Τέλος στη δυνατότητα, όσων εισέρχονται παράνομα στη χώρα και παίρνουν μέσω του καθεστώτος των προσφύγων άσυλο, να γίνονται Έλληνες μέσα σε μια τριετία, βάζει με ρύθμιση, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την «Αναπτυξιακή προοπτική των ΟΤΑ – Ρύθμιση θεμάτων Ιθαγένειας – Ρύθμιση θεμάτων ανθρωπίνου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης», ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, εξομοιώνοντας το χρόνο με όσους εισέρχονται νόμιμα στη χώρα και παίρνουν την ελληνική ιθαγένεια στα επτά χρόνια.
«Το βασικό που προσπαθούμε να κάνουμε, είναι ότι πρώτον ανασυγκροτούμε το Συμβούλιο Ιθαγένειας, υποχρεωτικά, για να μπορέσει να λειτουργήσει. Δεύτερον, δημιουργούμε ένα αυτοτελές τμήμα αξιολόγησης αυτής της υπηρεσίας, το οποίο το θεωρώ πάρα πολύ κρίσιμο, γιατί να μην κρυβόμαστε, είναι ένας χώρος με πολύ σοβαρά θέματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν. Κάνουμε δεκτές εισηγήσεις που έχουμε δεχθεί από την Ενιαία Αρχή Διαφάνειας για αυτό τον σκοπό. Αυτή είναι η στόχευσή μας, να γίνουν τα πράγματα όσο γίνεται πιο διαφανή και πιο αντικειμενικά» είπε ο υπουργός και ανακοίνωσε πως «θα καταθέσουμε μία τροπολογία, με την οποία κάτι που ισχύει σήμερα θα πάψει να υπάρχει, διότι είναι παράλογο. Σήμερα ισχύει ότι αυτός που έχει μπει στη χώρα και παρανόμως αλλά παίρνει το καθεστώς του πρόσφυγα, έχει τη δυνατότητα μέσα σε τρία χρόνια να γίνει Έλληνας. Ενώ εάν έχει μπει νομίμως μέσα στη χώρα, αυτό έχει ως προϋπόθεση τα επτά χρόνια. Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα στο οποίο πρέπει να βάλουμε τώρα τέλος. Δεν είναι δυνατόν αυτός που έχει μπει παράνομα, παίρνει τέτοιο καθεστώς, να γίνεται Έλληνας σε τρία χρόνια. Θα πρέπει να εξομοιωθεί με όλους τους υπόλοιπους. Και φαντάζομαι ότι και σε αυτό δεν πρέπει κάποιος να έχει σοβαρή αντίρρηση».
Παράλληλα ο κ. Θεοδωρικάκος, λόγω του κινδύνου που υπάρχει από την έξαρση του κορωνοϊού, εξαιρεί από την κινητικότητα τον τομέα της Υγείας, για αυτόν τον κύκλο κινητικότητας.
Ο υπουργός Εσωτερικών στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, τόνισε ότι με τις ρυθμίσεις που προβλέπονται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο ανοίγει ο δρόμος για την Αυτοδιοίκηση να διαδραματίσει τον αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο που επιθυμεί η κυβέρνηση. Σε αυτή τη λογική χαρακτήρισε ριζοσπαστική τη ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να συνάπτουν συμβάσεις με την ΕΕΤΑΑ για την κάλυψη των τεχνικών υπηρεσιών, καθώς με τον τρόπο αυτό και οι δήμοι θα έχουν τις αναγκαίες τεχνικές μελέτες για τη διεκδίκηση έργων αλλά και λύνεται το πρόβλημα της υποστελέχωσής τους. Ο κ. Θεοδωρικάκος διευκρίνισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα προχωρήσουν οι προσλήψεις μονίμου προσωπικού, αλλά επισήμανε ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει η δημοσιονομική και η χρονική δυνατότητα για την πρόσληψη μονίμου προσωπικού, καθώς η διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ απαιτεί χρόνο και δεν θα γινόταν κανένα έργο στους Δήμους αυτήν την τετραετία.
Επίσης ο κ. Θεοδωρικάκος χαρακτήρισε καινοτόμο το σύστημα που εισάγεται για τους τρεις μεγαλύτερους δήμους της χώρας, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα παράλληλης άσκησης αρμοδιοτήτων μέσω μνημονίων συνεργασίας με άλλους φορείς του δημοσίου, προκειμένου να διευκολυνθούν στην άμεση παρέμβασή τους σε ζητήματα και υποδομές.
