Ένα ποσό 9,8 δισ. ευρώ περιέχει το “οπλοστάσιο” των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων από τις συνέπειες της κρίσης του κορωνοϊού που αναμένεται να συνεχιστεί και τους πρώτους μήνες του 2021.

Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει ένα ποσό 7,5 δισ. ευρώ για μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας, για το σύνολο της χρονιάς που ξεκίνησε πριν λίγες μέρες. Τα μέτρα αυτά, έρχονται σε συνέχεια μέτρων ύψους 24 δισ. ευρώ που υλοποιήθηκαν το 2020. Ένα μέρος του ποσού αυτού αποτελεί το ειδικό αποθεματικό Covid , στο οποίο έχουν δεσμευτεί , κονδύλια ύψους 3 δισ.

Ωστόσο, οι διαθέσιμοι πόροι έχουν ήδη “αυξηθεί” ήδη κατά 2,3 δισ. από κοινοτικούς πόρους, οι οποίοι στοχεύουν ειδικά την στήριξη των οικονομικών των κρατών μελών της Ευρωζώνης. Από αυτά τα 1,6 δισ. θα έρθουν από το ταμείο React Eu.To ειδικό ταμείο που έχει εγκριθεί μαζί με το ταμείο ανάκαμψης και έχει ως αποκλειστικό στόχο να στηρίξει επιχειρήσεις και νοικοκυριά, απέναντι στις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού. Το ποσό αυτό δεν έχει ενταχθεί στο προϋπολογισμό καθώς κατά την σύνταξη και ψήφισή του δεν είχε ακόμη εγκριθεί ο κοινοτικός προϋπολογισμός για το 2021.

Τα υπόλοιπα 700 εκατ. ευρώ είναι το υπόλοιπο από τα συνολικά 2,7 δισ. ευρώ της πρωτοβουλίας SURE ειδικά για την στήριξη της απασχόλησης που τον περασμένο Απρίλιο. Η Ελλάδα έχει λάβει τα 2 δισ. που έχει κατοχυρώσει από την συγκεκριμένη πρωτοβουλία μέσω των οποίων καλύφθηκαν επιδόματα ειδικού σκοπού, ασφαλιστικές εισφορές αλλά και η συνεισφορά του δημοσίου στο πρόγραμμα συνεργασία.

Βεβαίως, αν παρόλα αυτά, χρειαστούν περισσότερα χρήματα λόγω μιας απροσδόκητα μεγαλύτερης διάρκειας της κρίσης, υπάρχει και ο δρόμος των αγορών. Πέρυσι η Ελλάδα δανείστηκε 12 δισ. ευρώ από τις αγορές με ιδιαίτερα ευνοϊκά επιτόκιο ενώ το αρχικό πρόγραμμα δανεισμού που εκδόθηκε στο τέλος του 2019 προέβλεπε δανεισμό από 4 έως και 8 δισ. ευρώ. Φέτος το δανειακό πρόγραμμα που ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες αναμένεται να κυμανθεί από 8 έως και 12 δισ. ευρώ ανάλογα με τις διαχειριστικές πράξεις του χρέους και την πορεία των αγορών

Οι εγγυήσεις της ΕΤΕπ

Από τον Φεβρουάριο αναμένεται να αρχίσουν να τρέχουν και οι εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζας Επενδύσεων. Από τις εγγυήσεις αυτές οι Ελλάδα μπορεί να ωφεληθεί με εγγυήσεις δανείων έως και 2,8 δισ. ευρώ. Τα χρήματα δεν είναι άμεσες επιδοτήσεις όπως οι προηγούμενες παρεμβάσεις αλλά έχει ιδιαίτερα σημαντικές ειδικά για την Ελλάδα. Οι εγγυήσεις θα δοθούν μέσω του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό και την κρατικές προσπάθειες να εξασφαλίσουν συνθήκες ρευστότητας στην αγορά τώρα αλλά και το τέλος της κρίσης του κορωνοϊού.

Πηγή: capital.gr