Φθάνει σήμερα στην Ισπανία η Επιτροπή Pega του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εδώ και έναν χρόνο ερευνά την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών με το παράνομο λογισμικό Πήγασος. Δεν θα συναντηθεί ούτε με τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, ούτε με κανέναν από τους αρμόδιους υπουργούς. Ενημερώνω τον ΣΥΡΙΖΑ – και κυρίως τους θορυβώδεις ευρωβουλευτές του – ότι η κυβέρνηση Σοσιαλιστών και Podemos έκλεισαν την πόρτα στην περίφημη επιτροπή που φαίνεται ότι κηδεμονεύεται από την εισηγήτριά της, Σοφί Ιντβέλτ.

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη*

Μιλάμε για την Ολλανδή ευρωβουλευτή που παριστάνει τον κήνσορα και καταγγέλλει την Ελλάδα, εξαπολύοντας με κάθε ευκαιρία το κατηγορητήριό της. Και την οποία επικαλούνται συνεχώς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο Ολλανδός Γερούν Λενάερς από το Λαϊκό Κόμμα, πρώτος αντιπρόεδρος ο Ούγγρος Σοσιαλιστής Σάντορ Ρόναϊ, δεύτερη αντιπρόεδρος η Καταλανή Ντιάνα Ρίμπα ι Γκίνερ από τους Πράσινους-Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία και τρίτος αντιπρόεδρος ο Γερμανός Μόριτς Κέρνερ από το Renew. Αλλά η Ιντβέλτ συνηθίζει να τους αιφνιδιάζει. Πότε με την παρουσίαση προσχεδίων που δεν εκφράζουν την επιτροπή, πότε με συνεντεύξεις Τύπου και πότε με συνεντεύξεις της στον Τύπο.

Ως γνωστόν, έχει αποκαλυφθεί πως περισσότεροι από 60 αξιωματούχοι που συνδέονταν με το καταλανικό αυτονομιστικό κίνημα, αποτέλεσαν στόχο του λογισμικού κατασκοπείας Pegasus μεταξύ του 2017 και του 2020. Αργότερα, αποκαλύφθηκε ότι με το ίδιο λογισμικό παρακολουθείτο το 2021 και ο ίδιος ο Ισπανός πρωθυπουργός, καθώς και η υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες και ο υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα – αλλά αυτοί παρανόμως.

Άκρη δεν έχει βγει μέχρι τώρα, αλλά αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, απλά δεν συμβαίνει στην Ισπανία. Απλά απομακρύνθηκε από την θέση της η επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες έπαψαν να υπάγονται στην υπουργό Άμυνας και… μεταφέρθηκαν στο πρωθυπουργικό γραφείο. Αλλά και η νέα επικεφαλής, η Εσπεράντσα Καστελέιρο, όταν στις 29 Νοεμβρίου εμφανίστηκε ενώπιον της Επιτροπής Pega, αρνήθηκε να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση.

Σιωπή από τον Πάμπλο Ιγκλέσιας

Λέξη δεν είπε και ο πρώην αρχηγός των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο οποίος κατά το επίμαχο διάστημα ήταν μέλος της επιτροπής παρακολούθησης των μυστικών υπηρεσιών ως β΄ αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ακόμη και οι Καταλανοί, που αποδεδειγμένα υπήρξαν ο στόχος της παρακολούθησης, συνεχίζουν να στηρίζουν την κυβέρνηση μειοψηφίας, παρά την έντονη ενόχλησή τους.

Φυσικά, ούτε το αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Κόμμα έκανε καμιά φασαρία. Ούτε κατήγγειλαν την ίδια τους τη χώρα!

Αντίθετα, όταν οι Καταλανοί μέλη της επιτροπής προσπάθησαν να δυσφημήσουν την Ισπανία, ένας Ισπανός ευρωβουλευτής από το Λαϊκό Κόμμα, αντίπαλος της κυβέρνησης – αλλά όχι εχθρός της πατρίδας του – τους έβαλε στη θέση τους, λέγοντας: «Στην Ισπανία οι υπηρεσίες πληροφοριών και οι δυνάμεις ασφαλείας σέβονται απολύτως το Κράτος Δικαίου, χρησιμοποιούν αυτά τα εργαλεία αναλογικά και τελούν υπό στενή δικαστική επιτήρηση. Οι Καταλανοί ευρωβουλευτές προσπαθούν να παρουσιάσουν την Ισπανία ως δικτατορία που δεν σέβεται ούτε το Κράτος Δικαίου ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα, κάτι που είναι κραυγαλέο ψέμα».

