Μπορεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου να δείχνει ανοδική τάση στις δημοσκοπήσεις μαζεύοντας ψήφους από ΠΑΣΟΚ και κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ, εντούτοις το πολιτικό σκηνικό συνεχίζει να κινείται στο πλαίσιο της θεωρίας του ενάμισι κόμματος, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ να παραμένουν κυρίαρχοι, αφού μετά τη φθορά που υπέστησαν από τη δήθεν συγκάλυψη και τις θεωρίες συνωμοσίας που στήθηκαν για να παραπλανηθούν οι πολίτες και να εργαλειοποιηθεί μια εθνική τραγωδία, πλέον καταγράφουν ανάκαμψη.
Η τραγωδία των Τεμπών επιχειρήθηκε να χρησιμοποιηθεί ως όχημα για την πρόκληση φθοράς στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό που στοχοποιήθηκε από το σύνολο της αντιπολίτευσης με ακραίους μάλιστα χαρακτηρισμούς.
Τα στοιχεία όμως που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ανέδειξαν αυτό που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνει με κάθε ευκαιρία, δηλαδή ότι αυτό που τελικά επιχειρείται να συγκαλυφθεί είναι η αλήθεια.
Στο πλαίσιο αυτό, τα κόμματα της αντιπολίτευσης που εμφανίζονται και ως κόμματα εξουσίας υπέστησαν ήττα –προς το παρόν δημοσκοπική– ενώ κέρδισαν πόντους όσα δηλώνουν αντισυστημικά και ποντάρουν σε αρνητική ψήφο ανάλογη με αυτήν του 2015.
Όμως το γεγονός ότι πρόκειται ουσιαστικά για αρχηγούς και όχι για κόμματα –όπως εύστοχα καταγράφει η δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο Protagon– τα δεδομένα που διαμορφώνουν τις συνθήκες του ενάμισι κόμματος δεν αλλάζουν.
Η ΝΔ έχει ισχυρό αρχηγό –με ικανά ερείσματα στο κέντρο–, στελέχη, σχέδιο και πρόγραμμα για τη διακυβέρνηση της χώρας. Από εκεί και πέρα, τα δεδομένα αλλάζουν. Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την πτωτική πορεία και ο αρχηγός του σημειώνει μονοψήφια ποσοστά στην καταλληλότητα ως πρωθυπουργός.
Ο ΣΥΡΙΖΑ απλά… υπάρχει, με ποσοστά μεταξύ 6% και 7%, εμφανίζει –σύμφωνα με τα στελέχη του– συνθήκες σταθεροποίησης, αλλά αδυνατεί να πάρει τα πάνω του. Ακόμη και μια ενδεχόμενη επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα δεν δείχνει να δημιουργεί αισιοδοξία για επιστροφή στην εξουσία.
Όσο για την Πλεύση Ελευθερίας, δεν έχει… ζωή χωρίς τη Ζωή και στον δρόμο προς τις εκλογές του 2027 δύσκολα θα συνεχίσει να καταγράφει τάσεις ανόδου. Ειδικά μετά την κατάρρευση των αφηγημάτων γύρω από την τραγωδία των Τεμπών.
*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του «Μανιφέστο».