Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα η περίπτωση Πολάκη για τον κ. Τσίπρα. Έχει τόσο πολύ ταυτιστεί μαζί του, που θα τον φορά πάνω του ως δεύτερο ρούχο. Δεν τον έδιωξε όταν αποκαλούσε την Δικαιοσύνη «προστασία του κάθε νταβατζή», ούτε όταν έκανε ρατσιστικά σχόλια για τους αναπήρους, ούτε όταν αποκαλούσε τη Νέα Δημοκρατία «κόμμα δοσιλόγων», ούτε όταν πολεμούσε τα εμβόλια. Ο κ. Τσίπρας πάντα είχε μια δικαιολογία για τον «αψύ Σφακιανό». Διότι τον χρειαζόταν! Το πρόβλημα είναι πως τον χρειάζεται ακόμη!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη*

Ο Πολάκης βρισκόταν πάντα στο απυρόβλητο. Μπορούσε να λέει ό,τι θέλει, να βρίζει όποιον θέλει, να κάνει προγραφές, να θάβει τους δημοσιογράφους τρία μέτρα κάτω από τη γη, να διώχνει δικαστές, να απειλεί πως «η δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς».

Ο αρχηγός και οι συνάδελφοί του δεν τον έβλεπαν απλά ως μια «ειδική περίπτωση», ως ένα… άτακτο παιδί που το μαλώνουμε και μετά το κλείνουμε στη θερμή αγκαλιά μας.

Όσο βρίσκονταν στην κυβέρνηση, τον χρησιμοποιούσαν ως αντίβαρο των δικών τους συμβιβασμών με την τρόικα. Για να κρατάει στο κόμμα όλους εκείνους που περίμεναν το σχίσιμο του μνημονίου ντάλα μεσημέρι και την «σεισάχθεια» και τους βρήκαν νέο μνημόνιο και ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Να έχουν, βρε αδελφέ, κάποιον να βρίζει μαζί τους.

Όταν βρέθηκαν στην αντιπολίτευση, πάλι τους ήταν χρήσιμος ο Πολάκης. Για να βρίζει, να «ξεμπροστιάζει», να κρατά ζεστούς τους ακραίους, ακόμη και τους αντιεμβολιαστές.

Είχε πολλές ευκαιρίες για να διώξει τον κ. Πολάκη ο κ. Τσίπρας, αν ήθελε. Αλλά δεν ήθελε! Ήξερε πως αν ο Πολάκης δεν υπήρχε έπρεπε να τον εφεύρει. Γι’ αυτό και συχνά κατηγορούσε τον Μητσοτάκη ότι κρύβεται πίσω από τα πανταλόνια του Πολάκη, αλλά στην πραγματικότητα απλώς περιέγραφε την δική του κατάσταση.

Άλλωστε συμφωνούσε μαζί του. Όλοι συμφωνούσαν μαζί του. Και σήμερα ακόμη τον καταδικάζουν… συμφωνώντας!

Μια χαρά τον είχαν ακούσει τον Πολάκη, σε συγκέντρωση στο Μαρούσι, στις 13 Απριλίου 2016, να μιλά για «βοθροκάναλα της διαπλοκής» και να λέει για δημοσιογράφο, «έπρεπε να τον χώσω τρία μέτρα κάτω από τη γη». Μάλιστα το ακροατήριό του ήταν κυρίως γιατροί που γελούσαν και τον χειροκροτούσαν. Και οι οποίοι, προς μεγάλη θλίψη του κ. Τσίπρα, μάλλον δεν συμφωνούν με την απομάκρυνση Πολάκη.

Μαζί έδωσαν τη μάχη κατά της Δικαιοσύνης

Μια χαρά τον είχαν ακούσει από το Περιστέρι στις 16 Ιουνίου 2016 να λέει: «Μεγάλη μερίδα των δικαστών είναι – για να το πω ευγενικά – εξαρτώμενοι ή – για να το πω κανονικά – στο παραδικαστικό κύκλωμα του παρελθόντος ή του παρόντος».

Μια χαρά τον είχαν ακούσει να μιλά για «δικαστικό πραξικόπημα», τον Οκτώβριο του 2016, όταν το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.

