Ο Στέλιος Κούλογλου είναι ένας μποέμ της δημοσιογραφίας και αργότερα και της πολιτικής, ο οποίος δεν εγκατέλειψε ποτέ την αιρετική προσέγγισή του, αλλά και τον τρόπο ζωής του. Η ζωή του ταξιδευτή δημοσιογράφου αναμφίβολα ήταν και παραμένει «γεμάτη». Οι πάντα επεισοδιακοί καβγάδες του με το σύστημα, αλλά και με διάφορους ομοϊδεάτες του ήταν και παραμένουν σφοδροί.

 

Γράφει  ο ΝΙΚΟΣ ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ

 

«Ηταν αδύνατο να συμπορευτούν ομαλά αυτοί οι δύο, τους χωρίζει άβυσσος», μας είπε πρόσωπο στις Βρυξέλλες που γνωρίζει τον Κούλογλου, αλλά και τον Δημήτρη Παπαδημούλη. Ο γνωστός δημοσιογράφος πέρασε από Συμπληγάδες, πιέστηκε αφόρητα, αλλά δεν πτοήθηκε και δεν «έστριψε».

Αυτό που εκείνος εξέλαβε ως λογοκρισία, ποτέ δεν το ανέχτηκε. Με την ηγεσία του κόμματός του, τα «τζαρτζαρίσματα» είναι πολλά. Χαρακτηριστικός ήταν ο καβγάς που ξέσπασε (και με τον Παύλο Πολάκη), έπειτα από το άρθρο του στο tvxs με τίτλο «Ισοπαλία μετά από έναν ανιαρό αγώνα», που ακολούθησε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ του 2021.

Αν και απόφοιτος της Φαρμακευτικής, ο Κούλογλου γοητεύτηκε από νωρίς από τη δημοσιογραφία. Πέρασε από τις τάξεις του ΕΚΚΕ και κάποιοι στην Αριστερά ισχυρίζονται ότι αυτό δεν το έβγαλε ποτέ από πάνω του. Πολιτικός συντάκτης αρχικά, πέρασε μεταξύ άλλων από «Το Βήμα» και την «Αυγή» για να ακολουθήσουν το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και «Η Καθημερινή» και τα χρόνια στην ΕΣΣΔ, όταν αυτή κατέρρεε. Μετά, κάλυψε τον κακό χαμό στη Γιουγκοσλαβία…

Είναι αναμφίβολα μπαρουτοκαπνισμένος. Εχει γράψει και αρκετά βιβλία, μερικά εκ των οποίων ευπώλητα. Από τη δεκαετία του 1990, το –πολυβραβευμένο στη διάρκεια της διαδρομής του– «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» στη δημόσια τηλεόραση δημιούργησε σχολή. Οι «εκσυγχρονιστές» του ΠΑΣΟΚ τον έβαλαν στο μάτι, αλλά δεν τόλμησαν να κινηθούν εναντίον του, καθώς οι φίλοι του Κούλογλου στον κεντροαριστερό χώρο ήταν τότε αρκετοί.

 

Απέναντι στους φιλελεύθερους

Επί Κώστα Καραμανλή, η μετωπική σύγκρουση με το Μέγαρο Μαξίμου ήταν αναπόφευκτη. Οι εκπομπές του δημιουργούσαν «πολιτικά απόνερα», έλεγαν τότε κάποιοι δείχνοντας προς τις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Κίνας. Πολλοί εκ των όσων είδαν εκείνη την εκπομπή του με θέμα την Μπάαντερ-Μάινχοφ είναι η αλήθεια πως «πάγωσαν». Θεωρήθηκε από κάποιους τηλεθεατές «too much» η προσέγγιση αυτή για δημόσια τηλεόραση.

