Πρόκειται για τους συνταξιούχους οι οποίοι είχαν κάνει αγωγή έως τον Ιούνιο του 2015 που είχε βγει η πρώτη απόφαση του ΣτΕ
Αντισυνταγματικές έκρινε το ΣτΕ βασικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. Μεταξύ άλλων το Ανώτατο Δικαστήριο κηρύσσει παράνομες τις περικοπές που έγιναν στις επικουρικές το καλοκαίρι του 2016 (αυτή η απόφαση δεν έχει αναδρομική ισχύ), κηρύσσει αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και των νέων εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών με βάση το εισόδημα.
Σύμφωνα με τον οικονομικό συντάκτη του Open TV Σπύρο Δημητρέλλη, χιλιάδες συνταξιούχοι έχουν κάνει αγωγή ζητώντας αναδρομικά από την πρώτη μέρα ψήφισης του νόμου Κατρούγκαλου και μετά τις κύριες συντάξεις. Οι συγκεκριμένοι δεν πρόκειται να πάρουν καμία είδους αύξηση καθώς δεν δικαιούνται αναδρομικά για την περίοδο 2016, 2017, 2018 από κύριες συντάξεις μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου.
Από την άλλη πλευρά για τα αναδρομικά πριν το 2015 και συγκεκριμένα για εκείνα που ζητούσαν για τις μνημονιακές περικοπές, θα πληρωθούν μόνο 122 συνταξιούχοι οι οποίοι είχαν κάνει αγωγή έως τον Ιούνιο του 2015 που είχε βγει η πρώτη απόφαση του ΣτΕ.
Ωστόσο από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι και τότε που ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, το υπουργείο Εργασίας είναι ακάλυπτο. Μάλιστα εργατολόγοι λένε ότι σε αυτή την περίπτωση ανοίγει ο δρόμος για να καταβληθούν αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους. Το ποσό αυτό φτάνει τα 4 δισ. ευρώ και ο σχεδιασμός είναι να δοθούν έως και 60 δόσεις (δηλαδή σε βάθος πενταετίας).
Επιπλέον η απόφαση του ΣτΕ σημαίνει αύξηση στα ποσοστά αναπλήρωσης. Μάλιστα σε αυτή την περίπτωση διευκολύνονται τα σχέδια του υπουργείου Εργασίας, το οποίο είχε εξαγγείλει ότι θα προχωρήσει σε αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης (αύξηση συντάξεων από εδώ και πέρα).
Παράλληλα η απόφαση του ΣτΕ φέρνει μείωση εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ καθώς δεν υπάρχουν αναλογιστικές μελέτες δεν αποκλείεται να υπάρξουν αυξήσεις για μεγάλες επικουρικές.