Μια χαρά τον είχε ακούσει ο κ. Τσίπρας, να αποκαλεί την Δικαιοσύνη «προστασία του κάθε νταβατζή». Έγραψε σε ανάρτησή του, στις 29 Ιουνίου 2017:

«Ελλάς Ελλήνων Δικαστών. Απαλλαγμένη των Λιστών. Για προστασία των Ληστών. Σύνταγμα λάστιχο λοιπόν. Για χάρη των καναλαρχών… Αν είσαι λήσταρχος φοροφυγάς στην πενταετία την πηδάς. Και μετά θα τα γλεντάς. Αυτή ΔΕΝ είναι δικαιοσύνη και μάλιστα τυφλή. Είναι η προστασία του κάθε “νταβατζή”».

Όχι απλά ο κ. Τσίπρας συμφωνούσε μαζί του, αλλά και το έδειξε. Εμπράκτως! Ακριβώς την επομένη, στις 30 Ιουνίου 2017 επισκέφθηκε το υπουργείο Υγείας και συμπαρατάχθηκε μαζί του, απαντώντας στην Ένωση Δικαστών που είχε αποκαλέσει την κριτική Πολάκη «αστοιχείωτη». Είπε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας, κοιτάζοντας με νόημα τον Πολάκη και γελώντας: «Εμείς οι αστοιχείωτοι καταφέρνουμε και ξεπερνάμε πολλές φορές, ακόμα και θεσμικά εμπόδια, αυτών που έχουν ιδιαίτερη στοιχείωση και να μας στήνουν τέτοια εμπόδια, θα τα ξεπερνάμε».

Επομένως, ο κ. Τσίπρας θεωρούσε την Δικαιοσύνη «θεσμικό εμπόδιο» που δεν τον άφηνε να επιβληθεί επαναστατικώ δικαίω, στήνοντας λαϊκά δικαστήρια μαζί με τον Πολάκη, στο πλαίσιο της «άλλης φοράς» που «θα είναι αλλιώς», όταν δηλαδή θα επέβαλαν… λαοκρατία, όπως αυτή που δήθεν ισχύει σε όλες τις λατινοαμερικάνικες χούντες που θαυμάζουν.

Και δεν είναι μόνο το θέμα των δικαστικών και των δημοσιογράφων. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει σταματήσει να δικαιολογεί και να επαινεί τον κ. Πολάκη.

Μαζί στο «ναι μεν αλλά» για τα εμβόλια

Όταν, στις 6 Σεπτεμβρίου 2021, ο Πολάκης έλαβε μέρος σε διαδήλωση αντιεμβολιαστών υγειονομικών, ο κ. Τσίπρας έσπευσε να διευκρινίσει για λογαριασμό του πως… εμβολιάστηκε (το… μωρό που δεν ήθελε να τσιμπηθεί)!

Όταν ο Πολάκης, γιατρός και πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, συστηματικά δυσφημούσε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, πότε λέγοντας πως δεν καλύπτει μια παραλλαγή, ότι αν ήταν υπουργός θα πρότεινε τον εμβολιασμό μόνο για τους άνω των 60-65, όταν στις 16 Ιουνίου 2021 από το βήμα της Βουλής έλεγε πως κάνει μόνο τα «δοκιμασμένα» εμβόλια, όταν μιλούσε για «ξεστοκάρισμα» και έλεγε πως δεν είχε ολοκληρωθεί η φάση 3 στις δοκιμές, ο κ. Τσίπρας και πάλι τον δικαιολογούσε. Είπε σε συνέντευξή του στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5, στις 13 Ιουλίου 2021:

«Συζητάμε στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είμαστε ένα κλασικό κόμμα που δεν συζητά. Ακούμε τις απόψεις, η γραμμή μας όμως είναι ξεκάθαρη και είναι η συλλογική μας γραμμή, η συλλογική επεξεργασία. Δεν είναι πειραματικό το εμβόλιο. Όντως, έχει δίκιο (σ.σ. ο Πολάκης) στο ότι η φάση Γ δεν ολοκληρώθηκε. Η ανθρωπότητα δεν είχε την πολυτέλεια όμως να περιμένει και την ολοκλήρωση της φάσης Γ, πουθενά στον πλανήτη τούτη την ώρα δεν υπάρχει η πολυτέλεια αυτή να περιμένει κανείς, ούτε στις δυτικές καπιταλιστικές κοινωνίες, ούτε στην Κίνα, στη Ρωσία, στην Κούβα ακόμη που οι άνθρωποι εκεί ζουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες και εμπάργκο και έχουν φτιάξει μόνοι τους εμβόλιο και έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού και έχει τα καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τους θανάτους και τις μολύνσεις από πολλά άλλα κράτη. Οπουδήποτε στον πλανήτη…! Κατανοώ όμως για να λέμε και τα πράγματα με το όνομά τους ότι δεν πρέπει να πάμε σε μια υπερβολή λέγοντας ότι το εμβόλιο είναι το μοναδικό και τελειώσαμε. Είπαμε και εγώ πιο πριν ότι υπάρχουν κι άλλα όπλα και πρέπει να τα αξιοποιήσουμε».

Πλήρης κάλυψη στον Πολάκη, δηλαδή. Και πάντα έτοιμος ο κ. Τσίπρας να μας πει τι γινόταν στις χώρες που έφτιαξαν εκείνα τα εμβόλια τα οποία τελικά αποδείχθηκαν ανεπαρκή!

Υπάρχουν και χειρότερα!

Υπερβολή τα περί δοσιλογισμού!

Στις 30 Μαρτίου 2021, κατά την συζήτηση στη Βουλή επί της παραπομπής του Νίκου Παππά σε προανακριτική επιτροπή για τις τηλεοπτικές άδειες, ο Πολάκης υποστήριξε πως «η ΝΔ είναι η παράταξη του δοσιλογισμού και του μαυραγοριτισμού», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η παράταξη του… Κολοκοτρώνη!

Ερωτηθείς ο κ. Τσίπρας (4/4/21, Κόντρα) σχετικώς, απάντησε:

«Δεν θεωρώ ότι η Νέα Δημοκρατία είναι παράταξη δοσιλόγων, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η παράταξη του Κουφοντίνα». Σπεύδοντας αμέσως να καλύψει τον Πολάκη! Ως εξής: «Στη Βουλή πολλές φορές και στον πολιτικό διάλογο, όταν η πολιτική αντιπαράθεση είναι σκληρή ακούγονται και υπερβολές».

Δηλαδή κατά τον κ. Τσίπρα, όταν αποκαλείς μια ολόκληρη παράταξη κόμμα δοσιλόγων, είναι μια απλή… υπερβολή στο πλαίσιο της σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης!

Οπότε, αντί ο Τσίπρας να αδειάσει τον Πολάκη και να τον διαγράψει αμέσως, ήλθε αμέσως μετά ο Πολάκης να αδειάσει τον Τσίπρα, με νέα ανάρτησή του:

«Να το ΕΠΑΝΑΛΑΒΩ για να τελειώνουμε με τις «παρανοήσεις»:

Η ιστορία της Ελλάδας μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους είναι η ιστορία της πάλης δυο παρατάξεων.

Της προοδευτικής δημοκρατικής αριστερής που εξέφραζε την κοινωνική πλειοψηφία ΚΑΙ της συντηρητικής, δεξιάς και ακροδεξιάς που εξέφραζε την εκάστοτε μειοψηφία των εκμεταλλευτών και της ολιγαρχίας.

Η πρώτη είχε Κολοκοτρώνηδες, Μακρυγιάννηδες, αγωνιστές της εθνικής ανεξαρτησίας και των εργατικών δικαιωμάτων, Βελουχιώτηδες, 114, Πολυτεχνείο, Αλλαγή.

Η δεύτερη φτιάχτηκε από τους κοτζαμπάσηδες της Τουρκοκρατίας και σε αυτήν βρήκαν καταφύγιο, από μαυραγορίτες και δοσίλογους μέχρι υπόκοσμο των Γκοτζαμάνηδων και χουντικούς!!

Τέλεια και παύλα !

Η ιστορία γράφει και δεν ξεγράφει!».

Ο κ. Τσίπρας τον διάβασε ατάραχος…

Ο Μητσοτάκης, τα ΑΜΕΑ και τα πανταλόνια του Πολάκη

Υπάρχει και κάτι ακόμη χειρότερο!

Στις 22 Απριλίου 2022, όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του Στέλιου Κυμπουρόπουλου ως υποψήφιου της Νέας Δημοκρατίας για την ευρωβουλή, ο Πολάκης προχώρησε σε μια εξαιρετικά ρατσιστική ανάρτηση, κατηγορώντας τον Κυμπουρόπουλο ότι έκανε χρήση του νόμου περί ΑΜΕΑ για να διοριστεί ως γιατρός στο Δημόσιο!

Ξεσηκώθηκε το άπαν σύμπαν. Όλο το αναπηρικό κίνημα, όλες οι πολιτικές παρατάξεις, όλοι οι πολίτες.

Την επομένη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στη Βουλή και κατήγγειλε το γεγονός, ανακοινώνοντας πρόταση μομφής κατά του Πολάκη.

Ο κ. Τσίπρας τον κάλυψε και πάλι – αν και δεν μπορούσε να βρει καλύτερη ευκαιρία για να τον πετάξει έξω.

Κατηγόρησε τον Μητσοτάκη ότι έκανε… πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα επικοινωνιακό αντιπερισπασμό και ότι κρύφτηκε πίσω από τα πανταλόνια του Πολάκη! Και επί του θέματος είπε:

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι προφανές ότι επιχειρεί με αυτό τον τρόπο να αποφύγει τη συζήτηση για τα κρίσιμα και τα μεγάλα και επιθυμεί να βάλει στο επίκεντρο της κουβέντας το αν το ύφος του Παύλου Πολάκη είναι καλό ή κακό, αν είναι ευγενής ή αγενής, καθώς κατάγεται και από τα Σφακιά και γνωρίζει, φαίνεται, καθώς είναι κοντοχωριανοί, το ύφος το αψύ των Σφακιανών και θέλει να συζητάμε γι’ αυτό και όχι για τα επιδόματα που θέλετε να καταργήσετε, όχι για το δώρο των Χριστουγέννων που θέλετε να καταργήσετε, όχι για την οικονομία η οποία βγαίνει από την κρίση, όχι για τη Novartis και τα θαλασσοδάνεια τα οποία θέλετε να κουκουλώσετε!

Λοιπόν, εμείς δεν θα σας κάνουμε τη χάρη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Ενημερώστε τον Αρχηγό σας, κ. Μητσοτάκη ότι οποτεδήποτε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας εναντίον μέλους της Κυβέρνησης σε αυτήν εδώ την Αίθουσα, θα μετατρέψω τη συζήτηση σε ψήφο εμπιστοσύνης για την Κυβέρνηση και θα συζητήσουμε τα μεγάλα και τα κρίσιμα, όχι αυτά που θέλετε εσείς».

Επομένως, κατά τη γνώμη του κ. Τσίπρα, ο Πολάκης επιτέθηκε σε έναν ανάπηρο επειδή είναι… αψύς Σφακιανός!

«Θα ήταν άδικο να τον μαζέψω»…

Κράτησε αυτή τη στάση μέχρι τέλους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 3 Ιουλίου 2019, λίγο πριν από τις εκλογές, στη συνέντευξή του στον Σκάι και στους Αλέξη Παπαχελά και Σία Κοσιώνη, έκανε το παν για να δικαιολογήσει τον κ. Πολάκη.

Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, αν και παραδέχθηκε ότι στα χέρια του Πολάκη το πληκτρολόγιο είναι «κακός σύμβουλος» – η αλήθεια είναι πως δεν ξέρω κανέναν σύμβουλο να τον λένε… πληκτρολόγιο – επαναλαμβάνει συνεχώς πως ο Πολάκης είναι καλός υπουργός.

