Οι συζητήσεις με τους τραπεζίτες δεν είναι εύκολες έχουν και ένταση, η κυβέρνηση έθεσε το πλαίσιο των συζητήσεων με τις τράπεζες, δήλωσε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Είπε πως η κυβέρνηση πιέζει το τραπεζικό σύστημα να βοηθήσουν καταναλωτές, δανειολήπτες και καταθέτες, ενώ τόνισε πως σήμερα θα υπάρξει ανακοίνωση των ελληνικών τραπεζών που θα δείχνει την κατεύθυνση που θα κινηθούν το επόμενο διάστημα.

Ανέφερε πως υπάρχει πρόταση που καλύπτει 30.000 δανειολήπτες και στην οποία θα υπάγονται οι ενήμερες οφειλές, ενώ είπε πως η κυβέρνηση έχει ζητήσει γενναιόδωρες αυξήσεις των επιτοκίων στις καταθέσεις. Τόνισε πως «είμαστε υπέρμαχοι των ηλεκτρονικών συναλλαγών».

Για τον εξωδικαστικό μηχανισμό είπε πως τα αποτελέσματα του είναι ικανοποιητικά ενώ αποκάλυψε πως θα υπάρξουν προτάσεις από τις τράπεζες να υπάρξει αξιολόγηση και ενήμερων δανείων.

Ακόμη, σε ότι αφορά τον πληθωρισμό είπε πως στην Ελλάδα είναι χαμηλός σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Χθες ο υπουργός είχε διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους του τραπεζικού συστήματος. Ο ίδιος δήλωσε μερική ικανοποίηση από το αποτέλεσμα της «δύσκολης» διαπραγμάτευσης. «Σώζουμε 30.000 συμπατριώτες μας», είπε ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι άμεσα οι τράπεζες θα ανακοινώσουν ότι θα καλύψουν το ήμισυ της αύξησης της δόσης δανείου για 30.000 δανειολήπτες οι οποίοι ανήκουν στην ευάλωτη ομάδα πολιτών.

Η πρόταση των τραπεζών είναι το μέτρο να ισχύσει για ένα 12μηνο. Στο θέμα αναμένεται να αναφερθεί ο υπουργός Οικονομικών, την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, επί του προϋπολογισμού.

Στο τραπέζι της συζήτησης με τις τράπεζες τέθηκε και το ζήτημα των προμηθειών των τραπεζών και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, για τον οποίο ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι 500 πολίτες, το τελευταίο 20ημερο, πήρανε ρύθμιση. Η επόμενη συνάντηση με τις τράπεζες τοποθετείται στις αρχές του νέου χρόνου.