Μία πολύ ενιαφέρουσα συζήτηση είχαν ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, Υπουργός Οικονομικών Κύπρου μαζί με την κα Αιμιλία Κενεβέζου και τον κ. Αντώνη Σρόιτερ κατά τη διάρκεια της Πρώτης Ελληνικής – Κυπριακής Επιχειρηματικής Συνάντησης Κορυφής.
Ο κ. Σταϊκούρας ξεκινώντας την τοποθέτησή του, αναφερόμενος στην επικαιρότητα, ξεκαθάρισε ότι από τα 3 δισ που πρόσεφερε η κυβέρνηση για τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, το 1,1 δισ ειναι από τον κρατικό προυπολογισμό. «Άρα αυτό το λες σταθερη δημοσιονομική πολιτική» σημείωσε.
Μία σταθερή δημοσιονομική πολιτική βοηθάει την κοινωνία με έναν τρόπο να εξασφαλίζει το παρόν και το μέλλον αυτής.
Σε αριθμούς η χώρα μας από ένα πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμα του 7% το 2020 έπεσε στο 5% το 2021 και η προσδοκία για φέτος είναι να έχει ένα 2% και στο συν 1% το 2023, σύμφωνα με τον υπουργό.
«Άρα αντιλαμβάνεστε ότι ακολουθούμε ένα μονοπάτι δημοσιονομικής σταθερότητας. Λαμβάνοντας υπόψη αυτή τη καλή δημοσιονομική εκτέλεση, το γεγονός ότι ως χώρα έχουμε στην άκρη από τα υψηλότερα ταμειακά διαθέσιμα σε ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρώπη, πάνω από 39 δισ ευρώ, και η εκτίμηση ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας -αν και έχουμε πληγεί- πάνω από 3% δημιουργείται ο χώρος να στηρίξουμε τα νοικοκυριά με αυτά τα 3 δις.
Αναφερόμενος στις προκλήσεις, ο υπουργός είπε ότι η Ελλάδα φέτος έχει περισσότερες δαπάνες από έσοδα, έχει το μεγαλύτερο χρέος στην Ευρώπη είναι σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, από την οποία προσδωκάει η κυβέρνηση να βγει το καλοκαίρι, συμπλήερωσε ότι «κοντά στις προκλήσεις έχουμε και θετικές εξελίξεις που προκύπτει από το γεγονός ότι αξιοποιήσαμε μέσα στη κρίση και βελτιώσαμε το πλαίσιο για να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις.
Οι ξένες άμεσες επενδύσεις ήταν 5 δισ ευρώ το 2021 υψηλότερες από την προηγούμενη χρονιά ενώ οι εξαγωγές ήταν 40 εκατ., όταν πριν από 10 χρονια ήταν 20 εκατ. και πριν από 20 χρόνια λιγότερο από 5 εκατ.
Πετρίδης: «Θα χρειαστούν αρκετά χρόνια να απεξαρτηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα»
Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών της Κύπρου Κ. Πετρίδη «ο πληθωρισμός είναι ένα νομισματικό φαινόμενο για να αντιμετωπιστεί πρέπει αντί να πέσουν λεφτά στην αγορά να φύγουν. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε τη στιγμή που ο πληθωρισμός οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες όπως η ενεργειακή κρίσης και της πράσινης μετάβασης.
Θα χρειαστούν αρκετά χρόνια να απεξαρτηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα και αυτό έχει κόστος που θα πρέπει να επωμιστούμε. Και εκεί πρέπει να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις. Χρειάζονται οριζόντια μέτρα, και σαν χώρα έχουμε προβεί σε τέτοια μέτρα. Μόλις η χώρα ήταν με 4,5% ποσοστό ανάπτυξης, με πλεονάσματα δεν πρόλαβε να τελειώσει η πανδημία ήρθε η ρωσική εισβολή.
Μεταξύ του 2008 κι του 2013 το δημόσιο χρέος είχε αναπτυχθεί σε ποσοστό 40%. Αν δεν είχαμε τα δημοσιονομικά αποθέματα δεν θα μπορούσαμε να στηρίξουμε την κοινωνία. Αν δείτε τα έκτακτα μέτρα που πήρε η Κύπρος ξεπερνούν το 1% του ΑΕΠ. Συνολικά η στήριξη κατά αναλογία πληθυσμού είμαστε από τις χώρες που έδωσαν την μεγαλύτερη στήριξη συγκριτικά με την Ευρώπη.