Tην κακή εικόνα από τη συμμετοχή των δανειοληπτών στο σύστημα προστασίας της Α’ κατοικίας «Ηρακλής», παρουσίασε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κάνοντας παράλληλα λόγο για πρόβλεψη δεύτερης ευκαιρίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά.
Μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη διάρκεια συζήτησης νομοσχεδίου, ο υπουργός τόνισε πως η δικαστική προστασία της Α’ κατοικίας καταργήθηκε στα τέλη του ’19. « Το χρέος ήταν στο 80% της αντικειμενικής αξίας το 2016, ανέβηκε στο 100% το 2018, στο 100% της αντικειμενικής αξίας και το 2019 στο 120% της εμπορικής», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Πλειστηριασμοί γίνονταν πριν την κρίση, γίνονται και θα γίνονται».
Ωστόσο, όπως σημείωσε ο υπουργός από τις 20.000 πλειστηριασμούς που έγιναν τον τελευταίο χρόνο, το 1/3 κατέφυγε σε νομικές ενέργειες, το 1/3 πλήρωσε και το υπόλοιπο έχασε την περιουσία του. «Με την περίμετρο που αποφασίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση δυνητικά θα μπορούσαν να μπουν 131.808 πολίτες στα επίσημα στοιχεία τραπεζών. Πόσοι μπήκαν στην πλατφόρμα; 6.393. Περίπου 22.000 αρνούνται να δώσουν άρση απορρήτου. Οι απαντήσεις μπορούν να είναι πολλές, πολυδιάστατες, το αφήνω σε εσάς. Από αυτούς, όταν πάμε στη διαδικασία, οι εκτιμήσεις είναι ότι το 1/3 δηλώνει άλλη πρώτη κατοικία από την εφορία και έχει εισόδημα πάνω από 35.000. Καταλήγουμε έτσι δυστυχώς ουσιαστικά περίπου 2.000 να αξιολογούνται που να πάρουν την ευνοϊκή ρύθμιση του νόμου από τη περίμετρο αυτή».
Ο κ. Σταϊκούρας πάντως άφησε να εννοηθεί πως στο πλαίσιο του νέου πτωχευτικού κώδικα θα δοθεί και δεύτερη ευκαιρία. «Συνεχίζουμε την προσπάθεια και θα την εντείνουμε προκειμένου να μπουν περισσότεροι συμπατριώτες μας», είπε και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από χαλί. Το ιδιωτικό χρέος είναι μείζον πρόβλημα, επιδιώκουμε να δώσουμε ευκαιρία για ουσιαστική νέα αρχή. Πάνω σε αυτές τις ράγες κινούμαστε σε αυτές θα κινηθούμε και θα υπάρξουν προβλέψεις και δεύτερη ευκαιρία και για ευάλωτα νοικοκυριά, αρκετές προβλέψεις ευνοϊκές».