Για τον δραστικό μετασχηματισμό του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, μια από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, γράφει στο Naftemporiki.gr ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Υπογραμμίζει επίσης την ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της που δίνουν παγκόσμιοι επενδυτικοί κολοσσοί, ενώ κάνει λόγο για μεγάλη στροφή της οικονομίας προς την εξωστρέφεια και τις επενδύσεις.
Αναλυτικά ο Χρήστος Σταϊκούρας γράφει:
“Η κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, έθεσε ως μία από τις βασικές προτεραιότητές της τον δραστικό μετασχηματισμό του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, με στόχο την επίτευξη ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, την αύξηση της παραγωγικότητας, της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, τη μείωση του επενδυτικού κενού, τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Στόχος ο οποίος επιτυγχάνεται, παρά τις αντίξοες συνθήκες που δημιούργησαν οι πολυ-επίπεδες κρίσεις της τελευταίας τριετίας. Η οικονομία μας επέδειξε όχι μόνο αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα εν μέσω διαδοχικών και επάλληλων εξωγενών δοκιμασιών, αλλά και σημαντική δυναμική, κατορθώνοντας να αποτελεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης.
Το σπουδαιότερο, όμως, είναι ότι η ανάπτυξη συνδυάζεται με τη βελτίωση της ποιότητας του εθνικού πλούτου – στοιχείο που προσδίδει βιωσιμότητα στην οικονομική μεγέθυνση και συνιστά πολύτιμο εφαλτήριο για την ολόπλευρη, περαιτέρω, ισχυροποίηση της χώρας μας.
Η βελτίωση αυτή πηγάζει από την εντυπωσιακή ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Εφέτος, εκτιμάται ότι, σε συνέχεια της περυσινής – και σε επίπεδα ρεκόρ – χρονιάς, θα έχουμε νέα ιστορική επίδοση στις άμεσες ξένες επενδύσεις και τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.
Οι κολοσσοί «ψηφίζουν» Ελλάδα
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι άμεσες ξένες επενδύσεις ανήλθαν το 2021 στα 5,5 δισ. ευρώ, καταγράφοντας την υψηλότερη επίδοση της τελευταίας εικοσαετίας και συνεχίζουν την ανοδική πορεία τους το 2022, καθώς το 1ο οκτάμηνο έχουν ξεπεράσει το 90% του προηγούμενου έτους.
Η Ελλάδα προσελκύει παγκόσμιους επενδυτικούς κολοσσούς, όπως οι Amazon, Cisco, Deloitte, Digital Realty, Google, JP Morgan, Microsoft, Pfizer, Volkswagen κ.ά., που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της.
Τη θετική πορεία των επενδύσεων επιβεβαίωσε πρόσφατα και ο ΟΟΣΑ μέσα από δική του μελέτη, ενώ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η χώρα μας θα είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη την επόμενη τριετία.
Οι εξαγωγές απογειώνονται
Παράλληλα, η Ελλάδα εξάγει, ως ποσοστό του ΑΕΠ, περισσότερο από την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία. Οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών το 2021 σημείωσαν ρεκόρ, φτάνοντας στο 41% του ΑΕΠ, ποσοστό διπλάσιο από το 2010.
Ενώ, οι πραγματικές εξαγωγές αγαθών έφτασαν το 2ο τρίμηνο του 2022 σε ρεκόρ της περιόδου ιστορικών στοιχείων, υπερβαίνοντας κατά 75% τον μέσο όρο τριμηνιαίου όγκου όλης της προ-πανδημίας περιόδου από το 1995!
Η δε εξαγωγική βάση διαφοροποιείται σημαντικά, καταγράφοντας εντυπωσιακή αύξηση στις εξαγωγές αγαθών υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες προσεγγίζουν πλέον ποσοστά βιομηχανοποιημένων χωρών, όπως είναι η Γερμανία.
Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, το 2021 η Ελλάδα είχε έξι κατηγορίες αγαθών των οποίων οι εξαγωγές ξεπέρασαν το 1% του ΑΕΠ, όταν πριν από την έναρξη της ελληνικής κρίσης χρέους είχε μόνο μια, τα πετρελαιοειδή.