Λαϊκό Κόμμα: Είμαστε περήφανοι…

Και βέβαια, τώρα που η κυβέρνηση αποφάσισε να γυρίσει την πλάτη στην Pega και να την παραπέμψει στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Πασκουάλ Ναβάρο και σε άλλα στελέχη – η πρόεδρος της Βουλής Μεριτξέλ Μπατέτ τους παρέπεμψε στην Επιτροπή Άμυνας – το Λαϊκό Κόμμα δεν είπε κουβέντα. Έπραξε το ακριβώς αντίθετο.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στηρίζει τις έρευνες της Pega, αλλά για να βρεθεί η αλήθεια και όχι για να χρησιμοποιηθεί για εξυπηρέτηση κομματικών επιδιώξεων.

Για τον λόγο αυτό, ο Ισπανός συντονιστής του Λαϊκού Κόμματος, ευρωβουλευτής Χουάν Ιγκνάθιο Θοϊντο, έσπευσε να ξεκαθαρίσει:

«Στο Λαϊκό Κόμμα δεν έχουμε καμιά αμφιβολία για την εξαιρετική δουλειά των δυνάμεων ασφαλείας και των μυστικών υπηρεσιών της πατρίδας μας. Είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτές και γνωρίζουμε ότι επιτελούν το καθήκον τους κατά τρόπο παραδειγματικό, με ευσυνειδησία και σεβασμό στο Κράτος Δικαίου και υπό την εποπτεία της Δικαιοσύνης».

Αυτά τα είπε εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος, πολιτικού αντιπάλου της ισπανικής κυβέρνησης.

Μπορούμε να φανταστούμε ανάλογη δήλωση εκ μέρους της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα;

Η επιτροπή Pega είχε ζητήσει να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς που έπεσαν θύματα παρακολούθησης, αλλά και με τον υπουργό Γεωργίας και πρώην πρέσβη στο Μαρόκο Λουίς Πλάνας, τον υπουργό στον πρωθυπουργό Φέλιξ Μπολάνος για να τον ρωτήσουν τι μέτρα σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση και τον υπουργό των Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες για να συζητήσουν μαζί του για τις διεθνείς επιπτώσεις των παρακολουθήσεων.

Επισήμως η επιτροπή Pega ενημερώθηκε πως πρωθυπουργός και υπουργοί δεν είναι διαθέσιμοι διότι σήμερα Δευτέρα έπρεπε να προετοιμαστούν για την πρόταση μομφής που έχει καταθέσει το ακροδεξιό κόμμα VOX και η οποία θα συζητηθεί την Τρίτη, 21 Μαρτίου, στο ισπανικό κοινοβούλιο.

Έτσι, την Τρίτη, την ώρα που θα διεξάγεται η συζήτηση στη Βουλή, η επιτροπή θα συναντάται με τον Καταλανό πρόεδρο Πέρε Αραγκόνες και άλλους υψηλόβαθμους Καταλανούς ηγέτες που έπεσαν θύματα παρακολούθησης, όπως και με Καταλανούς βουλευτές και με τρεις δημοσιογράφους από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας.

Το θέμα θεωρείται λήξαν

Για την ισπανική κυβέρνηση το θέμα θεωρείται λήξαν. Στις 23 του περασμένου Φεβρουαρίου, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή του Βασκικού Εθνικιστικού Κόμματος, ο υπουργός Μπολάνος είπε ότι η κυβέρνηση έπραξε ό,τι έπρεπε να πράξει, έλαβε τα αναγκαία μέτρα όσον αφορά τις μυστικές υπηρεσίες, συνεργάστηκε με τις δικαστικές αρχές και το κοινοβούλιο και ξεκαθάρισε ότι η δέσμευση της κυβέρνησης στις δημοκρατικές αρχές είναι αδιαμφισβήτητη.

Αλλά δηλώσεις πολιτικών που θα εξέθεταν την πατρίδα τους διεθνώς δεν βρέθηκαν…

* Η Σοφία Βούλτεψη είναι Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος