Όταν κλείνουν οι πόρτες της Καπέλα Σιστίνα και ξεκινά το Κονκλάβιο, αρχίζει ένα τελετουργικό αιώνων, βγαλμένο σχεδόν από κατασκοπική ταινία. Οι καρδινάλιοι αποκόπτονται πλήρως από τον έξω κόσμο, χωρίς κινητά, χωρίς επικοινωνία και – ναι – χωρίς ραβιόλι.
Το γιατί δεν είναι καθόλου αστείο: εδώ και 750 χρόνια, ο αυστηρός κώδικας μυστικότητας που θεσπίστηκε το 1274 από τον Πάπα Γρηγόριο Ι΄, προστατεύει την ακεραιότητα της εκλογής του νέου Πάπα. Από τις 7 Μαΐου, οπότε και ξεκινά το νέο Κονκλάβιο, οι καρδινάλιοι θα βρεθούν ξανά σε απόλυτη απομόνωση, με το κάθε τι – ακόμα και το φαγητό τους – να υπόκειται σε αυστηρούς ελέγχους.
Μυστικά μέσα στο πιάτο
Η ιστορία έχει δείξει πως η κουζίνα μπορεί να γίνει όχημα για κρυφά μηνύματα. Ένα ραβιόλι, για παράδειγμα, θα μπορούσε να κρύβει μέσα του ένα χαρτάκι με πληροφορίες. Μια βρώμικη πετσέτα θα μπορούσε να αποτελεί σήμα. Ένα ολόκληρο κοτόπουλο θα μπορούσε να έχει παραποιηθεί. Γι’ αυτό και όλα απαγορεύονται.
Παλαιότερα, το φαγητό έφτανε στους καρδινάλιους μέσω της ρουότας, ενός περιστρεφόμενου δίσκου ενσωματωμένου στον τοίχο, ώστε να μην υπάρχει άμεση επαφή. Πριν περάσει στην άλλη πλευρά, ελεγχόταν αυστηρά από δοκιμαστές. Τα ποτά έπρεπε να προσφέρονται σε διαφανή ποτήρια, οι υφασμάτινες πετσέτες ελέγχονταν εξονυχιστικά, ενώ τα κλειστά ή γεμιστά φαγητά θεωρούνταν επικίνδυνα.
Γαστρονομική πειθαρχία
Οι κανονισμοί προέβλεπαν και αυστηρή «δίαιτα» για να πιεστούν οι καρδινάλιοι σε συμφωνία. Αν μέσα σε τρεις ημέρες δεν εκλεγόταν Πάπας, μειωνόταν ο αριθμός των γευμάτων. Μετά την όγδοη μέρα: μόνο ψωμί και νερό.
Το μενού χαλάρωσε ελαφρώς τον 14ο αιώνα, με τον Κλήμη ΣΤ΄ να επιτρέπει σούπα, κύριο πιάτο και φρούτο ή τυρί για επιδόρπιο. Πάντα, όμως, με αυστηρές προδιαγραφές. Η μυστικότητα πάνω απ’ όλα.