Δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα και τα στελέχη του (που από χθες θρηνούν και οδύρονται για τις αναφορές του πρωθυπουργού στις καταστροφικές για τη χώρα επιλογές τους) δεν είμαστε λωτοφάγοι.
Και επειδή δεν είμαστε λωτοφάγοι, θυμίζω ότι στις 11 Σεπτεμβρίου 2018, είχε και ο κ. Τσίπρας μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Και είχε μάλιστα εκνευριστεί πολύ. Απάντησε με μεγάλο εκνευρισμό και χειρονομώντας στον Ισπανό ευρωβουλευτή του Λαϊκού Κόμματος Εστεμπάν Γκονζάλες Πονς, ο οποίος τον κάλεσε να μην επαναλάβει τα σφάλματα του 2015 και να μην επιστρέψει στις μεθόδους του λαϊκισμού, προσθέτοντας ότι «ο νεποτισμός αποτελεί πολιτική πρακτική που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ».
Υπογράμμισε μάλιστα τότε ο κ. Πονς ότι «δεν ήταν η Ευρώπη των τραπεζών που έσωσαν την Ελλάδα από την άβυσσο, αλλά η Ευρώπη των φορολογουμένων που σηκώνονται κάθε πρωί για να εργαστούν. Ήταν οι Ευρωπαίοι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι που βοήθησαν την Ελλάδα», είχε πει. Και υπενθύμισε στον κ. Τσίπρα ότι το 2015 οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησής του κόστισαν στους Έλληνες 100 δις Ευρώ, ενώ επισήμανε ότι τα συγχαρητήρια για το τέλος των Μνημονίων πρέπει να δοθούν στον ελληνικό λαό και όχι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Καλώντας τον κ. Τσίπρα να αποφεύγει να συγχέει ηθελημένα την ΕΕ με τους τεχνοκράτες, καθώς ήταν οι Ευρωπαίοι πολίτες και φορολογούμενοι αυτοί που δάνεισαν τη χώρα.
Όλα αυτά είχαν προκαλέσει μεγάλη ενόχληση στον κ. Τσίπρα, που κατηγόρησε τον εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ότι υποστηρίζει την Νέα Δημοκρατία, η οποία είναι μέλος του ΕΛΚ. Μάλιστα κάλεσε τον Ισπανό ευρωβουλευτή να μην υιοθετεί τη
θεωρία των δύο άκρων αλλά αντίθετα να απευθυνθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα, η στάση της οποίας απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών είναι «ο ορισμός του λαϊκισμού και τους καιροσκοπισμού».
«Άθελά σας υποστηρίζετε τη θεωρία των δύο άκρων», του είπε!
Αυτά για να μην ακούμε σήμερα πως τάχα χθες συνέβη κάτι το πρωτοφανές, επειδή ο κ. Μητσοτάκης, ανήμερα της επετείου των επτά χρόνων από το (γελοίο) δημοψήφισμα, στηλίτευσε από το εξωτερικό όσα συνέβησαν τότε στη χώρα.
Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο του 2018 ο κ. Τσίπρας δεν δέχθηκε κριτική μόνο από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αλλά και από τους Σοσιαλδημοκράτες. Ο τότε πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Ούντο Μπούλμαν του άσκησε κριτική, λέγοντας πως «δεν
αναφέρθηκε στον λαό που υπέφερε».
Και ο Γκι Φέρχοφσταντ, επικεφαλής τότε της ευρωομάδας των Φιλελευθέρων, τον ρώτησε: «Είστε εκλογικό ατύχημα ή επαναστάτης μεταρρυθμιστής; Πώς θέλετε να σας θυμάται η Ιστορία;»
Και η Λάουρα Έγκεα από την Ευρώπη της Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας δήλωσε πως «η ελληνική κυβέρνηση γιόρτασε το τέλος των προγραμμάτων λιτότητας, αλλά τα αποτελέσματα είναι ζοφερά, καθώς το 90% των χρημάτων πήγαν στις τράπεζες, η εθνική περιουσία πωλείται, η ανεργία παραμένει υψηλή».
Εδώ να υπενθυμίσω ότι κατά την πρωτομιλία του κ. Τσίπρα το ευρωκοινοβούλιο ήταν άδειο, ενώ απουσίαζε και ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.
Αυτά επειδή κάποιοι τραβούσαν φωτογραφίες της αίθουσας όπου μίλησε ο κ. Μητσοτάκης για να μας πουν ότι ήταν άδεια!
Με την διαφορά ότι κατά την εμφάνιση Τσίπρα στο Στρασβούργο, η αίθουσα ξαναάδειασε όταν αυτός επετέθη στον Μητσοτάκη, ενώ, όπως έγινε γνωστό, αποχώρησαν και πολλοί από εκείνους που είχαν εγγραφεί για να μιλήσουν!
Και πάντως, όσοι μίλησαν προχώρησαν σε καταιγισμό ερωτημάτων, όπως:
Γιατί η Ελλάδα είναι ουραγός στην ανάπτυξη ανάμεσα σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ;
Τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνησή του με τα απαγορευτικά επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας και πώς θα αποκτήσει ξανά πρόσβαση στις αγορές;
Πού πήγαν τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογούμενων που δόθηκαν για το μεταναστευτικό;
Τι έχει να πει για τα 100 δις ευρώ που στοίχισαν στην Ελλάδα οι πειραματισμοί που έκανε το πρώτο εξάμηνο του 2015;
Η απάντηση του κ. Τσίπρα ήταν μια κατά μέτωπο επίθεση στον Μητσοτάκη…
Και δεν κατηγόρησε μόνο τον Μητσοτάκη. Κατηγόρησε την ίδια τη χώρα. Είπε ο κ. Τσίπρας:
«Η πολιτική των ελλειμμάτων, της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος και της διευρυμένης διαφθοράς προηγούμενων κυβερνήσεων, είχαν ρίξει την χώρα μου στα βράχια της χρεοκοπίας».
Και ακολούθησε ο αυτοθαυμασμός, πάντα κατηγορώντας τη χώρα:
«Ελέγξαμε την ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή, σταματήσαμε τη σπατάλη και το πάρτι διαφθοράς στη δημόσια υγεία και στις δημόσιες προμήθειες. Η κυβέρνησή μου είναι αυτή, που πέτυχε, εκεί που απέτυχαν τρεις συνεχόμενες κυβερνήσεις, από το 2010 έως το 2015».
Φυσικά κατηγόρησε και τους Ευρωπαίους μιλώντας για «κρίσιμες αποφάσεις που λαμβάνονται, δυστυχώς, πίσω από κλειστές πόρτες άτυπων οργάνων, που δεν λογοδοτούν στους Ευρωπαίους πολίτες και κρατούν τους πολίτες μακριά από την Ένωση. Και με
σχήματα τεχνοκρατών όπως αυτό της Τρόικα να κρατάνε τα κλειδιά της οικονομικής κυριαρχίας και να μη λογοδοτούν πουθενά».
Στην οποία τρόικα είχε υποκύψει μεγαλοπρεπώς, ενώ έλεγε πως θα την διώξει με τις κλωτσιές!
Είχε επίσης καταγγείλει ο κ. Τσίπρας τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι «προτίμησαν να κόβουν συντάξεις και μισθούς, αντί να κάνουν δομικές μεταρρυθμίσεις».
Τα έλεγε αυτά ο άνθρωπος που έκοψε το ΕΚΑΣ και τις συντάξεις από τις χήρες και τα ορφανά!
*Η Σοφία Βούλτεψη είναι Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος