Εξαρθρώθηκε από την Ελληνική Αστυνομίαεγκληματική οργάνωση («μέντιουμ») που, επί εννέα συναπτά χρόνια, εξαπατούσε 72χρονο άνδρα στα Μέγαρα, αποσπώντας του συνολικά 850.000 ευρώ με το πρόσχημα της καφεμαντείας.
Μέγαρα: Πώς συνελήφθη η σπείρα των «μέντιουμ»
Το πρωί της Τετάρτης, σε συντονισμένη επιχείρηση στα Μέγαρα, συνελήφθησαν τρεις Έλληνες: δύο άνδρες, 47 και 32 ετών, και μία γυναίκα 50 ετών. Κατηγορούνται για απάτη κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση, με οικονομικό όφελος άνω των 120.000 ευρώ, καθώς και για τοκογλυφία. Επιπλέον, ο 47χρονος αντιμετωπίζει κατηγορίες για πλαστογραφία, ενώ αναζητείται ένας 52χρονος ως τέταρτο μέλος της οργάνωσης.
Η γνωριμία και η εξέλιξη της απάτης στα Μέγαρα
Το 2010, η 50χρονη «καφεμάντισσα» άρχισε να παρέχει τις υπηρεσίες της στον 72χρονο, αναπτύσσοντας σταδιακά φιλική σχέση μαζί του. Το 2015, εκμεταλλευόμενη την ευπιστία του στα μεταφυσικά, τον έπεισε ότι συνεργάζεται με «κορυφαία μέντιουμ από την Τουρκία» που διαθέτουν «μεταφυσικές δυνάμεις» και μπορούν να «λύνουν μάγια». Του υποσχέθηκε ότι θα μπορούσε και ο ίδιος να αποκτήσει παρόμοιες ικανότητες, εφόσον κατέβαλε μεγάλα χρηματικά ποσά.
Οικονομική εκμετάλλευση και τοκογλυφία
Ο 72χρονος, πείστηκε και άρχισε να δίνει σημαντικά ποσά, προερχόμενα από δάνεια και εκποίηση της περιουσίας του. Όταν βρέθηκε σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, η 50χρονη τον έφερε σε επαφή με δύο συνεργούς της, 32 και 52 ετών, οι οποίοι τον δάνειζαν χρήματα που κατέληγαν πάλι στην 50χρονη. Οι συνεργοί, αντιλαμβανόμενοι την ευκαιρία για κέρδος, άρχισαν να απαιτούν επιπλέον ποσά ως τόκους. Ο 52χρονος, μάλιστα, τον ανάγκασε να υποθηκεύσει διαμέρισμά του ως εγγύηση για τα δάνεια.
Χρήση βίας και απειλών
Ο 32χρονος, μετά τον δανεισμό, χρησιμοποίησε βία και εκφοβισμό για να αποσπάσει επιπλέον χρήματα από τον 72χρονο. Στην κατοχή του βρέθηκαν έγγραφα σχετικά με την ακίνητη περιουσία του θύματος και τοπογραφικά σχέδια. Ο 47χρονος κατείχε ταξί με πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας.
Μετά από καταγγελία του θύματος, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Μεγαρέων ταυτοποίησαν τους δράστες και συνέλαβαν την 50χρονη και τον 32χρονο σε προκαθορισμένο ραντεβού για παραλαβή χρημάτων. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ το συνολικό οικονομικό όφελος της σπείρας εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 850.000 ευρώ.