«Παρά τις πρόσθετες σοβαρές δυσκολίες, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί απόλυτα στις δεσμεύσεις της για αύξηση των εισοδημάτων και την προώθηση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων που διασφαλίζουν βελτίωση της καθημερινότητας, καλύτερες υπηρεσίες υγείας και παιδείας, ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης, αποτελεσματικότερο κράτος δίπλα στον πολίτη», τονίζει ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης, σε άρθρο στην εφημερίδα «Το Παρόν της Κυριακής».

Όπως επισημαίνει «ήδη ένα μεγάλο μέρος του οικονομικού μας προγράμματος για τη νέα τετραετία έγινε νόμος του κράτους, ενώ ακολουθούν πρόσθετες συμπληρωματικές ρυθμίσεις για την υλοποίηση των πρόσφατων εξαγγελιών του πρωθυπουργού». 

Το άρθρο του Σταύρου Καλαφάτη 

Μετά τις μεγάλες φωτιές του Καλοκαιριού, η χώρα μας βίωσε στη Θεσσαλία την πιο καταστροφική πλημμύρα στην ιστορία της. Χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, καταστράφηκαν περιουσίες και υποδομές και βυθίστηκαν στην απόγνωση χιλιάδες συμπολίτες μας. Οφείλουμε -και είναι δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- να σταθούμε δίπλα στους πληγέντες εξαντλώντας κάθε δημοσιονομικό περιθώριο. Να μην τους ξεχάσουμε όταν απομακρυνθούν τα φώτα της δημοσιότητας. 

Ταυτόχρονα, παρά τις πρόσθετες σοβαρές δυσκολίες, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί απόλυτα στις δεσμεύσεις της για αύξηση των εισοδημάτων και την προώθηση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων που διασφαλίζουν βελτίωση της καθημερινότητας, καλύτερες υπηρεσίες υγείας και παιδείας, ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης, αποτελεσματικότερο κράτος δίπλα στον πολίτη. 

Ήδη ένα μεγάλο μέρος του οικονομικού μας προγράμματος για τη νέα τετραετία έγινε νόμος του κράτους, ενώ ακολουθούν πρόσθετες συμπληρωματικές ρυθμίσεις για την υλοποίηση των πρόσφατων εξαγγελιών του πρωθυπουργού. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια θα υπάρξει από την 1η του χρόνου αύξηση των αμοιβών στο Δημόσιο κατά 10,5%, ενώ από την ίδια στιγμή ξεπαγώνουν οι «τριετίες» και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας, που βρίσκονταν σε αναστολή από το 2012. Παράλληλα θα υπάρξει νέα αύξηση στις συντάξεις και καταβολή έκτακτης αρωγής σε όσους αδικεί η «προσωπική διαφορά» του νόμου Κατρούγκαλου. Ταυτόχρονα, αυξάνεται -όπως ακριβώς δεσμευτήκαμε- το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, αυξάνεται κατά 8% το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και μηδενίζεται η συμμετοχή στα φάρμακα για τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ. 

Από την 1η Ιανουαρίου θα υπάρξει επίσης αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες στους 9 μήνες και αύξηση του πτητικού επιδόματος κατά 2.000 ευρώ ετησίως για τους πιλότους και τα πληρώματα πυροσβεστικών αεροσκαφών. Λίγο αργότερα, από τον Απρίλιο, θα υπάρξει και νέα αύξηση του Κατώτατου Μισθού και των επιδομάτων που συνδέονται με αυτόν. Επιπλέον, θα υπάρξει επιστροφή του Ενιαίου Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2023 και χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. 

Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της για τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων μας. Συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις για την αναμόρφωση του ΕΣΥ, με πρώτο βήμα την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, τη θεσμοθέτηση προγράμματος εναέριας διάσωσης με 6 βάσεις ελικοπτέρων και την αναβάθμιση των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων μας. Προωθεί, ταυτόχρονα, αλλαγές στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο με στόχο την επίσπευση στην απονομή της δικαιοσύνης. Δρομολογεί παρεμβάσεις για την τόνωση της ασφάλειας των πολιτών στις γειτονιές μας. Θεσμοθετεί μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Προετοιμάζει, όμως, και τη δρομολόγηση σειράς δράσεων για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, που αποτελεί αντικοινωνική συμπεριφορά και αδικεί τους συνεπείς πολίτες. 

Παρά τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώσαμε, παρά τις αναπάντεχες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, η Ελλάδα μπορεί να επουλώνει τις πληγές της και να συνεχίζει το δρόμο που την πάει πιο ψηλά. Μπορεί να συμπαραστέκεται στους συμπολίτες που δοκιμάζονται τόσο σκληρά και να γίνεται πιο ισχυρή, πιο κοινωνική, πιο δίκαιη. Μπορεί να αυξάνει τα εισοδήματα των πολιτών και να βελτιώνει τις υπηρεσίες και γενικότερα τις συνθήκες που αφορούν την καθημερινότητα όλων μας.