Τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πρόγραμμα «Σπίτι μου», που προσφέρει σε νέους έως 39 ετών τη δυνατότητα να αγοράσουν πρώτη κατοικία με χαμηλότοκο –ή ακόμη και άτοκο– δάνειο από τις εγχώριες τράπεζες.

Τα δάνεια καλύπτουν έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου με ανώτατο όριο τις 150.000 ευρώ και μπορούν να έχουν διάρκεια έως 30 έτη. Η υψηλή ζήτηση, ωστόσο, «σκοντάφτει» πάνω στην περιορισμένη προσφορά ακινήτων που πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος, με κυριότερη την παλαιότητα τουλάχιστον 15 ετών, που αποτελεί και τον κυριότερο «κόφτη» για τους ενδιαφερομένους.

Ελάχιστες αιτήσεις

Την ίδια ώρα μόλις 550 ευάλωτοι δανειολήπτες έχουν λάβει επιδότηση δόσης στο στεγαστικό τους δάνειο, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας των τραπεζών για κάλυψη του 50% της αύξησης στη δόση λόγω ανόδου των επιτοκίων.

Γνώστες της τραπεζικής αγοράς εξηγούν ότι αυτές ήταν «οι πρώτες αιτήσεις που έτυχαν επεξεργασίας» μέσω της πλατφόρμας που έχουν δημιουργήσει οι τράπεζες και η οποία τροφοδοτείται με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του ΥΠΟΙΚ.