Η Σουηδία ανακοίνωσε πως παγώνουν οι συνομιλίες με την Τουρκία για την διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ.

«Τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων οδήγησαν προσωρινά τη διαδικασία σε παύση», δήλωσε ο Υπουργός εξωτερικών Τομπάϊας  Μπίλστρομ στην εφημερίδα Expressen, προσθέτοντας ότι η σουηδική κυβέρνηση επενδύει τώρα ενέργεια και χρόνο για να προσπαθήσει να «ξεκολλήσει» τη διαδικασία.

Ο Μπίλστρομ δήλωσε το Σάββατο στη σουηδική τηλεόραση ότι το υπουργείο Εξωτερικών είχε αφιερώσει πολλή δουλειά για να αντιμετωπίσει την τουρκική οργή των τελευταίων εβδομάδων κατά της Σουηδίας και ότι μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος «για να υποχωρήσει αυτό το αντι-σουηδικό συναίσθημα». Η Σουηδία υπέστη σημαντικό πλήγμα στην προσπάθειά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών, όπου σημειώθηκαν διαδηλώσεις κατά του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και κάψιμο αντιγράφου του Κορανίου στη Στοκχόλμη και την Κοπεγχάγη.

Οι δύο χώρες, η Φινλανδία -η οποία μοιράζεται σύνορα 1.300 χιλιομέτρων (800 μιλίων) με τη Ρωσία- και η Σουηδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ πέρυσι μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, τερματίζοντας τις πολιτικές στρατιωτικής μη συμμόρφωσης που ακολουθούσαν επί δεκαετίες.

Η Τουρκική Δημοκρατία έχει συχνά εκφράσει ότι δεν αντιτίθεται στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, αλλά επικρίνει τη Στοκχόλμη επειδή δεν λαμβάνει μέτρα κατά στοιχείων που αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της Άγκυρας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε τη Δευτέρα ότι η Σουηδία δεν θα πρέπει να περιμένει την υποστήριξη της Άγκυρας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ενώ μια συνάντηση μεταξύ της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας που είχε προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο αναβλήθηκε επ’ αόριστον.