Αυτή η μεγάλη στροφή της οικονομίας μας προς την εξωστρέφεια και τις επενδύσεις είναι καρπός:
1ον. Της υπεύθυνης, συνετής, φιλο-επενδυτικής και φιλο-αναπτυξιακής δημοσιονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, που έχει ως βασικό συστατικό τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, υλοποιώντας με συνέπεια τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, παρά τις προκλήσεις τις οποίες δημιούργησαν οι διαδοχικές και επάλληλες κρίσεις.
Όπως αποτυπώνεται, μάλιστα, σε πρόσφατη έκθεση του Economist Intelligence Unit, η Ελλάδα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τα τελευταία τρία χρόνια, σημειώνοντας άνοδο κατά 16 θέσεις.
Η σημαντική αυτή βελτίωση, όπως σημειώνεται στην έκθεση, «μπορεί να αντανακλά τη χαμηλή αφετηρία, αλλά οφείλεται εν πολλοίς στη φιλική προς την επιχειρηματικότητα πολιτικής της Κυβέρνησης, που έχει υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις, έχει μειώσει φόρους και έχει αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη χώρα».
2ον. Της γενναίας στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων στον μέγιστο βαθμό που επιτρέπουν τα δημοσιονομικά περιθώρια, ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις των κρίσεων – ιδίως, στη μεσαία τάξη και στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας –, χωρίς να υποθηκευτεί το μέλλον της χώρας.
3ον. Της ενίσχυσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, που αντικατοπτρίζεται στη σταδιακή τόνωση της πιστωτικής επέκτασης και τη βέλτιστη δυνατή και εμπροσθοβαρή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, με έμφαση στον οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό της χώρας, στην ενθάρρυνση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης, στην τόνωση της απασχόλησης, των δεξιοτήτων και της κοινωνικής συνοχής, στην προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων, της έρευνας και της καινοτομίας, καθώς και στη μεγέθυνση και εξωστρέφεια των επιχειρήσεων. Ήδη, στο σκέλος των επιδοτήσεων έχουν ενταχθεί 372 έργα, προϋπολογισμού 13,5 δισ. ευρώ, ενώ στο δανειακό σκέλος έχουν υποβληθεί 160 επενδυτικά σχέδια, προϋπολογισμού 7,14 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, πάνω από 1 δισ. ευρώ αφορούν επενδύσεις από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
4ον. Της υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών, μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων και της αποτελεσματικής αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη θέσπιση κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων και ανθρώπινου κεφαλαίου, τον εκσυγχρονισμό του κανονιστικού επιχειρηματικού πλαισίου, τη διευκόλυνση και ενθάρρυνση της υγιούς επιχειρηματικότητας.
Βεβαίως, έχουμε πλήρη επίγνωση των αυξημένων δυσκολιών και προκλήσεων της – γεμάτης αβεβαιότητα, σε διεθνές επίπεδο – περιόδου που διανύουμε. Η γεωπολιτική αστάθεια και ο αντίκτυπός της στον τομέα της ενέργειας και στο πεδίο τιμών υπερβαίνουν σε ένταση και διάρκεια τις αρχικές εκτιμήσεις, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Γι’ αυτό καλούμαστε να διαφυλάξουμε όλα όσα με κόπο – νοικοκυριά, επιχειρήσεις και Κυβέρνηση – πετύχαμε. Και να «χτίσουμε» πάνω σε αυτά, ώστε να δικαιώσουμε τις θετικές προοπτικές της οικονομίας μας, να την ενδυναμώσουμε περαιτέρω, να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του κάθε πολίτη και να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον, πρωτίστως για τη νέα γενιά.
Ως Κυβέρνηση, συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε τη σκληρή, συστηματική και αποτελεσματική δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση, για μια οικονομία πιο παραγωγική, για μια κοινωνία πιο δίκαιη, για μια χώρα πιο ευημερούσα και δυνατή στο διεθνές στερέωμα!”