Σταϊκούρας: Μέτρα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

20
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μέτρα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένο ενοίκιο αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση εντός του Μαΐου, με το υπουργείο Οικονομικών να επεξεργάζεται 2- 3 σενάρια για τη στήριξή τους. Βασική προϋπόθεση θα είναι οι ιδιοκτήτες να καταθέσουν το συμβόλαιο του ενοικίου αλλά και την απόδειξη είσπραξης του μειωμένου ποσού. Η σχετική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί μέσω ειδικής πλατφόρμας και πιθανόν να διαρκέσει και κάποιους μήνες εντός του 2021.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην ΕΡΤ, προχωρούν οι διαδικασίες για τις λεπτομέρειες σχετικά με τους δικαιούχους του προγράμματος για την επιδότηση των στεγαστικών δανείων με υποθήκη την α’ κατοικία. Επίσης, μέσα στον Μάη θα υπάρξουν λελογισμένες πρόσθετες παρεμβάσεις για τον τουρισμό και την εστίαση.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της «επιστρεπτέας προκαταβολής» συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, ο υπουργός είπε ότι μέσα σε λίγες ώρες από τη στιγμή που άνοιξε η σχετική πλατφόρμα, 438 επιχειρήσεις υπέβαλαν τη σχετική αίτηση.

Σχετικά με την επιδότηση του δανείου σε πληττόμενους «κόκκινους» αλλά και ενήμερους δανειολήπτες με στεγαστικό δάνειο με υποθήκη την α’ κατοικία, σύμφωνα με τον υπουργό το πρόγραμμα μπορεί να διαρκέσει ακόμη και εννέα μήνες. Ειδικά για τους ενήμερους δανειολήπτες, θα προβλέπει επιδότηση δανείου η οποία θα υπερβαίνει κατά πολύ το 50%, ενώ το ποσοστό της επιδότησης θα μειώνεται ανά τρίμηνο. Τα κριτήρια για την υπαγωγή των δικαιούχων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα είναι εισοδηματικά και περιουσιακά, πιθανόν ίδια ή και καλύτερα, είπε ο κ. Σταϊκούρας, σε σχέση με τα κριτήρια που ισχύουν στο υπάρχον πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας.

Για το πρόγραμμα SURE της Κομισιόν για την ενίσχυση της απασχόλησης, οι λεπτομέρειες του οποίου αναμένεται να συζητηθούν στο Eurogroup την Παρασκευή 15 Μαΐου, η Αθήνα προσδοκά να λάβει τουλάχιστον 1,4 δισ. ευρώ, αν και θα επιδιώξει το ποσό αυτό να είναι ακόμα μεγαλύτερο. Τα χρήματα θα κατευθυνθούν για την ενίσχυση του εισοδήματος εργαζομένων το οποίο δεν θα καλύπτεται από τον εργοδότη, ιδιαίτερα σε κλάδους όπως είναι η εστίαση, ο τουρισμός αλλά και η βιομηχανία, και το κράτος θα καλύπτει μέρος του μισθολογικού κόστους.

Ο υπουργός ανέφερε ότι το πρόγραμμα θα αρχίσει να υλοποιείται από τον Ιούνιο με κάλυψη- στην αρχή- των ποσών από εθνικούς πόρους και στόχος είναι να επεκταθεί έως και το τέλος του 2020.

 

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr