Θρηνεί και οδύρεται ο κ. Τσίπρας για τον τουρισμό και την Μύκονο. Ο ίδιος άνθρωπος που δεν δίστασε να κλείσει τις τράπεζες και να επιβάλει capital control με την τουριστική σεζόν στο φόρτε της. Αυτός που στα χρόνια τα «ηρωικά» είχε μετατρέψει την Μύκονο σε εμβληματική ιδεολογική αναφορά του. Αυτός που δεν δίστασε να αυξήσει τον ΦΠΑ στο νησί. Ο ίδιος που δια του τότε τομεάρχη του διακήρυσσε πως ο τουρισμός ΔΕΝ είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας. Και μάλιστα… επ’ ουδενί!
Αυτό θα πει να ρέει η υποκρισία εκ των μπατζακίων σου!
Τον καιρό που ο ίδιος και ο συνεταίρος του Καμμένος ζώνονταν τα… φυσεκλίκια και ξεκινούσαν την εκστρατεία τους κατά των δανειστών, η Μύκονος ήταν το νησί των φοροφυγάδων, της πλουτοκρατίας και της κόκας!
Σήμερα, η Μύκονος είναι… ναυαρχίδα του τουρισμού!
Τότε, την δυσφημούσε διεθνώς!
Στις 6 Μαρτίου 2015, σε συνέντευξή του στο γερμανικό Spiegel, ο κ. Τσίπρας ήταν σαφής: Έκανε λόγο για δύο Ελλάδες, μία των τεσσάρων εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στο όριο της φτώχειας και μιας άλλης που πηγαίνει στα μπουζούκια της παραλιακής ή στην Μύκονο.
«Ξέρουμε ότι πολλά από αυτά τα μπαρ και τα εστιατόρια δεν εκδίδουν αποδείξεις. Εναντίον αυτής της Ελλάδας θα είμαστε πολύ αυστηροί», είχε πει.
Δηλαδή, ο κ. Τσίπρας που σήμερα τάχα υπερασπίζεται την Μύκονο, δεν δίσταζε να στοχοποιεί το νησί έναντι των δανειστών.
Οι φόροι και οι κόκες!
Ήταν τότε που τάχα έδιναν την μάχη για να μην καταργηθεί η έκπτωση στον ΦΠΑ των νησιών. Και κατέληξαν όχι μόνο να καταργηθεί η έκπτωση σε Μύκονο και Σαντορίνη, αλλά και να θριαμβολογούν επειδή τάραξαν στους φόρους τα συγκεκριμένα νησιά.
«Το χρυσό μετάλλιο στην αύξηση του ΦΠΑ πήρε η Μύκονος, το αργυρό η Ρόδος και το χάλκινο η Σαντορίνη», είχε πει στη Βουλή στις 26 Σεπτεμβρίου 2016 ο τότε υπουργός των Οικονομικών κ. Τσακαλώτος.
Σήμερα, η Μύκονος εισπράττει την συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ και του αρχηγού του.
Τα ίδια και ο Καμμένος. Έλεγε στις 6 Σεπτεμβρίου 2015, στον Σκάι και στον Τάκη Χατζή: «Τρώω τον πόλεμο όλων αυτών και βλέπω παράλληλα να συνεχίζουν να κάνουν την ίδια ζωή στη Μύκονο με τα πάρτι και τις κόκες κλπ, όλοι μια παρέα είναι».
Αυτό ήταν για τους αριστεροδεξιούς η Μύκονος. Χώρος για πάρτι με κόκες!
Και όταν, μετά την 17ωρη διαπραγμάτευση και την άτακτη υποχώρηση εκείνο το μοιραίο καλοκαίρι του 2015 τα υπέγραψαν όλα, μας έλεγαν πως έδωσαν την μάχη τους, έχασαν και τελικά αναγκάστηκαν να αυξήσουν τον ΦΠΑ σε Μύκονο και Σαντορίνη.
Δεν θα πάθουν κάτι!
Λογικό και ταιριαστό με τις ιδεολογικές εμμονές τους. Το έδαφος είχε προετοιμαστεί καταλλήλως: Στις 24 Μαρτίου 2015, η Νάντια Βαλαβάνη, τότε αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών έλεγε στον Αντέννα: «Αν η Μύκονος ή η Σαντορίνη πάει στο ίδιο καθεστώς με την Κρήτη, που το ΑΕΠ της είναι πολύ χαμηλότερο, δεν θα πάθουν κάτι».