Βέβαια, οι δουλειές του Κούλογλου ήταν πάντα ιδεολογικοπολιτικά «φορτισμένες», βάζοντας απέναντι το φιλελεύθερο και το συντηρητικό κοινό, ενώ οι παραγωγές του κρίνονταν «πολύ ακριβές». Υπόψη ότι σε ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο δεν εργάστηκε μέχρι σήμερα. Ηταν αδύνατο, δεδομένων όλων των παραπάνω.

Η συνεργασία του με τη δημόσια τηλεόραση διεκόπη λοιπόν την άνοιξη του 2008 έπειτα από απανωτές εντάσεις και ο Κούλογλου επανήλθε επί ΓΑΠ, αρχικά στο ΔΣ της ΕΡΤ και αμέσως μετά σε αυτό που ο ίδιος γνώριζε καλά. Είχε προηγηθεί η ίδρυση εκ μέρους του του ενημερωτικού ιστοχώρου tvxs.gr, που λειτουργεί ως σήμερα.

 

Η στάμπα του ανεπιθύμητου

Διαχρονικά η κριτική του κατά της πολιτικής των ΗΠΑ ήταν συνεχής και σφοδρή. Το 2010, ήρθε στον δημοσιογράφο από τις αμερικανικές Αρχές η πρώτη άρνηση χορήγησης θεώρησης εισόδου στις ΗΠΑ. Είχαν προηγηθεί η σκληρή κριτική του στην αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ και η σκηνοθετική του δουλειά στην ταινία που βασίστηκε στο βιβλίο του Τζον Πέρκινς «Εξομολόγηση ενός Οικονομικού Δολοφόνου».

Το 2017 οι αμερικανικές Αρχές αρνήθηκαν εκ νέου να του χορηγήσουν βίζα, παρότι είχε οριστεί μέλος επίσημης αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα μετέβαινε στις ΗΠΑ. «Από το 2010, είχα διαπιστώσει ότι βρισκόμουν σε μια μαύρη λίστα», δήλωσε τότε. Επειτα από τα επίμονα ερωτήματα των Βρυξελλών και του ιδίου, η απάντηση των Αμερικανών ήταν σαφής.

«Έμαθα λοιπόν εν τέλει ότι είμαι ύποπτος για αεροπειρατεία και ότι υποστηρίζω τρομοκρατικές οργανώσεις!», διαβάζουμε στο Euronews πως δήλωσε τότε στον γαλλικό Τύπο ο Κούλογλου, διευκρινίζοντας πως «έχω κάνει δεκάδες ντοκιμαντέρ κατά της τρομοκρατίας».

Μιλώντας σε περιφερειακό τηλεοπτικό δίκτυο, τόνισε, σύμφωνα με το tvxs.gr: «Το πρόβλημα ξεκίνησε ένα χρόνο μετά την εισβολή στο Ιράκ, όταν και είχα κάνει ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο “25 ψέματα για να πουλήσετε ένα πόλεμο”… Είμαι περήφανος που συνέχισα να κάνω και άλλα ντοκιμαντέρ όπως το “Whistleblowers” και το “Εξομολόγηση ενός Οικονομικού Δολοφόνου”, παρότι γνώριζα πως η αμερικανική πρεσβεία έκανε διαβήματα στην Αθήνα για τη δουλειά μου, που προβαλλόταν στη δημόσια τηλεόραση. Η επιμονή μου μάλλον κορύφωσε την ενόχλησή τους και έκτοτε δεν μου δίνουν βίζα». Το 2021 οι αμερικανικές Αρχές αρνήθηκαν εκ νέου να χορηγήσουν στον Κούλογλου θεώρηση εισόδου στην αμερικανική επικράτεια.

Λάτρης των πούρων Αβάνας, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου συνεχίζει να εργάζεται πυρετωδώς από την όμορφη σοφίτα του στις Βρυξέλλες. Εκπροσωπεί ένα ιδεολογικοπολιτικό παρελθόν ή μια γέφυρα που οδηγεί σε ένα ριζοσπαστικό μέλλον; Μένει να αποσαφηνιστεί…