Μεταξύ ψαρομεζέδων και νέων επιθέσεων κατά της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης («θεσμικό εμπόδιο» κατά τον Τσίπρα, «προστασία του κάθε νταβατζή» κατά τον Πολάκη), ο ΣΥΡΙΖΑ μας προέτρεψε χθες να διαβάσουμε καμιά βρετανική εφημερίδα για να δούμε «τις συνέπειες από αντίστοιχες συμπεριφορές του Μπόρις Τζόνσον».
Δεν ήταν δύσκολο. Καθημερινά αυτό κάνουμε. Διαβάζουμε τον ξένο Τύπο για να διαπιστώνουμε πόσα ψέματα μας λένε σχετικά με το τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Ενημερώνω, λοιπόν, τον ΣΥΡΙΖΑ ότι – με βάση τα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου – από τα πάρτι στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στρητ περισσότερο ενοχλήθηκαν οι Συντηρητικοί παρά οι Εργατικοί. Οι τελευταίοι μάλιστα (που έχουν ψηφίσει όλα τα μέτρα Τζόνσον για τον περιορισμό της πανδημίας, στηρίζοντας τον πρωθυπουργό ακόμη και όταν τον εγκατέλειψαν οι βουλευτές του) χρησιμοποίησαν πολύ πιο ήπιες εκφράσεις από τους Τόρηδες.
Μιλώντας στο κυριακάτικο πρωινό πρόγραμμα του BBC, ο αρχηγός των Εργατικών Σερ Κιρ Στάρμερ δήλωσε: «Νομίζω ότι τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός παρέβη τον νόμο. Και νομίζω ότι μετά είπε ψέματα σχετικά με το τι συνέβη».
Νομίζει. Ούτε βρισιές, ούτε καταγγελίες, ούτε επιθέσεις, ούτε συμψηφισμοί όπως αυτοί στους οποίους ανερυθρίαστα καταφεύγει ο ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας περί Ικαρίας και κάνοντας συγκρίσεις μιας επίσκεψης στο πλαίσιο των καθηκόντων δημοσίων προσώπων και μιας
ψαροφαγικής εξόρμησης βουλευτή που συνοδεύθηκε από επεισόδιο με την αστυνομία.
Στη Βρετανία, λοιπόν, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, το Εργατικό Κόμμα δεν θα διανοείτο να υπερασπιστεί στέλεχός του που παρενέβη στο έργο της Μητροπολιτικής Αστυνομίας.
Οι μπίρες των Εργατικών και η στάση του αρχηγού τους
Αντίθετα, κατά την χθεσινή συνέντευξή του στο BBC, ο Στάρμερ στριμώχτηκε από την δημοσιογράφο Σοφί Ράουγουορθ, με αφορμή μια περσινή φωτογραφία του που δημοσιεύθηκε ξανά τώρα από την «Ντέιλι Μέιλ», όπου εμφανίζεται να πίνει μπίρες με συνεργάτες του εν μέσω λοκντάουν και ενώ εκείνη την περίοδο απαγορεύονταν οι συναθροίσεις σε εσωτερικό χώρο, παρά μόνο για λόγους εργασίας.
Την «Ντέιλι Μέιλ» ήθελε να την διαβάσουμε ο ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως ήθελε να την… παραλείψουμε;
«Παραβιάσατε τους κανόνες προστασίας από τον Covid;», ρώτησε η δημοσιογράφος δείχνοντας την φωτογραφία. Και όταν εκείνος το αρνήθηκε, εκείνη επέμεινε: «Τότε τι είναι αυτή η φωτογραφία που τραβήχτηκε πέρσι στα τέλη Απριλίου; Απλά εξηγήστε μου τι
είναι».
«Ευχαρίστως», απάντησε εκείνος. «Ήταν σε ένα γραφείο εκλογικής περιφέρειας λίγο πριν από τις εκλογές. Είχαμε πολλή δουλειά, δουλεύαμε σκληρά, σταματήσαμε για να φάμε κάτι και μετά συνεχίσαμε την δουλειά μας. Ήταν απολύτως νόμιμο να συναντιόμαστε για
δουλειά και αυτό κάναμε. Το πάρτι όπου εμπλέκεται ο πρωθυπουργός συνέβη επειδή 100 άτομα έλαβαν μια πρόσκληση που έλεγε «ας συναντηθούμε για ποτά με κοινωνικές αποστάσεις στον κήπο και φέρτε και το ποτό σας». Απλά δεν υπάρχει σύγκριση».
Δηλαδή, ο Στάρμερ είπε πως όταν κάποιοι δουλεύουν πρέπει να κάνουν και ένα διάλειμμα για φαγητό.