«Ωστόσο θέλω να σας πω ότι εγώ προτιμώ να κρίνω τους Υπουργούς μου από το έργο τους κι όχι από την επικοινωνία», απαντά. Και ενοχλείται από το σχόλιο της Κοσιώνη «μου λέτε ότι είναι τόσο φανταστικός Υπουργός, που δεν πειράζει που λέει και δυο τρεις χοντράδες».  Και όταν ο Παπαχελάς τον ρωτά «γιατί δε τον μαζεύετε κ. Πρόεδρε; Λέτε ότι είναι υπερβολικός, μπορεί να σας κάνει ζημιά… Γιατί δεν τον μαζεύετε λοιπόν;», απαντά: «Σας είπα, διότι ο Πολάκης και ο Ξανθός έχουν κάνει τόσο πολύ σημαντική δουλειά στο χώρο της Υγείας που θα ήταν άδικο επειδή έκανε μια λάθος ανάρτηση στο διαδίκτυο, να τον μαζέψω, κ. Παπαχελά». Προσθέτοντας: «Έχω απόλυτη εκτίμηση στα όσα έχει κάνει, θεωρώ και του το έχω πει ότι ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνιακά χειρίστηκε πολλές φορές υποθέσεις ήταν λάθος και αν με ρωτάτε «γιατί δεν τον μαζεύετε», νομίζω ότι ο ίδιος έχει καταλάβει το λάθος και έχει σταματήσει να κάνει τέτοιου είδους αναρτήσεις το τελευταίο διάστημα. Αλλά είναι άδικο απέναντι σ’ έναν Υπουργό που έχει κάνει σημαντικό έργο, το μόνο θέμα που αναδεικνύεται κάθε φορά, να είναι αυτές οι αναρτήσεις».

Προφανώς, δεν είχε καταλάβει κανένα λάθος ο κ. Πολάκης, όπως αποδείχθηκε από τις επόμενες επιδόσεις του…

«Δεν κόβουμε κανένα λουλούδι»…

Και επομένως, γιατί να ενοχληθεί ο κ. Τσίπρας με τις επιθέσεις Πολάκη κατά δημοσιογράφων και δικαστών, με την στράτευσή του κατά των εμβολίων, με τις διακηρύξεις του περί «δεύτερης φοράς» που «θα είναι αλλιώς», με τις απόψεις του περί εθελουσίας εξόδου δικαστών και διορισμού άλλων που θα ελέγχουν, περί κατάργησης των Ανεξαρτήτων Αρχών και τα λοιπά και τα λοιπά.

Όταν τον Ιανουάριο του 2022, από την Καισαριανή ο Πολάκης αναφέρθηκε πάλι σε ίδρυση δεύτερης σχολής δικαστών, ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στον Σκάι (Αταίριαστοι) επέμεινε να τον υπερασπίζεται. Όπως είπε «δεν είναι σωστό πράγμα να στοχοποιούμε συνεχώς έναν άνθρωπο. Όλα τα λουλούδια ανθίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως έλεγε ο πρόεδρος Μάο, δεν κόβουμε κανένα λουλούδι».

Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για το πιο χρήσιμο μπουμπούκι σου…

Και για να τελειώνουμε: Η χθεσινή κοινή ανακοίνωση Ραγκούση, που αντικατέστησε τον Πολάκη ως τομεάρχη Διαφάνειας και Ξανθόπουλου, τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, τα λέει όλα:

Χαρακτηρίζουν τις δηλώσεις Πολάκη «πολιτικές» και διακηρύσσουν τη διαφωνία (άλλη μία) του ΣΥΡΙΖΑ με την εισαγγελία πλημμελειοδικών Αθηνών που ζήτησε να διερευνηθούν τα αδικήματα της διέγερσης πολιτών σε διάπραξη εγκλημάτων και της βίας κατά δικαστικών λειτουργών. Λέγοντας πως η Δικαιοσύνη «οφείλει να μην γίνεται μέρος του πολιτικού παιχνιδιού»! Διότι, όπως ανέφεραν, «πολιτικές απόψεις, όσο και αν κανείς διαφωνεί μαζί τους, δεν μπορεί να αποτελούν αντικείμενο εισαγγελικής παρέμβασης και μάλιστα επιλεκτικής»!

Εξακολουθούν δηλαδή να αμφισβητούν τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και να της κάνουν υποδείξεις.

Και σα να μην έφθανε αυτό, ο κ. Ραγκούσης επανήλθε επικαλούμενος νέα ανάρτηση Πολάκη, ενώ η κ. Τσαπανίδου, αντί να πει κάτι για τον Πολάκη επετέθη στη… Νέα Δημοκρατία, χωρίς καν να αναφερθεί στο επίδικο ζήτημα.

Προφανώς κοιτάνε όλοι τον καθρέφτη τους και βλέπουν τον Πολάκη! Εκτός και αν τον χρησιμοποιούν ως ανάχωμα προστασίας του Παππά…

*Η Σοφία Βούλτεψη είναι Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου,
δημοσιογράφος