Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι ενδέχεται να εγκαταλείψουν το Σουδάν λόγω των εχθροπραξιών δήλωσε τη Δευτέρα αξιωματούχος του ΟΗΕ.

«Χωρίς μια γρήγορη επίλυση αυτής της κρίσης θα συνεχίσουμε να βλέπουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους να αναγκάζονται να φύγουν σε αναζήτηση ασφάλειας και βοήθειας», δήλωσε ο Ραούφ Μαζού σε ενημέρωση των κρατών μελών στη Γενεύη.

«Σε συνεννόηση με όλες τις ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις και τους εταίρους καταλήξαμε σε έναν αριθμό προγραμματισμού 815.000 ανθρώπων που ενδέχεται να καταφύγουν στις επτά γειτονικές χώρες», είπε ο Μαζού.

«Η εκτίμηση περιλαμβάνει περίπου 580.000 Σουδανούς», είπε, με τους υπόλοιπους να είναι ήδη πρόσφυγες από το Νότιο Σουδάν και αλλού.

Μέχρι στιγμής, είπε ότι περίπου 73.000 άνθρωποι έχουν ήδη καταφύγει στις γειτονικές χώρες του Σουδάν – Νότιο Σουδάν, Τσαντ, Αίγυπτο, Ερυθραία, Αιθιοπία, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και Λιβύη.

Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς θα επισκεφθεί το Σουδάν την Τρίτη, δήλωσε ο Ράμεσι Ρατζασίνγκαμ του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

Ο Γκρίφιθς βρέθηκε στο Ναϊρόμπι της Κένυας τη Δευτέρα για να συζητήσει την κατάσταση στο Σουδάν, την οποία χαρακτήρισε «καταστροφική».

«Πρέπει να βρούμε τρόπους να φέρουμε βοήθεια στη χώρα και να τη διανείμουμε σε όσους την έχουν ανάγκη», έγραψε ο Γκρίφιθς στο Twitter.