Αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία το 2023 εμφανίστηκε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Τόνισε πως η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας θα είναι καλύτερη σε σχέση με την Ευρώπη ενώ είπε πως οι επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης θα συνεχίσουν να υφίστανται και στην Ελλάδα.

Ανέφερε, ωστόσο, πως στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα δεν θα μπει σε ύφεση όπως θα συμβεί στην μισή Ευρώπη, ενώ έκανε λόγο για τριπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης το 2023 και για αύξηση επενδύσεων φέτος και το 2024.

Σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα επιτυγχάνει τη μεγαλύτερη μείωση του χρέους, ως ποσοστό του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια, ενώ τόνισε πως βασικός στόχος της οικονομικής πολιτικής το 2023 είναι η Ελλάδα να έχει πρωτογενές πλεόνασμα που θα την οδηγήσει και στην επενδυτική βαθμίδα.

Ο υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος  ο οποίος θα διατεθεί στην κοινωνία, ενώ υπογράμμισε πως η αύξηση του κατώτατου μισθού και το market pass δεν έχουν προεκλογικό χαρακτήρα.

Επανέλαβε πως απαιτείται αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ, κατέστησε σαφές πως θα πρέπει η αύξηση να είναι τόση ώστε να ενισχυθεί το διαθέσιμο εισόδημα αυτών που θα έχουν την αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και να αντέχει η επιχειρηματικότητα.

Επανέλαβε πως οι συστημικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί δημόσια ότι θα προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων ενώ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να πιέζει και στο κομμάτι των προμηθειών.

Για τους πλειστηριασμούς ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός δεν είναι εκεί που προσδοκούμε να είναι.