Σωτήρης Τσιόδρας: Η επιδημική καμπύλη των θανάτων δεν έχει αύξηση

by Manifesto
Από τους θανόντες οι 23 ήταν γυναίκες και οι 58 άνδρες ενώ το 88% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν άνω των 70 ετών. Η μέση ηλικία των θυμάτων ήταν τα 74 έτη.

Ανακοινώθηκαν ακόμη 77 νέα κρούσματα με τον συνολικό αριθμό του να φτάνει τα 1832. Από αυτά το 55% αφορά άνδρες και το 45% γυναίκες.

Από αυτά τα 501 σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 679 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσματα. Συνολικά 90 συμπολίτες μας νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

Οι 19 από αυτούς είναι γυναίκες και οι 71 άνδρες ενώ ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 66 έτη. Από τους διασωληνωμένους το 72% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι άνω των 70 ετών.

Μέχρι σήμερα 10 συμπολίτες μας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Έχει γίνει 28.584 διαγνωστικά τεστ.

Στην ενημέρωσή του ο κ. Τσιόδρας σημείωσε χαρακτηριστικά: “Η άρση των μέτρων δεν είναι εύκολη υπόθεση είναι μαραθώνιος… Δεν είναι σπριντάρισμα. Διαφορετικές χώρες είναι σε διαφορετικές φάσεις της επιδημίας, ελάχιστες χώρες συζητούν άρση των μέτρων άλλες είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης”.

“Η επιδημική καμπύλη των θανάτων δεν έχει κάποια αύξηση, ίσα ίσα περιμένουμε να δείξει μείωση τις επόμενες μέρες” επισήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας. “Οι νεκροί ακολουθούν δύο με τρεις εβδομάδες μετά την εφαρμογή των μέτρων, προοδευτικά θα δείτε αυτοί να μειώνονται” σχολίασε.

“Όλες μας οι επιδημικές προβλέψεις μας είναι καλές, δείχνουν ότι έχει επιπεδωθεί η καμπύλη, δεν θα κάνει απότομη κορύφωση, εξαρτάται από το σεβασμό που θα δείξουμε στα μέτρα. Δεν υπάρχει τεράστια διασπορά” σημείωσε ο λοιμοξιωλόγος.

“Αν αφήναμε ανεξέλεγκτους χιλιάδες ανθρώπους που είναι σε καραντίνα και επώαζαν τον ιό θα είχαμε τεράστια διάφορα που θα τη βλέπαμε άμεσα, πιστέψτε με, και σε νεκρούς” υπογράμμισε, προσθέτοντας παράλληλα ότι οι ΜΕΘ δεν έχουν τραγική άνοδο σε αριθμό. “Με τα μέτρα που πήραμε έχουμε καταφέρει και έχουμε συγκρατήσει την επιδημία” τόνισε.

Όπως ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, σε επόμενη φάση θα γίνει μαζικός εργαστηριακός έλεγχος “την οποία θα υλοποιήσεις σταδιακά μια κατάσταση επαναφοράς της χώρας στην κανονικότητα” όπως είπε.

Ν. Χαρδαλιάς: 23.356 έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος ανέφερε πως “μέχρι σήμερα 23.356 συμπολίτες μας είτε έχουν έρθει από το εξωτερικό είτε αποτελούν στενές επαφές έχουν τεθεί σε καραντίνα σε ολόκληρη την επικράτεια”.

Σημείωσε επίσης ότι αυτή τη στιγμή με δεδομένο ότι η μεγάλη πλειονότητά τους έχει ολοκληρώσει τα 14ήμερα που όφειλαν, βρίσκονται σε καραντίνα 6.645 που έχουν επιστρέψει από το εξωτερικό και 1.059 στενές επαφές κρουσμάτων.

Ενημέρωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν επαναπατριστεί 2.062 συμπολίτες μας. Επανέλαβε εκ νέου το μήνυμα ότι τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα και επισήμανε ότι μέχρι τις 27 Απριλίου ισχύουν πλήρως τα περιοριστικά μέτρα χωρίς απολύτως καμία χαλάρωση.

Σχετικα Αρθρα