Συνεχίζεται το «Βοήθεια στο Σπίτι»
Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» του οποίου τη συνέχεια διασφάλισε η κυβέρνηση. Ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη και τα αποτελέσματά του θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2020, εξήγησε ο Τάκης Θεοδωρικάκος σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί με κατηγορηματικό τρόπο ότι το πρόγραμμα αυτό δεν θα παρουσιάσει καμία ασυνέχεια. Θα συνεχισθεί κανονικά, μέχρι τη στιγμή που θα γίνουν οι προσλήψεις με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ και θα προσληφθούν τα στελέχη για τη συνέχεια του προγράμματος . Πολύ σωστά είπατε ότι έχουμε την απαίτηση οι εργαζόμενοι σε αυτό το πρόγραμμα να συμβάλλουν με τον τρόπο τους και στο πιλοτικό πρόγραμμα «Πρόληψη στο Σπίτι». Αλλά αυτό εμείς το θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά θετικό και δημιουργικό. Γιατί άνθρωποι οι οποίοι συνεισφέρουν ευθέως στην κοινωνική πλευρά της αυτοδιοίκησης, νομίζω και οι ίδιοι πρέπει να έχουν τη διάθεση- και νομίζω ότι την έχουν τη διάθεση- να συνεισφέρουν περαιτέρω».
Μέσα στις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει αυτό το νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η δημιουργία μιας σειράς θεσμικών δυνατοτήτων, όπως:
- οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί των Δήμων, που είναι μια μετεξέλιξη των σημερινών Αναπτυξιακών Εταιρειών, οι οποίοι θα έχουν επίσης παρόμοια δυνατότητα, και
- Η διαδικτυακή εφαρμογή του Μητρώου
Τι αλλάζει στην κινητικότητα
Όπως είπε ο Τάκης Θεοδωρικάκος στο πρόγραμμα της κινητικότητας δεν δουλεύει το τρεις κύκλοι μέσα στο χρόνο. «Άρα θα πρέπει πράγματι να μειώσουμε τους κύκλους κινητικότητας σε έναν + έναν συμπληρωματικό κάθε χρόνο, βάζοντας όριο τους τέσσερις μήνες προκειμένου τα πράγματα να γίνονται σαφή, δίνοντας τη δυνατότητα συνέντευξης από τους φορείς υποδοχής όλων των ενδιαφερομένων να μετακινηθούν με το σύστημα κινητικότητας» σημείωσε και εξήγησε: «Έως τώρα αυτό προβλέπονταν μόνο για τους ΔΕ και τους ΥΕ. Το επεκτείνουμε ως δυνατότητα και για τους ΠΕ και για τους ΤΕ. Νομίζω ότι είναι χρήσιμο και αναγκαίο. Δίνεται, επίσης, ένα τετράμηνο περιθώριο για να υλοποιηθεί ο προηγούμενος κύκλος κινητικότητας. Και σημειώνεται ότι από 1/1/2020 για να συμμετέχει ένας δημόσιος φορέας στο Πρόγραμμα της Κινητικότητας θα πρέπει υποχρεωτικά να υπάγεται στο ψηφιακό οργανόγραμμα της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σήμερα είμαστε περίπου στους μισούς φορείς. Τα μισά Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου Τομέα είναι ενταγμένα στο ψηφιακό οργανόγραμμα. Με την ευκαιρία αυτή θέλω να σημειώσω κάτι: Ότι του παρόντος κύκλου κινητικότητας, θα καταθέσουμε σχετική τροπολογία σε αυτό το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση θέλει να εξαιρεθεί πλήρως ο τομέας της υγείας, προκειμένου να μην υπάρξει κανενός είδους πρόβλημα στο σύνολο των δυνάμεων του χώρου της υγείας, οι οποίες ως σύστημα υγείας, όπως και ως χώρα, είναι εξαιρετικά πιθανόν ότι θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις από τη διάδοση του κορωνοϊού, ο οποίος έχει έρθει στην γειτονική μας Ιταλία και επομένως, εξαιρετικά πιθανό ότι κάποια στιγμή θα κληθούμε κι εμείς να τον αντιμετωπίσουμε. Γι’ αυτό τον λόγο προτείνουμε την εξαίρεση του τομέα υγείας από τον παρόντα κύκλο κινητικότητας του Δημοσίου».