Η δημοσιογράφος επέμεινε: «Αν κοιτάξουμε την φωτογραφία από την Ντάουνινγκ Στρητ με το τυρί και το κρασί, τι διαφορά υπάρχει; Λένε ότι βρίσκονταν σε συνάντηση εργασίας, εσείς λέτε ότι βρισκόσασταν σε συνάντηση εργασίας, ποια είναι η διαφορά; Και μάλιστα
αυτοί βρίσκονταν στον κήπο, που είναι πιο ασφαλές από το να βρίσκεσαι μέσα και να πίνεις μπίρες με τους συναδέλφους».
«Δεν υπάρχει σύγκριση με τον πρωθυπουργό», συνέχισε. «Δεν σπάσαμε τους κανόνες, δεν ήταν πάρτι και δεν υπάρχει σύγκριση με τα βιομηχανικής κλίμακας πάρτι στα οποία είχε ανάμιξη ο πρωθυπουργός. Τέτοιες συγκρίσεις αποδεικνύουν πόσο χαμηλά έχουν πέσει οι
Συντηρητικοί».
Στην ίδια εκπομπή, ο ηγέτης των Βρετανών Εργατικών, αν και επέμεινε ότι ο Μπόρις Τζόνσον παραβίασε τους κανόνες, πρόσθεσε: «Νομίζω πως είναι καλό ότι παραδέχθηκε ότι παρέβη τον νόμο. Και τελικά η Ντάουνινγκ Στρητ έχει ζητήσει συγγνώμη από την Βασίλισσα» (σ.σ. για το γεγονός ότι μερικά από τα πάρτι διοργανώθηκαν την περίοδο του πένθους της για τον θάνατο του συζύγου της Φίλιππου). Νομίζω ότι ο κόσμος έχει καταλάβει τι συνέβη».
Και πάντως, ο Στάρμερ έχει εστιάσει την κριτική του στο γεγονός ότι τώρα το πρωθυπουργικό περιβάλλον έχει εστιάσει στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης κρίσης και υπάρχει κίνδυνος να παραμεληθεί η κρίση της πανδημίας.
Εκτονώνονταν εκσφενδονίζοντας… κινητά!
Στο θέμα παρενέβη και ο Σερ Τόνι Μπλερ, Εργατικός πρώην πρωθυπουργός – κι’ αυτό στις βρετανικές εφημερίδες το διαβάσαμε. Είπε:
«Δεν μπαίνω σε θέματα παραίτησης ή όχι. Αυτά τα αφήνω στους ανθρώπους που βρίσκονται σήμερα στην πρώτη γραμμή του δημόσιου βίου. Καταλαβαίνω ότι οι άνθρωποι έχουν οργιστεί. Μπορώ επίσης, από την πλευρά της Ντάουνινγκ Στρητ, να καταλάβω πως αυτά τα πράγματα συμβαίνουν. Μπορείς να το εξηγήσεις, αλλά όχι να το δικαιολογήσεις».
Και καθώς η εξήγηση ήταν πως τις Παρασκευές τα στελέχη της Ντάουνινγκ Στρητ αναζητούσαν λίγη εκτόνωση μετά από μια πιεστική εβδομάδα, ο Μπλερ απλά είπε ότι πράγματι η πίεση είναι μεγάλη, αλλά για τον λόγο αυτό οι άνθρωποι δεν βλέπουν την ώρα να επιστρέψουν στο σπίτι τους.
Και κάποιοι Εργατικοί θυμήθηκαν πως τον καιρό του Γκόρντον Μπράουν, διαδόχου του Μπλερ, τα στελέχη της Ντάουνινγκ Στρητ εκτονώνονταν εκσφενδονίζοντας κινητά τηλέφωνα!
Η έρευνα της Σου Γκρέι και ο Σερ Κρι Στάρμερ
Προσέξτε τώρα: Καθώς στην Βρετανία συνηθίζεται διάφορα περιστατικά όπου εμπλέκονται πολιτικοί να ερευνώνται από εγνωσμένου κύρους υψηλόβαθμους δημοσίους υπαλλήλους και το συγκεκριμένο έχει ανατεθεί στην Σου Γκρέι, τέθηκε θέμα για το αν έπρεπε να
επιληφθεί από την αρχή η Μητροπολιτική Αστυνομία.
Η Σου Γκρέι αποφάνθηκε πως αυτό δεν χρειάζεται.
Αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε σηκώσει τον κόσμο στο ποδάρι. Αντίθετα, ερωτηθείς ο Στάρμερ από την δημοσιογράφο αν είναι σωστό να περιμένει η αστυνομία το πόρισμα της Γκρέι, ο Στάρμερ απάντησε:
«Μόλις η Σου Γκρέι ολοκληρώσει την έρευνά της, θα δώσει στην δημοσιότητα όλα τα στοιχεία, είναι πολύ αξιοσέβαστο πρόσωπο, νομίζω ότι τότε πρέπει να παραδοθούν όλα στην αστυνομία για να κάνει την δική της έρευνα. Δεν είμαι πάντως της λογικής ότι πρέπει
να περιμένουμε για να μάθουμε τι έγινε, γιατί αυτό είναι προφανές».
Η 64χρονη Σου Γκρέι είναι ανώτατη δημοσία υπάλληλος από την δεκαετία του 1970. Εργάζεται ως υπηρεσιακή γραμματέας στην προεδρία της κυβέρνησης από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Σύζυγός της είναι ο Μπιλ Κόνλον, τραγουδιστής κάντρι από την Βόρειο
Ιρλανδία.
Όταν αποκαλύφθηκαν τα πάρτι της ανατέθηκε να ερευνήσει την υπόθεση και να παρουσιάσει το πόρισμά της στον πρωθυπουργό.
Δεν είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει τέτοια αποστολή. Το 2012 ανέλαβε την «υπόθεση της πλέμπας», όταν ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών Άντριου Μίτσελ είχε αποκαλέσει «πλέμπα» κάποιους αξιωματικούς της αστυνομίας. Ο Μίτσελ αρνήθηκε μέχρι τέλους ότι χρησιμοποίησε τέτοια φρασεολογία, αλλά η έρευνα της Γκρέι οδήγησε στην παραίτησή του.
Το 2017 είχε ερευνήσει και την υπόθεση Ντάμιαν Γκρην, υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ κατά την δεύτερη θητεία της Τερέζα Μέι. Και πάλι η έρευνα της Γκρέι οδήγησε στην παραίτησή του, καθώς στο πόρισμά της ανέφερε πως έκανε «ανακριβείς και παραπλανητικές» δηλώσεις όταν βρέθηκαν ανάρμοστες φωτογραφίες σε έναν κομπιούτερ, χρονολογούμενες από το 2008.
Στην παρούσα υπόθεση, η Γκρέι κατέληξε ότι το υλικό που ερεύνησε δεν παραπέμπει σε ποινικό αδίκημα και επομένως, σύμφωνα με τους Times, δεν βρέθηκαν επαρκή στοιχεία για να ασχοληθεί η Αστυνομία.
Σημειώστε ότι:
-Η έρευνα για τον πρώην πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ σχετικά με την συμμετοχή της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ, είχε διεξαχθεί από τον συνταξιούχο ανώτατο δημόσιο υπάλληλο Σερ Τζον Τσίλκοτ.
-Η έρευνα για την αυτοκτονία του ειδικευμένου στα βιολογικά όπλα επιστήμονα Σερ Ντέιβιντ Κέλι (ο οποίος είχε καταρρίψει την θεωρία περί των «όπλων του Σαντάμ» και αποκαλύψει την παραποίηση των φακέλων προκειμένου να εξασφαλισθεί η συναίνεση της
κοινής γνώμης για τη βρετανική συμμετοχή στον Πόλεμο του Ιράκ), ανατέθηκε τον Αύγουστο του 2003 στον Λόρδο Χάττον. Ο Λόρδος παρέδωσε το πόρισμά του τον Ιανουάριο του 2004, κατηγορώντας την κυβέρνηση για αδικοπραγία, γεγονός που προκάλεσε κραδασμούς και στον βρετανικό Τύπο, που μετέδιδε τις απόψεις της κυβέρνησης, ενώ παραιτήθηκαν και ο πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής του BBC.
-Η έρευνα (2009) για τα βουλευτικά έξοδα που δεν δικαιολογούνταν, είχε ανατεθεί στον επίσης συνταξιούχο ανώτατο δημόσιο υπάλληλο Σερ Τόμας Λέγκ, ο οποίος το 2010 κατέθεσε το πόρισμά του, με αποτέλεσμα να παραιτηθούν ή να μην θέσουν ξανά υποψηφιότητα οι μισοί βουλευτές του βρετανικού κοινοβουλίου. Πριν καν ολοκληρωθεί η έρευνα είχαν παραιτηθεί έξι μέλη της κυβέρνησης!
Εκτός Ηνωμένου Βασιλείου, θυμίζω ότι και η υπόθεση Κλίντον – Λεβίνσκι είχε ανατεθεί στον ανεξάρτητο δικαστή Κένεθ Σταρ. Πρόσφατα, η διερεύνηση των συνθηκών αντιμετώπισης της πανδημίας στην Σουηδία ανατέθηκε (Ιούνιος 2020) σε ανεξάρτητη
επιτροπή, με επικεφαλής τον Ματς Μέλιν, πρώην πρόεδρο του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου. Ο Μέλιν παρέδωσε το πόρισμά του τον Δεκέμβριο του 2020 και ήταν καταπέλτης για την κυβέρνηση.
Είδατε πόσα μαθαίνει κανείς όταν διαβάζει τον ξένο Τύπο; Οπότε εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ καλά θα κάνουν αντί να παροτρύνουν τους άλλους να διαβάζουν ξένες εφημερίδες, να το πράττουν πρώτα οι ίδιοι…
*Η Σοφία Βούλτεψη είναι Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου,
δημοσιογράφος