Ενισχύουμε τη συμμετοχή των γυναικών στη λήψη σοβαρών οικονομικών αποφάσεων, τόνισε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στο συνέδριο που διοργανώνει ο ΣΕΒ και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με θέμα «Εταιρική Διακυβέρνηση, Βιωσιμότητα και Ποικιλομορφία: Προχωράμε μπροστά».

Το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στο ΔΣ των εισηγμένων επιχειρήσεων από το 25% θα αυξηθεί τουλάχιστον στο 33% στις μεγάλες εισηγμένες, μετά την ψήφιση νέου νομοθετικού πλαισίου, που αναμένεται να ψηφιστεί τον Φεβρουάριο και θα ισχύσει από τον Ιούνιο του 2026.

Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση προωθεί την ισότητα στην αμοιβή γυναικών και ανδρών για παροχή ίσης εργασίας και λαμβάνει μέτρα κατά της διάκρισης γυναικών και ανδρών στον μισθολογικό τομέα.

Η ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, που είναι βασικός στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης, δεν είναι μόνο θέμα ισότητας, αλλά επένδυση στην κοινωνική και στην οικονομική ανάπτυξη, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ενθαρρύνει την κοινωνική επιχειρηματικότητα των γυναικών και των ευάλωτων ομάδων.

«Έχουμε πετύχει τη νομική ισότητα από το 2019 μέχρι σήμερα με νομοθετικές πρωτοβουλίες, αλλά έχουν πετύχει μία σημαντική νίκη στη συμμετοχή των γυναικών στην απασχόληση, να αυξηθεί κατά 24% με παράλληλη αύξηση των αμοιβών τους κατά 14,3%» επεσήμανε η υπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι στόχος του υπουργείου είναι να δημιουργηθεί Ταμείο Ισότητας των φύλων που θα χρηματοδοτείται από κυρώσεις της μη συμμόρφωσης στη ρύθμιση για αύξηση του ποσοστού των γυναικών στο ΔΣ, αλλά και με δωρεές, με σκοπό την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Επίσης, θα δίνεται και σήμα ισότητας στις εισηγμένες εταιρείες που τηρούν τη συγκεκριμένη υποχρέωση.

Συνεχίζουμε, πρόσθεσε, την προσπάθεια ενίσχυσης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, τις επιχειρηματικές προσπάθειες διαφόρων ευάλωτων μονάδων, ενώ στο Μητρώο κοινωνικής επιχειρηματικότητας είναι εγγεγραμμένοι 1.800 φορείς που απασχολούν 4.500 εργαζόμενους σε 69 διαφορετικούς τομείς, τόνισε η υπουργός και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα υποστηρίζει διάφορες κοινωνικές δράσεις οι οποίες έχουν ένα τοπικό χαρακτήρα, «συνομιλούν με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, νέων γυναικών, νέων ατόμων με αναπηρία, που δε στοχεύουν αποκλειστικά στην κερδοφορία, αλλά που υλοποιούν μία ιδέα που απαντά σε ένα πρόβλημα, μία τοπική ανάγκη. Προς αυτή την κατεύθυνση, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής τόνισε ότι θα υπάρξει ένα ΕΣΠΑ εξειδίκευσης, ύψους 25 εκατ. ευρώ, για την προώθηση πρωτοβουλιών κοινωνικής καινοτομίας».