Αντιμέτωπη με σφοδρή κακοκαιρία βρίσκεται η χώρα.  Συναγερμός σήμανε από χθες αργά το βράδυ στην Πολιτική Προστασία του Δήμου Δέλτα εξαιτίας της υπερχείλισης του Γαλλικού ποταμού.

Ο μεγάλος όγκος νερού, που προήλθε από τις βροχές των προηγούμενων ημερών, είχε ως αποτέλεσμα να ανέβει επικίνδυνα η στάθμη του νερού και να υπερχειλίσει το ποτάμι. Λόγω αυτού, έκλεισε κατά τη διάρκεια της νύχτας η επαρχιακή οδός που συνδέει την οδό Πόντου με τη Σίνδο σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί πρόκληση ατυχημάτων και κίνδυνος για τις ανθρώπινες ζωές.

Τοποθετήθηκαν οδοφράγματα, ενώ υπάλληλοι του δήμου Δέλτα με μηχανήματα των Τεχνικών Υπηρεσιών απομάκρυναν τυχόν φερτά υλικά που θα εμπόδιζαν την ομαλή ροή του ποταμού.

Δρόμοι και χωράφια πλημμύρισαν στην Αλεξανδρούπολη, ενώ δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Στη Ροδόπη οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, εκτάσεις και σπίτια πλημμύρισαν.

Εικόνες καταστροφής και στα χωριά Τσιφλίκιο, Λύκειο και Αμάραντα. Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος μιλώντας στην ΕΡΤ είπε πως το ύψος της βροχής που έπεσε κυμάνθηκε από 6.6 εκατοστά έως 8,6 εκ, δηλαδή περίπου 86 τόνους νερού ανά στρέμμα. Τα περισσότερα προβλήματα , όπως είπε, αντιμετωπίστηκαν, αλλά όλες οι υπηρεσίες παραμένουν σε επιφυλακή. Προτεραιότητα υπήρξε η διασφάλιση των ανθρώπινων ζωών αλλά τόνισε ότι και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο ζωικό κεφάλαιο και οι ανάγκες που προέκυψαν σε διάφορους δήμους θα καταγραφούν και θα αντιμετωπιστούν, εφ όσον θα υπάρξει μια πιο ακριβή εικόνα της κατάστασης.

Ροδόπη: Αυτοψία σήμερα

Το μέγεθος της εκτεταμένης ζημιάς που προκάλεσε η χθεσινή έντονη βροχόπτωση αποκάλυψε το πρώτο φως της ημέρας. Εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα σε όλη την ανατολική Ροδόπη και όχι μόνο. Ήδη η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της ΠΕ Ροδόπης ξεκίνησε τις κατά τόπους αυτοψίες.

Χθες χρειάστηκε και η συνδρομή της ΕΜΑΚ για να απομακρυνθούν άνθρωποι και ζωντανά από πλημμυρισμένες κατοικίες που βρίσκονταν κοντά στην κοίτη ποταμού στο Λοφάριο. «Για την προσωρινή φιλοξενία κατοίκων που βρίσκονται σε ανάγκη, άνοιξε και θα παραμείνει ανοικτός ο χώρος του σχολείου» σημειώνει  αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης.

Λόγω των πλημμυρών, διεκόπη η οδική πρόσβαση προς την είσοδο του οικισμού της Αρίσβης από τον επαρχιακό δρόμο της Κομοτηνής. Στον ίδιο οικισμό έλαβε χώρα επιχείρηση της ΕΜΑΚ με την συνδρομή ερπυστριοφόρου και βάρκας για τον απεγκλωβισμό ζώων.

«Μεγάλοι όγκοι νερού που προέρχονταν από τα ορεινά της Ροδόπης, κατέκλυσαν τα Αμάραντα, τον Βάκο, το Βελκιο, Λύκειο και χωριά στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών, καθώς και περιοχές στον Δήμο Αρριανών και λιγότερες του Δήμου Κομοτηνής (οικισμός Μαυρομάτι) προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες», σημείωσε ο κος Τσαλικίδης.

Κλειστή παραμένει κι η γέφυρα του Λίσσου, λόγω της υπερχείλισης του ποταμού γι αυτό το λόγο παραμένουν σε εγρήγορση όλες οι μονάδες αντιμετώπισης των εκτάκτων αναγκών (των Δήμων, της Αντιπεριφέρειας, της Πολιτικής Προστασίας και της Π/Υ.)

Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων στη Θράκη, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έχει δεχθεί 210 κλήσεις κυρίως για αντλήσεις υδάτων και παροχές βοηθείας.
Στην Ορεστιάδα, 16 κλήσεις εκ των οποίων 11 για αντλήσεις υδάτων, ενώ μεταφέρθηκαν 7 άνθρωποι σε ασφαλές σημείο.
Στην περιοχή του Διδυμότειχου, 8 κλήσεις εκ των οποίων 2 για αντλήσεις υδάτων, ενώ μεταφέρθηκαν 5 άνθρωποι σε ασφαλές σημείο.
Στην ευρύτερη περιοχή της Ροδόπης, 36 κλήσεις εκ των οποίων 16 για αντλήσεις υδάτων, ενώ μεταφέρθηκαν 17 άνθρωποι σε ασφαλές σημείο.
Το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών που εδρεύουν στις περιοχές που έχουν εκδηλωθεί τα έντονα φαινόμενα έχει τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες στις Σέρρες, καθώς υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα στον ποταμό Στρυμόνα, εντός του βουλγαρικού εδάφους.

