάζεται ένα προσχέδιο το οποίο θα τεθεί σε ευρεία διαβούλευση. Θα ληφθούν υπόψη όλες οι εισηγήσεις και θα τεθούν στέρεα εχέγγυα επιτυχίας. Τα λεφτά αυτά δεν θα τα σπαταλήσουμε, αλλά θα τα επενδύσουμε για να θεμελιώσουμε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο και να μεταμορφώσουμε τη χώρα. Η πετυχημένη αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης ενίσχυσε τόσο την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας στη χώρα μας όσο και την εμπιστοσύνη του πολίτη στο Κράτος και την πολιτική. Απέδειξε ότι οι Έλληνες μπορούμε. Αναβάπτισε την εθνική μας αυτοπεποίθηση. Και το άυλο αυτό εθνικό κεκτημένο -το οποίο οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού- θα είναι ανίκητος σύμμαχός μας στην κοινή πορεία.
-Κύριε Εκπρόσωπε, αναμφίβολα η χώρα «γλίτωσε» από την πανδημία του κορονοϊού με λιγότερα θύματα σε σύγκριση με άλλες χώρες. Το ερώτημα, ωστόσο, είναι τι κάνουμε από εδώ και πέρα. Πώς προετοιμαζόμαστε για το δεύτερο κύμα που αναμένεται από τους ειδικούς που παρακολουθούν την εξέλιξη του ιού;
Αυτό που περιγράφετε, οφείλεται στην έγκαιρη λήψη μέτρων από την Κυβέρνηση και το «καμπανάκι» που χτύπησαν οι ειδικοί επιστήμονες. Σε ένα ενδεχόμενο νέο κύμα, το οποίο ούτε προεξοφλείται, ούτε αποκλείεται, θα είμαστε -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του- πολύ πιο έτοιμοι: Πρώτον, διότι όλοι αλλάξαμε συμπεριφορές και τα μέτρα προστασίας έχουν γίνει δεύτερη συνήθεια. Δεύτερον, διότι το Σύστημα Υγείας είναι τώρα πιο δυνατό, πιο έτοιμο. Και, τρίτον, διότι είμαστε πιο έμπειροι στον ακήρυχτο αυτό πόλεμο και την ιχνηλάτηση του ιού.
-Λέτε ότι στην περίπτωση που η χώρα βρεθεί εκ νέου αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα πανδημίας, αυτή τη φορά θα ξέρουμε με ποιους όρους να την αντιμετωπίσουμε. Τι θα αλλάξει σε σχέση με την πρώτη φορά και τα «εργαλεία» που πιθανώς θα χρειαστούμε;
Το πρώτο εργαλείο, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, είναι ήδη πολύ πιο έτοιμο. Έχουμε κάνει 4.300 προσλήψεις προσωπικού και έχουμε ήδη διπλάσια κρεβάτια εντατικής από ό,τι είχαμε τον Μάρτιο, ενώ μέχρι τον Οκτώβριο θα έχουμε ακόμη περισσότερα. Τα είδη ατομικής προστασίας υπάρχουν σε επάρκεια. Οι μηχανισμοί ελέγχου, οι δυνατότητες για τεστ, δεν είναι πια ζητούμενο, αλλά δεδομένο.
-Κύριε Πέτσα το χιλιοειπωμένο ερώτημα περί ανασχηματισμού και πρόωρων εκλογών το γνωρίζετε, γιατί άλλες τόσες φορές το διαψεύσατε. Ωστόσο, αν λόγω έκτακτων αναγκών είτε λόγω πανδημίας, είτε λόγω των επιδόσεων της οικονομίας χρειαστεί να αλλάξετε πολιτική κατεύθυνση δεν θα χρειαστεί να ζητήσετε την έγκριση του ελληνικού λαού;
Στις φοβίες της Αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές απάντησε στη Βουλή ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Μπορούν για άλλα τρία χρόνια να κάνουν με ηρεμία τις διακοπές τους. Η πολιτική μας, που βασίζεται στο τρίπτυχο λιγότεροι φόροι, περισσότερες δουλειές και ασφάλεια για όλους, ισχύει στο ακέραιο. Η εμπιστοσύνη των πολιτών στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είναι πιο πλατιά και πιο ισχυρή από ποτέ.