Τις κυβερνητικές δεσμεύσεις και τις διεκδικήσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης παρουσίασε ο Στέλιος Αγγελούδης μετά τις συναντήσεις στο Μαξίμου.

Με μία εκτενή αποτίμηση της χθεσινής συνάντησης εργασίας που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και των επαφών που ακολούθησαν με τον υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης παρουσίασε το μεσημέρι της Πέμπτης (6/8) σε συνέντευξη Τύπου στο δημαρχιακό μέγαρο, το σύνολο των διεκδικήσεων που θέτει η δημοτική αρχή προς την κυβέρνηση για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Από την ανάπλαση της ΔΕΘ και τη δημιουργία του μητροπολιτικού πάρκου των 120 στρεμμάτων, μέχρι την αξιοποίηση του συγκροτήματος του Αγίου Μηνά, την ανάπλαση του λόφου της Τούμπας, την παραχώρηση στρατιωτικών εκτάσεων για τη δημιουργία χώρων στάθμευσης και την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος καθαρισμού του Θερμαϊκού, ο δήμαρχος παρουσίασε ένα πακέτο αιτημάτων που -όπως είπε- στοχεύει τόσο στη βελτίωση της καθημερινότητας όσο και στην υλοποίηση σημαντικών αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την πόλη.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίας τού πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ενόψει της 90ής ΔΕΘ, αναμένονται οι κυβερνητικές απαντήσεις στα αιτήματα που κατέθεσε ο δήμος.

Η ΔΕΘ ως παράδειγμα ότι «όταν η πόλη θέλει, μπορεί»

Ο Στέλιος Αγγελούδης ξεκίνησε την τοποθέτησή του από το ζήτημα της ανάπλασης της ΔΕΘ, επισημαίνοντας ότι πριν από περίπου έναν χρόνο είχε ζητήσει δημόσια από την κυβέρνηση αλλά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αποδεχθούν την πρόταση του δήμου Θεσσαλονίκης και της κοινωνίας της πόλης για έναν διαφορετικό σχεδιασμό.

Όπως υπενθύμισε, η δημοτική αρχή είχε θέσει ως βασική προϋπόθεση τη δημιουργία ενός μεγάλου μητροπολιτικού πάρκου περίπου 120 στρεμμάτων, με σημαντικά περιορισμένη δόμηση και ήπια εκθεσιακή ανάπτυξη, αντί του σχεδιασμού που ίσχυε από το 2019.

«Πέρυσι περίπου τέτοιον καιρό είχα θέσει το μεγάλο θέμα της ΔΕΘ, ζητώντας από τον πρωθυπουργό αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αποδεχθούν την πρόταση του δήμου αλλά και της δυναμικής κινητοποίησης των πολιτών της Θεσσαλονίκης, ώστε να αλλάξει το σχέδιο ανάπλασης που υπήρχε από το 2019 και να εξελιχθεί σε έναν μεγάλο χώρο 120 στρεμμάτων πάρκου, πάντοτε αδόμητου χώρου, με μία ήπια κτιριακή ανάπλαση», ανέφερε.

Όπως, επίσης, υπογράμμισε ο δήμαρχος, μέσα σε έναν χρόνο όχι μόνο άλλαξε ο σχεδιασμός αλλά μεταβλήθηκε συνολικά η φιλοσοφία του έργου, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησής του.

«Έναν χρόνο μετά όχι μόνο έχει αλλάξει αυτό το σχέδιο αλλά έχει τροποποιηθεί όλη η φιλοσοφία και ακόμη περισσότερο έχει δημοπρατηθεί. Απόδειξη ότι όταν η πόλη θέλει μπορεί από τις ατέρμονες συζητήσεις να οδηγείται στην άμεση υλοποίηση των έργων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τόνισε ότι πλέον το μεγάλο ζητούμενο είναι η αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος.

Όπως είπε, μετέφερε στον πρωθυπουργό ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η ολοκλήρωση της ανάπλασης έως το 2030, προκειμένου η Θεσσαλονίκη να μη βιώσει καθυστερήσεις αντίστοιχες με άλλων μεγάλων έργων της πόλης.

«Η ανακοίνωση για την περάτωση της ανάπλασης της ΔΕΘ και του μητροπολιτικού πάρκου το 2030 πρέπει να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα τόσο για τη ΔΕΘ όσο και για όλους όσοι παρακολουθούμε την εξέλιξη του έργου», είπε.

Το πρώτο αίτημα: Ολόκληρο το συγκρότημα του Αγίου Μηνά στον δήμο

Αμέσως μετά, ο δήμαρχος παρουσίασε τα τέσσερα βασικά αιτήματα που κατέθεσε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Το πρώτο αίτημα αφορούσε την παραχώρηση ολόκληρου του συγκροτήματος του Αγίου Μηνά στον δήμο Θεσσαλονίκης. Όπως εξήγησε ο κ. Αγγελούδης, πρόκειται για τον μοναδικό μεγάλο εγκαταλελειμμένο χώρο στο ιστορικό κέντρο της πόλης, για τον οποίο η δημοτική αρχή διαθέτει ήδη ολοκληρωμένο σχεδιασμό.

«Ζητούμε να περιέλθει είτε στην κυριότητα είτε σε μακροχρόνια παραχώρηση στον δήμο Θεσσαλονίκης, ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσουν οι μελέτες για την ανάπλαση του χώρου και στη συνέχεια η δημοπράτηση του έργου», ανέφερε. Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, αποκάλυψε ότι το ακίνητο ανήκει στην ΚΤΥΠ και πως η δημοτική αρχή προετοιμάζει ήδη το επόμενο βήμα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, μετά την ενδεχόμενη παραχώρηση θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση διάρκειας δύο έως τριών μηνών με πολίτες και φορείς, ώστε να οριστικοποιηθεί ο χαρακτήρας της ανάπλασης.

«Η σκέψη μας είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος που θα σηματοδοτεί τον πολιτισμό και την καινοτομία στην καρδιά της πόλης. Θα αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου παρεμβάσεων της περιόδου 2027-2030, που θα συνδέεται με το μητροπολιτικό πάρκο της ΔΕΘ, τις παρεμβάσεις στο Ντεπώ και την αξιοποίηση του πρώην σφαγείου (Labattoir). Είναι ένα ενιαίο σχέδιο, στο οποίο ο Άγιος Μηνάς θα έχει κεντρικό ρόλο», υπογράμμισε.

Ο ίδιος επισήμανε ακόμη ότι δεν μπορεί να προχωρά η ενοποίηση των ιστορικών χώρων του κέντρου της Θεσσαλονίκης και ταυτόχρονα ένα τόσο σημαντικό συγκρότημα να παραμένει σε κατάσταση εγκατάλειψης. «Δεν μπορεί, όταν ξεκινά ένα τόσο μεγάλο στοίχημα για την πόλη, να υπάρχει στην καρδιά της Θεσσαλονίκης ένα συγκρότημα σχεδόν υπό κατάρρευση. Για εμάς αποτελεί κορυφαία διεκδίκηση», σημείωσε.

Η ανάπλαση του λόφου της Τούμπας

Δεύτερο αίτημα αποτέλεσε η ανάπλαση του λόφου της Τούμπας, όπου εδώ και αρκετό διάστημα πραγματοποιούνται σημαντικές αρχαιολογικές ανασκαφές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Ο δήμαρχος χαρακτήρισε τα ευρήματα εξαιρετικά σημαντικά για την ιστορία της πόλης, επισημαίνοντας ότι αντικείμενα που έχουν ήδη εντοπιστεί χρονολογούνται στον 13ο αιώνα π.Χ. «Αυτό σημαίνει ότι η Θεσσαλονίκη δεν έχει μόνο ιστορία 2.300 ετών από την ίδρυσή της, αλλά μπορεί πλέον να τεκμηριωθεί ότι υπήρχαν οργανωμένοι οικισμοί στον τόπο αυτό περίπου 1.300 χρόνια νωρίτερα», ανέφερε. Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει άμεσα η δημοπράτηση του έργου ανάπλασης του λόφου.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, υπάρχει ήδη ολοκληρωμένη μελέτη της Εφορείας Αρχαιοτήτων και του ΑΠΘ, η οποία χρειάζεται επικαιροποίηση, ώστε στη συνέχεια το υπουργείο Πολιτισμού να προχωρήσει στη δημοπράτηση του έργου.

«Δεν πρόκειται για ακόμη ένα ανασκαφικό έργο. Πρόκειται για μία ακόμη ιστορική τεκμηρίωση της ιστορίας της Θεσσαλονίκης», τόνισε.

Δύο στρατόπεδα για περίπου 600 νέες θέσεις στάθμευσης

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε ο Στέλιος Αγγελούδης και στο χρόνιο πρόβλημα της στάθμευσης, το οποίο -όπως είπε- αποτελεί μία από τις σημαντικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης.

Ο δήμαρχος υπενθύμισε ότι ο δήμος έχει ήδη ξεκινήσει μια συστηματική προσπάθεια αξιοποίησης δημοτικών οικοπέδων και ελεύθερων χώρων στις γειτονιές για τη δημιουργία νέων θέσεων στάθμευσης, ωστόσο επισήμανε ότι απαιτούνται και μεγαλύτερες παρεμβάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, κατέθεσε στον πρωθυπουργό αίτημα για την παραχώρηση κατά χρήση δύο στρατιωτικών εκτάσεων στην ανατολική πλευρά της πόλης, οι οποίες συνδέονται άμεσα με τη δεύτερη γραμμή του Μετρό προς Καλαμαριά. Πρόκειται για το πρώην στρατόπεδο Φαρμάκη, που βρίσκεται δίπλα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και για τον χώρο της πρώην Ναυτικής Διοίκησης Βορείου Ελλάδος.

«Ζήτησα από τον πρωθυπουργό, με κοινοποίηση και στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, να παραχωρηθούν κατά χρήση οι δύο αυτοί χώροι στον δήμο Θεσσαλονίκης, ώστε να προχωρήσουμε άμεσα στις απαραίτητες διαμορφώσεις», ανέφερε.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών του δήμου, στους δύο αυτούς χώρους μπορούν να δημιουργηθούν περίπου 600 νέες θέσεις στάθμευσης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Αγγελούδης διευκρίνισε ότι το αίτημα αφορά αποκλειστικά την παραχώρηση της χρήσης των εκτάσεων και όχι την αλλαγή της ιδιοκτησίας τους. «Θέλουμε απλά πράγματα που θα κάνουν ευκολότερη τη ζωή των πολιτών. Να μας παραχωρηθούν οι χώροι κατά χρήση, ώστε με δικούς μας πόρους να τους διαμορφώσουμε και να δώσουμε περίπου 600 νέες θέσεις στάθμευσης στην ανατολική πλευρά της πόλης», είπε.

Μόνιμη λύση για τον καθαρισμό του Θερμαϊκού

Τέταρτο αίτημα προς τον πρωθυπουργό αποτέλεσε η αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος καθαρισμού του Θερμαϊκού. Ο δήμαρχος υποστήριξε ότι κάθε χρόνο επαναλαμβάνονται πέντε έως επτά φορές τα ίδια φαινόμενα με τις φερτές ύλες αλλά και τις αλλοιώσεις που προκαλούνται λόγω των έντονων μεταβολών της θερμοκρασίας.

Όπως επισήμανε, το βασικό πρόβλημα είναι ότι σήμερα οι αρμοδιότητες είναι κατακερματισμένες σε πολλούς διαφορετικούς φορείς. Για τον λόγο αυτό πρότεινε να αναλάβει τον καθαρισμό ένας φορέας, υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο οποίος θα διαθέτει και τη χρηματοδότηση που απαιτείται ώστε να δοθεί μόνιμη λύση.

«Δεν μπορούμε κάθε χρόνο να συζητάμε τα ίδια. Χρειάζεται ένας φορέας που θα έχει την ευθύνη και τα μέσα για να αντιμετωπίζει οριστικά το πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι συζητήθηκε με Λιβάνιο - Τα έργα που προχωρούν

Στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Στέλιος Αγγελούδης είχε συζήτηση και με τον υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, από την οποία -όπως είπε- προέκυψαν ήδη συγκεκριμένες εξελίξεις. Η πρώτη αφορά το νέο κλειστό γυμναστήριο 2.000 θέσεων στον χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Όπως αποκάλυψε, μέχρι το τέλος της ημέρας ο υπουργός αναμένεται να υπογράψει την ένταξη του έργου, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για τη δημοπράτησή του μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Το γήπεδο θα χρησιμοποιείται από τους φοιτητές και το ΤΕΦΑΑ κατά τις πρωινές ώρες, ενώ το υπόλοιπο της ημέρας θα διατίθεται στα αθλητικά σωματεία και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται περίπου στα 4 εκατ. ευρώ.

Αίτημα για 215 νέες προσλήψεις

Κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, ο δήμαρχος επανέφερε και το πάγιο αίτημα ενίσχυσης του προσωπικού του δήμου. Όπως είπε, πρόκειται για αίτημα τόσο της διοίκησης όσο και των εργαζομένων, καθώς οι υπηρεσίες αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις. Η πρόταση αφορά συνολικά 215 προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, με έμφαση στο τεχνικό προσωπικό.

«Πιστεύω ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα έχουμε θετική απάντηση», ανέφερε.