Και επανήλθε, στις 3 Απριλίου 2015, μιλώντας στο Σταρ: «Διατηρώ τις απόψεις μου ότι τα νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη δεν μπορεί να είναι σε ειδικό φορολογικό καθεστώς».
Αν δεν κάνω λάθος, η κ. Βαλαβάνη ήταν υπουργός του κ. Τσίπρα (που τώρα ολοφύρεται για την Μύκονο).
Οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι που αδίστακτα επιτέθηκαν στον τουρισμό χωρίς κανέναν λόγο το καλοκαίρι του 2015, σήμερα, μέσα στην πανδημία, παριστάνουν ότι ανησυχούν!
Ήταν τότε (29 Ιουνίου 2015) που εξέδιδαν ανακοίνωση για να ενημερώσουν τους τουρίστες ότι (άκουσον, άκουσον!) «τα μέτρα περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων που επέβαλε η Ελληνική Κυβέρνηση, δεν αφορούν όσους επιθυμούν να κάνουν συναλλαγές ή αναλήψεις μέσω ΑΤΜ κάνοντας χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό».
Ήταν τότε που ενημέρωναν τους τουρίστες πως «υφίσταται απόλυτη επάρκεια τόσο καυσίμων όσο και όλων των προϊόντων και υπηρεσιών, που εξασφαλίζουν την εύρυθμη ζωή των επισκεπτών της τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια και στα νησιά. Η Ελλάδα συνεχίζει να εγγυάται την υψηλού επιπέδου ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει στους επισκέπτες της που την έχουν καταστήσει κορυφαίο τουριστικό προορισμό διεθνώς».
Πολύ ωραία διαφήμιση της χώρας – ελάτε και θα παίρνετε λεφτά με τις κάρτες σας αν στήνεστε στις ουρές των ΑΤΜ και… μην φοβάστε θα βρείτε βενζίνη και τρόφιμα!
Σήμερα, ο κ. Τσίπρας μας διαβεβαιώνει από την Μύκονο ότι ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία.
Βαριά βιομηχανία; Επ’ ουδενί!
Μάλλον θα ήταν άλλος ο αρχηγός στο κόμμα του, όταν, στις 26 Σεπτεμβρίου 2014, Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, ο τότε υπεύθυνος της ΕΕΚΕ Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης, ξεκαθάριζε πως ο τουρισμός επ’ ουδενί μπορεί να θεωρείται «βαριά βιομηχανία» της χώρας.
Μας έλεγε τότε ο κ. Τσίπρας δια του κ. αρμόδιου τομεάρχη του πως η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού είναι ευκαιρία για… αναθεώρηση των «νεοφιλελεύθερων δογμάτων» στον τουρισμό.
Μας έλεγε συγκεκριμένα: «Σήμερα, αποδεικνύεται στην πράξη ότι ούτε η άνοδος του τουρισμού μπορεί να ταυτίζεται με τη ανάπτυξη στη χώρα ούτε, επ’ ουδενί, ο τουρισμός να θεωρείται βαριά βιομηχανία».
Ήταν τότε που υποστήριζαν πως το all inclusive – το οποίο θα… καταργούσαν – οδηγούσε σε… «υπερσυγκέντρωση τουριστικών κεφαλαίων και στην εγκαθίδρυση ενός νέου τύπου τουριστικού προτύπου στην Ελλάδα: των μεγάλων και περιχαρακωμένων «τουριστικών χωριών», αποκλεισμένων από τις τοπικές κοινωνίες, που θα θυμίζουν προορισμούς του Ειρηνικού, του Ινδικού και της Καραϊβικής»!
