Το Δημογραφικό είναι χωρίς αμφιβολία το μεγαλύτερο και πιο επείγον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Τη φθίνουσα αυτή πληθυσμιακή διάσταση έρχεται να αντιμετωπίσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό και τα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπέρ της ελληνικής οικογένειας.

Μαζί με τα συνολικά δημογραφικά δεδομένα, παράλληλα θα πρέπει να βελτιώσουμε και την κατανομή του πληθυσμού μεταξύ μεγάλων αστικών κέντρων και περιφέρειας. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά απομακρυσμένες και παραμεθόριες περιοχές όπως είναι η Φλώρινα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή μιας συνεκτικής πολιτικής επανακατοίκησης και την παροχή συγκεκριμένων κινήτρων σε οικογένειες από το κράτος.

Προφανώς οι λόγοι δεν είναι μόνο εθνικοί. Είναι άλλωστε διαπιστωμένη, εδώ και χρόνια, η ανισοκατανομή του πληθυσμού της χώρας μας που οδήγησε στην ερήμωση πολλών αγροτικών περιοχών και στην υπερσυγκέντρωση μονίμων κατοίκων, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Σημάδια αυτής της ανισορροπίας είναι η στεγαστική κρίση που πλήττει πολλές πόλεις όπου πλέον το κτηριακό απόθεμά τους δεν επαρκεί, η υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας πλήθους τουριστικών προορισμών με τις κρατικές/δημοτικές υποδομές εμφανώς να μην μπορούν να «σηκώσουν» όλους τους φιλοξενούμενους και μόνιμους κατοίκους τους κ.ο.κ.

Οι συνθήκες αυτές οδηγούν όχι μόνο σε υποβάθμιση της ποιότητας ζωής πολλών πολιτών αλλά και σε κοινωνικοοικονομικά αδιέξοδα λόγω της έλλειψης θέσεων εργασίας και προοπτικών για τις νέες οικογένειες.

Η λύση σε αυτά τα προβλήματα μπορεί να δοθεί με την αναζωογόνηση της περιφέρειας και ιδιαίτερα των αγροτικών-απομακρυσμένων περιοχών της πατρίδας μας, προσφέροντας κίνητρα επανακατοίκησής τους. Στην κατεύθυνση αυτή ήδη η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ξεκινήσει την εφαρμογή ειδικού πιλοτικού προγράμματος στον Έβρο με χορήγηση επιδόματος εγκατάστασης οικογενειών (εφάπαξ μέχρι 10.000 ευρώ) που επιλέγουν να μετοικήσουν εκεί, τριετή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για όλα τα φυσικά/νομικά πρόσωπα που θα αγοράσουν ακίνητα για επένδυση/κατοικία στα βόρεια του νομού, αλλά και πολύ πρόσφατα με την εξαγγελία από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη, του μόνιμου μηδενισμού του ΕΝΦΙΑ μέσα στη διετία 2026-2027 για την πρώτη κατοικία κάθε μικρού οικισμού (κάτω των 1.500 κατοίκων) σ’ ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια.

Αυτή η εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία της ΝΔ μπορεί να συνεχισθεί με:

- Επέκταση του παραπάνω ειδικού προγράμματος σ’ όλη την παραμεθόριο.

- Δημιουργία ειδικού προγράμματος κοινωνικής κατοικίας σε απομακρυσμένες περιοχές για την προσέλκυση οικογενειών και επαναφορά του μέτρου επιδότησης αγοράς μόνιμης κατοικίας από δημοσίους υπαλλήλους που επιλέγουν να μετατεθούν εκεί.

- Αύξηση του επιδόματος ορεινών και μειονεκτικών περιοχών με ταυτόχρονη διεύρυνση των δικαιούχων και επέκταση του επιδόματος παραμεθορίου, με αύξηση του χορηγούμενου μηνιαίου ποσού και κοινές προϋποθέσεις σε όλους τους ακριτικούς νομούς, για τους δημόσιους λειτουργούς που υπηρετούν εκεί.

- Άρση της αίσθησης απομόνωσης με τη δημιουργία νέων υποδομών πρόσβασης στο διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας, μεγάλα συγκοινωνιακά έργα αλλά και ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας και Στήριξης Οικογενειών, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές.

- Παροχή κινήτρων σε νέους ανθρώπους να μεγαλώσουν παιδιά στην περιφέρεια με την κατά προτεραιότητα ίδρυση καινοτόμων εκπαιδευτικών μονάδων σύμφωνα με το νέο πρότυπο των Δημόσιων Ωνάσειων Σχολείων.

- Ειδική χρηματοδότηση μέσω αναθεώρησης του ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού Νόμου για τη στήριξη του τουρισμού, της πρωτογενούς παραγωγής, της δασοκομίας, της εγκατάστασης ψηφιακών νομάδων και νέων επιχειρήσεων στην περιφέρεια.

- Ευρύτατο πρόγραμμα αναδασμού της αγροτικής γης που ανήκει στο κράτος προκειμένου να αξιοποιηθεί από νέους μόνιμους κατοίκους και συνεταιρισμούς.

- Ενθάρρυνση με φορολογικά κίνητρα της απόκτησης δεύτερης κατοικίας σε απομακρυσμένες περιοχές.

- Ενίσχυση του εναλλακτικού τουρισμού (αγροτουρισμού, ορεινού τουρισμού, οινοτουρισμού κ.ο.κ.) με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.

Η μεγαλύτερη όμως αλλαγή που χρειαζόμαστε είναι στη νοοτροπία που λέει ότι στις απομακρυσμένες και παραμεθόριες περιοχές τελειώνει η Ελλάδα. Μόλις ενσωματώσουμε στη σκέψη μας ότι στην πραγματικότητα από εκεί αρχίζει η πατρίδα μας, θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε μια συνεκτική πολιτική επανακατοίκησης της ακριτικής περιφέρειας.

*Ο Σταύρος Παπασωτηρίου είναι βουλευτής ΠΕ Φλώρινας και εκπρόσωπος Κοινωνικών Υποθέσεων της ΚΟ Νέας Δημοκρατίας.