Δέκα σχολικές αυλές ύψους 3 εκατ. ευρώ

Ο δήμαρχος γνωστοποίησε ακόμη ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την ανάπλαση δέκα σχολικών αυλών σε γειτονιές της πόλης. Όπως είπε, οι υπηρεσίες του δήμου ολοκληρώνουν τις απαιτούμενες μελέτες, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 3 εκατ. ευρώ.

Στόχος είναι έως τα τέλη Σεπτεμβρίου να αποσταλούν στο υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να ενταχθούν σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και να ακολουθήσει η δημοπράτηση των έργων.

Παράταση για τους δέκα εμπορικούς δρόμους

Στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου τέθηκε και το θέμα της εργολαβίας για την ανάπλαση των δέκα εμπορικών δρόμων της πόλης. Ο Στέλιος Αγγελούδης υπενθύμισε ότι οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά, ωστόσο ζήτησε να εξεταστεί η δυνατότητα παράτασης του χρονοδιαγράμματος για συγκεκριμένα τμήματα του έργου.

Το αίτημα αφορά κυρίως τις οδούς Ολύμπου και Παπάφη, αλλά και τις εκκρεμότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν στην Εγνατία. Όπως είπε, επιδίωξη του δήμου είναι να δοθεί παράταση έως το τέλος Δεκεμβρίου, ώστε να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα.

«Από τη στιγμή που θα δοθεί η παράταση, θα πρέπει να υπάρξει και η αντίστοιχη δέσμευση του αναδόχου ότι τα έργα θα παραδοθούν μέχρι το τέλος του χρόνου», τόνισε.

Θετικό κλίμα από την κυβέρνηση

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο δήμαρχος εκτίμησε ότι κατά τις επαφές του διαπίστωσε θετικό κλίμα απέναντι στις προτάσεις του δήμου.

«Στα θέματα που έθεσα βρήκα ένα θετικό κλίμα ανταπόκρισης. Αν εξαιρέσουμε τα δύο που προέκυψαν από τη συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών, δηλαδή το κλειστό γήπεδο και τις σχολικές αυλές, για τα υπόλοιπα δεν υπήρξε κάποια ιεράρχηση. Θεωρούμε όμως ότι όλα είναι σημαντικά ζητήματα τόσο για την καθημερινότητα όσο και για την προοπτική της πόλης», είπε.

Ο σχεδιασμός για τον Άγιο Μηνά

Ο Στέλιος Αγγελούδης επανήλθε ιδιαίτερα στο θέμα του Αγίου Μηνά, χαρακτηρίζοντάς το μία από τις σημαντικότερες διεκδικήσεις της δημοτικής αρχής. Όπως είπε, ο χώρος θα αποτελέσει αντικείμενο δημόσιας διαβούλευσης δύο έως τριών μηνών αμέσως μετά την ενδεχόμενη παραχώρησή του στον δήμο. 

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας πολυχώρος πολιτισμού, καινοτομίας και δημόσιων δραστηριοτήτων, ο οποίος θα ενταχθεί στον συνολικό σχεδιασμό αστικών αναπλάσεων της περιόδου 2027-2030.

«Είναι ένα ενιαίο σχέδιο, στο οποίο ο Άγιος Μηνάς θα αποτελεί την καρδιά των παρεμβάσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι είπε για την Αγία Φωτεινή

Αναφορά έκανε και στην έκταση της Αγίας Φωτεινής, ξεκαθαρίζοντας ότι το ακίνητο ανήκει στην ΕΤΑΔ. Όπως είπε, έχει ήδη αποστείλει εδώ και αρκετό διάστημα αίτημα για την αξιοποίησή της και αναμένει την απάντηση της ΕΤΑΔ.

Παράλληλα, εξήγησε ότι οι διεκδικήσεις του δήμου δεν γίνονται όλες ταυτόχρονα, αλλά ακολουθούν συγκεκριμένο σχεδιασμό και διαφορετικά χρονοδιαγράμματα, ώστε να είναι ουσιαστικές και όχι αποσπασματικές.

Οι απαντήσεις αναμένονται στη ΔΕΘ

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι τα ζητήματα που τέθηκαν στην κυβέρνηση συνθέτουν το βασικό πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων διεκδικήσεων του δήμου Θεσσαλονίκης. Όπως ανέφερε, πρόκειται για αιτήματα που αφορούν τόσο την καθημερινότητα των πολιτών όσο και μεγάλα έργα που μπορούν να αλλάξουν την εικόνα της πόλης τα επόμενα χρόνια.

«Αναμένουμε τις απαντήσεις της κυβέρνησης τις επόμενες ημέρες, προς το τέλος Αυγούστου, όπως υπήρξε και η σχετική δέσμευση, κατά την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ», κατέληξε.