Ήταν τότε που μας έλεγαν πως «οι τουριστικοί προορισμοί καθίστανται όλο και πιο κορεσμένοι», «οι τοπικές κοινωνίες επιβαρύνονται όλο και περισσότερο από τη συγκέντρωση της τουριστικής δραστηριότητας και την υποβάθμιση των τουριστικών πόρων», «το φυσικό περιβάλλον απειλείται από τις συνδυασμένες πολιτικές και θεσμικές παρεμβάσεις που ευνοούν νέες παραβάσεις και αυθαιρεσίες σε περιοχές NATURA, αρχαιολογικούς χώρους, δάση» και «η αύξηση του τουριστικού εισοδήματος επετεύχθη χωρίς τη διάχυση στις τοπικές κοινωνίες και στις παραγωγικές δυνάμεις, οι οποίες συμπιέστηκαν ακόμα περισσότερο»!
Δηλαδή, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο τουρισμός… κατέστρεψε την Ελλάδα!
Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, που σήμερα τάχα κόπτεται για τον τουρισμό παρέα με την κ. Νοτοπούλου, έλεγε στις 15 Φεβρουαρίου 2014 στην γερμανική Sueddeutsche Zeitung: «Μια χώρα που βασίζεται μόνο στον τουρισμό ή στις υπηρεσίες, δεν έχει μέλλον».
Και την 1η Σεπτεμβρίου 2014, όταν ετοιμαζόταν να σχίσει τα μνημόνια και να διώξει τους τροϊκάνους με τις κλωτσιές, κατά την συνάντησή του με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, συνέχιζε το βιολί του.
Ότι «η αύξηση του τουρισμού θα έπρεπε να συνδέεται επαρκώς με τη διάχυση του τουριστικού εισοδήματος στην πραγματική οικονομία, την προστασία των εργασιακών σχέσεων και την αξιοπρεπώς αμειβόμενη απασχόληση, καθώς επίσης και με την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη της τοπικής παραγωγής».
Αναπροσανατολισμός, ανασύνθεση και άλλες μπαρούφες!
Διότι, σύμφωνα με το στρατηγικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό, «προτεραιότητα είναι ο… αναπροσανατολισμός του τουριστικού προτύπου και η… ανασύνθεση του τουριστικού προϊόντος, προωθώντας ειδικές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού και στηρίζοντας καινοτόμες δράσεις. Κορμός θα είναι η μικρή και μεσαία επιχείρηση, με αναβαθμισμένες υπηρεσίες σε προσιτές τιμές για το μέσο πολίτη και τη μέση οικογένεια και σεβασμό στο φυσικό, ιστορικό και πολιτισμικό περιβάλλον».
Συνέχισε το ίδιο βιολί και στις 13 Δεκεμβρίου 2014, σε ομιλία του στο Ηράκλειο της Κρήτης.
«Η δική μας αντίληψη είναι εντελώς διαφορετική από την σημερινή. Που προωθεί τουριστικά σχέδια μέσα από την αρπαγή δημόσια γης, τα μεροκάματα πείνας και την λογική του all inclusive. Στην δική μας λογική, ο τουρισμός πρέπει να συνδέεται όσο το δυνατόν περισσότερο με την τοπική παραγωγή. Πρέπει να διασφαλίζεται ότι τα οφέλη από τον τουρισμό θα διαχέονται σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση στην τοπική κοινωνία. Να διασφαλίζει αξιοπρεπείς αποδοχές για τους εργαζόμενους στις μεγάλες τουριστικές μονάδες.
Και βεβαίως να αναπτύσσεται με ήπιο τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον και την φυσιογνωμία του νησιού. Γι’ αυτό θωρούμε ότι η ενίσχυση του τουρισμού περνάει πρώτα από όλα μέσα από την στήριξη του τόπου. Την ανάδειξη τόπων φυσικής ομορφιάς και ιστορικού ενδιαφέροντος. Την βελτίωση των συγκοινωνιών και των υπηρεσιών. Την ενίσχυση τουριστικών επιχειρήσεων ήπιας λογικής. Και βεβαίως την περιβαλλοντική προστασία. Έχει σημασία να το αναφέρουμε αυτό, καθώς οι περιβαλλοντικοί αγώνες στην Κρήτη, αγώνες που συνδέονται και με την ειρήνη στην Μεσόγειο, έδωσαν το προηγούμενο διάστημα ένα σημαντικό στίγμα».
Λες και όταν υπάρχει τουρισμός δεν ωφελείται και ο τελευταίος κάτοικος ενός τόπου.
Κανονικές μπαρουφολογίες δηλαδή!
Και τελικά, η επιτομή της υποκρισίας!
*Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος