“Πράσινο φως” για την παροχή στην Ελλάδα δύο μεταγωγικών αεροσκαφών τύπου C-130 από το πλεόνασμα του αμερικανικού στρατού έδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Την ίδια στιγμή προχωρά και η διαδικασία για την απόκτηση από την Ελλάδα των F-35.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, Λένα Αργύρη, η παροχή δυο μεταγωγικών C130 στην Ελλάδα έχει ήδη εγκριθεί. Τα δύο αεροσκάφη θα δοθούν από το πλεόνασμα του αμερικανικού στρατιωτικού υλικού ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί και η συμφωνία αγοράς δυο καινούργιων.

Επίσης σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, μετά τις εκλογές στην Τουρκία αναμένεται να μπει και η τελευταία εκ των τεσσάρων υπογραφών που απαιτούνται στο Κογκρέσο, για να ενεργοποιηθεί η επίσημη διαδικασία για τα F-35.  Στη συνέχεια θα σταλεί από τους Αμερικανούς η επιστολή αποδοχής του αιτήματος, ώστε να αρχίσουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις με στόχο η Ελλάδα να αρχίσει να παραλαμβάνει τα πρώτα αεροσκάφη το 2028.

Επίσης, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει πρόσθετο πακέτο οικονομικής βοήθειας υπό τη μορφή παροχής δανείου ή δανειακών εγγυήσεων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, πάνω από 2 δισεκατομμύρια για να ανανεώσει τα οπλικά συστήματά της και σε αυτό το πλαίσιο επανέρχονται οι συζητήσεις για παροχή στην Ουκρανία των S-300 και παράλληλη παραλαβή συστημάτων Patriot.