Ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο οι κάτοικοι του Σουδάν που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των συγκρούσεων, με περίπου 250.000 να έχουν βρει καταφύγιο στο εξωτερικό. 

Τα νεότερα στοιχεία κάνουν λόγο για 843.000 εσωτερικά εκτοπισμένους και περίπου 250.000 ανθρώπους που έχουν περάσει τα σύνορα του Σουδάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες Μάθιου Σόλτμαρς σε ενημέρωση στη Γενεύη. 

Οι πρόσφυγες έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Τσαντ, της Αιθιοπίας και του Νότιου Σουδάν, που και οι ίδιες αντιμετωπίζουν τη δική τους ανθρωπιστική κρίση. Η Αίγυπτος έχει έως τώρα υποδεχθεί τον υψηλότερο αριθμό Σουδανών προσφύγων, με περίπου 110.000 ανθρώπους να έχουν φθάσει στη χώρα μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης. 

«Πολλοί από εκείνους που μας προσέγγισαν είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση, έχοντας εκτεθεί στη βία ή σε τραυματικές συνθήκες στο Σουδάν και έχοντας κάνει μια πολύ δύσκολη διαδρομή», δήλωσε ο Σόλτμαρς.

Ο ρυθμός αυξήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε ο ίδιος, με περίπου 5.000 ανθρώπους να φθάνουν κάθε μέρα στην Αίγυπτο.