Ιωάννινα: Μάχη με την κακοκαιρία

Στην Ήπειρο, στα Θεοδώριανα Άρτας το πέρασμα ανεμοστρόβιλου προκάλεσε ζημιές σε δεκάδες σπίτια. Θυελλώδεις άνεμοι σάρωσαν και τους Μελισσουργούς. Ο ποταμός Καλαμάς υπερχείλισε και μετέτρεψε σε λίμνη τους κάμπους των γύρω περιοχών.

Ολονύκτια μάχη με την κακοκαιρία έδωσε μέχρι χθες τα ξημερώματα η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου, προκειμένου να προστατεύσει μονάδες παραγωγής στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.

Σε Κουτσελιό και Κατσικά υπήρξαν πλημμύρες, όμως αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, χάρη στη συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας. Σε πολλές περιπτώσεις πλημμύρισαν εκτάσεις, ενώ ζημιές προκλήθηκαν και στα οδικά δίκτυα των ορεινών περιοχών.

Στην πόλη των Ιωαννίνων πλημμύρισαν εννέα υπόγεια οικιών και η Πυροσβεστική έκανε άντληση των υδάτων.

Έκκληση στους πολίτες να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους απηύθυνε μέσω της ΕΡΤ Ιωαννίνων ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δημήτρης Μαυρογιώργος. Επιπλέον καλεί τους πολίτες όταν διαπιστώνουν προβλήματα στους δρόμους να ενημερώνουν άμεσα τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σοβαρά προβλήματα, λόγω της κακοκαιρίας, αντιμετωπίζει ο ακριτικός Δήμος Κόνιτσας. Αυλές σπιτιών μετατράπηκαν σε μικρές λίμνες και σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν στους δρόμους. Επιπλέον, όπως ανέφερε στην ΕΡΤ Ιωαννίνων ο δήμαρχος της περιοχής, Νίκος Έξαρχος, τα δίκτυα ύδρευσης έχουν υποστεί σοβαρά προβλήματα και καλεί την πολιτεία να συνδράμει, ώστε να επουλωθούν το συντομότερο οι ζημιές.

Επί ποδός βρίσκεται από χθες τα ξημερώματα ο δήμος Μετσόβου, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα που προκλήθηκαν στις υποδομές. Πολλοί δρόμοι έχουν υποστεί ζημιές, τόσο στα κοντινά χωριά όσο και σε απομακρυσμένα, όπως η Μηλιά.
ο δήμαρχος, Κώστας Τζαφεας, μιλώντας στην ΕΡΤ Ιωαννίνων χαρακτήρισε την όλη κατάσταση απελπιστική, υπογραμμίζοντας πως στο ορεινό χωριό πλέον έχει χαθεί και ο τουρισμός.

Yπερχείλιση του Πηνειού

Στην Θεσσαλία οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν προβλήματα σε ορεινούς οικισμούς. Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές για να αντιμετωπίσουν πιθανή υπερχείλιση του Πηνειού.
Προβλήματα δημιούργησε η νεροποντή που πλήττει τη Λέσβο, όπου τα περισσότερα εντοπίζονται κυρίως στο κεντρικό, δυτικό και βόρειο τμήμα του νησιού.

Καλλιεργήσιμες εκτάσεις πλημμύρισαν για άλλη μία φορά στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Φαρκαδόνας, μετά την έντονη βροχόπτωση των τελευταίων 36 ωρών στην περιφερειακή ενότητα Τρικάλων.

Ο Πηνειός ποταμός φούσκωσε σήμερα και κατέβασε μεγάλες ποσότητες νερού και φερτά υλικά από τις ορεινές περιοχές. Νωρίς το απόγευμα τα νερά έφτασαν στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Φαρκαδόνας, που λειτουργεί ως ζώνη απορροής υδάτων, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Επίσης, διακόπηκε η κυκλοφορία στη γέφυρα του Κλοκοτού λόγω της υπερχείλισης του Πηνειού ποταμού.

Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες και παραμένει σε ισχύ το έκτακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ όπου αναμένεται να επηρεαστούν τα νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα όπου περιμένουμε ,τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πρόσκαιρα ισχυρές.

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Χιόνια στα ορεινά και από το απόγευμα στα βόρεια ημιορεινά. Άνεμοι δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση στα κεντρικά και τα βόρεια.

Στην Αττική λίγες νεφώσεις που μετά το μεσημέρι θα αυξηθούν και θερμοκρασία από 10 έως 15 βαθμούς. Τοπικές βροχές στην Θεσσαλονίκη και από το βράδυ τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Θερμοκρασία από 6 έως 10 βαθμούς.

Με πληροφορίες από την ΕΡΤ και ΑΠΕ