Από τις αρχές του 2023, ήταν προφανές πως η σχέση του κυβερνητικού επιτελείου με τον δικηγόρο Σταύρο Παπασταύρου καθίσταται στενότερη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κοιτώντας πάντα προς το μέλλον, διευρύνει διαρκώς την ομάδα των επιτελών του με πρόσωπα που έχουν τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά και αποδεδειγμένες ικανότητες. Από την εποχή του Κώστα Καραμανλή γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, ο Σταύρος Παπασταύρου ήταν το δεξί χέρι του Αντώνη Σαμαρά, ο διπλωματικός του σύμβουλος την πολύ δύσκολη περίοδο 2012-2015 και ο επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με την Τρόικα για το μείζον θέμα του δημόσιου χρέους. Ο Πόουλ Τόμσεν τον άκουγε με πολλή προσοχή. Ο Σταύρος Παπασταύρου απέδειξε λοιπόν τότε περίτρανα ότι μπορεί. Διατηρώντας ένα ευρύ πλέγμα προσωπικών επαφών σε διεθνές επίπεδο, από την εποχή που προήδρευε της DEMYC (Democrat Youth Community of Europe), πάντα έβαζε το παραπάνω στην εθνική προσπάθεια και ας βαλλόταν πανταχόθεν. Μετά ήρθαν το μισαλλόδοξο κυνηγητό εναντίον του από τους αριστεριστές και τους συμμάχους τους, οι αμέτρητες απόπειρες διαπόμπευσής του, ένα υπέρογκο πρόστιμο (το κράτος του επέστρεψε τα χρήματα που αυτός είχε καταβάλει) και οι διώξεις. Ολα αυτά, τα αντιμετώπισε με πολλή αξιοπρέπεια. 

Προσωπικός θρίαμβος 

Βγήκε ενισχυμένος από την περιπέτειά του ο Σταύρος Παπασταύρου. Το αμετάκλητο απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών σήμανε τον προσωπικό θρίαμβό του έναντι των διωκτών του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν εκεί να του συμπαρασταθεί εξ αρχής, καθώς έβλεπε τι γινόταν στο παρασκήνιο. Στη διάρκεια της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών στις 15 Απριλίου 2016, είχε πει απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος φυσικά συμμετείχε στην απόπειρα συκοφάντησης του στελέχους της ΝΔ, πως «αυτό περιμένω από εσάς, αν αθωωθεί ο κ. Παπασταύρου να βγείτε ανοικτά και να ζητήσετε συγγνώμη». Οταν εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2021 το βούλευμα, ο Σταύρος Παπασταύρου δήλωσε: «Με το απαλλακτικό βούλευμα 2723/2020, το οποίο κατέστη αμετάκλητο, κατέρρευσε οριστικά η σκευωρία σε βάρος μου. Στοχοποιήθηκα βάναυσα, αδίστακτα, λόγω της πολιτικής μου δράσης με τη ΝΔ και της συνεργασίας μου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ο ορισμός της πολιτικής δίωξης. Η Δικαιοσύνη όμως μίλησε παρά την προσπάθεια χειραγώγησής της. Χρειάστηκαν έξι δύσκολα χρόνια για να δικαιωθώ. Και δικαιώθηκα. Πλήρως, με σειρά αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων για όλα όσα με κατηγορούσαν. Οι κατήγοροί μου, ο ΣΥΡΙΖΑ, είχαν δηλώσει στη Βουλή ότι θα ζητούσαν συγγνώμη σε περίπτωση αθώωσής μου. Την περιμένω όχι ως προσωπική δικαίωση, αλλά ως πρώτο βήμα προκειμένου κανείς αθώος να μην υποστεί όλα όσα έγιναν σε βάρος μου. Είναι θέμα Δημοκρατίας». Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ξέσπασε: «Χρειάστηκαν έξι ολόκληρα χρόνια για να κερδίσει πίσω τη ζωή του ο Σταύρος Παπασταύρου. Ρωτάω, λοιπόν, ευθέως τον κ. Τσίπρα: Γιατί ενώ γνώριζε από την πρώτη στιγμή την αθωότητα του Παπασταύρου κατασκεύασε, μαζί με το παρακράτος του, κατηγορίες χωρίς ντροπή;». 

Ούτε μια συγγνώμη 

Ο Σταύρος Παπασταύρου πέρασε πολύ δύσκολα. Μόνο και μόνο για αυτά που υπέστη, του αξίζει να χαρεί και πάλι με το παραπάνω το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής. Ναι, ο μηχανισμός που τον είχε βάλει στο μάτι δεν αστειευόταν καθόλου και είχε ξεκαθαρίσει με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο την πρόθεσή του να τον εξοντώσει. Εκείνος όμως δεν έχασε την ψυχραιμία του, αντέδρασε, πάλεψε και νίκησε. Δοκιμάστηκε επί μακρόν, αλλά, veni, vidi, vici ένα πράγμα. Συγγνώμη δεν του ζήτησαν οι ΣΥΡΙΖΑίοι. Διότι απλά δεν το συνηθίζουν, δεν υπάρχει αυτό στην ολοκληρωτική ιδεολογικοπολιτική κουλτούρα του χώρου τους, όπου ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Διότι δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο, ποτέ δεν είχαν. Μια ματιά στη σύγχρονη Ιστορία μας αυτό το επιβεβαιώνει.
Σήμερα ο τεχνοκράτης Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος πάντα απέφευγε την άσκοπη δημοσιότητα, επιστρέφει και, όπως όλα δείχνουν, από την 26η Ιουνίου θα έχει σημαντικό ρόλο στα δημόσια πράγματα. Θα είναι η απόλυτη δικαίωσή του. Η πατρίδα χρειάζεται εκείνους που έχουν αποδείξει πως δύνανται, εκείνους που έχουν αποδείξει πως δεν λυγίζουν όταν βρίσκονται υπό πίεση και αντεπεξέρχονται.