Ο Μαδούρο και ο Μπολσονάρο, ο Ορτέγκα και ο ΑΜΛΟ, ο Κικλ, ο Όρμπαν και ο Σαλβίνι, ο Τραμπ και ο Λουκασένκο, ο Άσαντ και ο Ερντογάν, οι Podemos, το Afd και το Die Linke: Δικτάτορες και ακραίοι της δεξιάς και της αριστεράς είτε έχουν ταχθεί αναφανδόν υπέρ του Πούτιν και κατά της Δύσης, είτε προσπαθούν να παραστήσουν τους επιτήδειους ουδέτερους.

Αντίθετα, όλα τα κεντροδεξιά, τα κεντροαριστερά και τα μετριοπαθή αριστερά και εργατικά κόμματα βρέθηκαν στην σωστή πλευρά της Ιστορίας και όλες οι αντιπολιτεύσεις, ανεξαρτήτως χρώματος, πρόσφεραν την στήριξή τους στις κυβερνήσεις τους για οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και αποστολή αμυντικού οπλισμού στην Ουκρανία.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η εκ μέρους του Πούτιν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου επιβεβαιώνει – για άλλη μια φορά και με τον πλέον οδυνηρό τρόπο – την σύμπραξη των ακραίων της Ευρώπης και την άμεση συμπαράταξή τους με τον αυταρχισμό.

Αντίθετα, όλα τα σοβαρά κόμματα – κεντροδεξιά, σοσιαλδημοκρατικά, εργατικά – συμπαρατάσσονται όχι μόνο σε επίπεδο δράσης και κυρώσεων, αλλά και όσον αφορά στη γλώσσα που χρησιμοποιούν, αποφεύγοντας ουδέτερα αντιπολεμικά μηνύματα και εστιάζοντας στα πραγματικά περιστατικά της εισβολής και της κατάργησης της νομιμότητας.

Για παράδειγμα, κόμματα όπως το Εργατικό της Βρετανίας έχουν ανακοινώσει ότι το σύνθημα «Όχι στον πόλεμο» δεν γίνεται αποδεκτό, καθώς απλώς εξισώνει τον θύτη με τον θύμα. Ξεκάθαρα πράγματα: Εδώ δεν έχουμε έναν κηρυγμένο πόλεμο. Έχουμε μια ξεκάθαρη
εισβολή σε έδαφος ανεξάρτητου Κράτους.

Για να το καταλάβουμε καλύτερα: Όταν οι ναζί εισέβαλαν στην Πολωνία, το σύνθημα δεν θα μπορούσε να είναι «Όχι στον πόλεμο». Ήταν «Έξω οι ναζί»!

Ο Τσίπρας και τα καλάσνικοφ του Καμμένου

Στην Ελλάδα, όμως, απ’ όλα έχει ο μπαξές.

Έχει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα να παραδέχεται μεν ότι η Ρωσία έχει εισβάλει στην Ουκρανία, αλλά να καλεί την διεθνή κοινότητα και την ΕΕ «να στηρίξουν τον ουκρανικό λαό και να εξαντλήσουν όλα τα διπλωματικά μέσα για να επιστρέψουμε στον δρόμο της διπλωματίας». Και καταλήγει: «Όχι άλλο αίμα αθώων. Όχι στον Πόλεμο! Ναι στην Ειρήνη!».

Ωραία όλα αυτά αλλά πώς στηρίζεις τον ουκρανικό λαό; Στέλνοντας την… ευχή σου πασπαλισμένη με μπόλικα αντιπολεμικά συνθήματα; Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνεί με την αποστολή πολεμικού υλικού – που όλες οι χώρες (και η Ελλάδα) στέλνουν και ζητά ο ουκρανικός λαός για να αμυνθεί. Γι’ αυτό και ήλθε η δήλωση Κατρούγκαλου, τομεάρχη εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εξωτερικών, στο Mega. Όπως είπε, «αν στην κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα έστελνε στην Ουκρανία στρατιωτικό υλικό, αλλά πολύ περισσότερο ανθρωπιστικό υλικό».

Δηλαδή σουλφαμίδες, κουβέρτες και τα λοιπά…

Η τάση είναι σαφής. Την εξέφρασε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σκουρολιάκος, ο οποίος με ανακοίνωσή του, μας αποκαλεί «ανεγκέφαλους» και «επικίνδυνους», επειδή λέει γινόμαστε μέρος της σύρραξης στέλνοντας όπλα στην Ουκρανία με 100.000 ομογενείς σε διασταυρούμενα πυρά.

Την εξέφρασαν με την ψήφο τους και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που, όπως αποκαλύφθηκε, δεν ψήφισαν την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, προτιμώντας την αποχή.

Από κοντά και ο πρώην αγαπημένος (θυμάστε που έλεγε πως «αυτό το ζευγάρι δεν χωρίζει ποτέ»;) κ. Καμμένος που έσπευσε να κάνει like στην επιθετική ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας. Λογικό. Ο Καμμένος θα έδινε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στους Ρώσους και θα έφτιαχνε Καλάσνικοφ στην Πάτρα, αρκεί ο Πούτιν να τους έδινε ρούβλια για να διώξουν με τις κλωτσιές τους τροϊκανούς.

Το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση

Και συνεχίζουμε με τα άλλα όργανα της δήθεν αντιπολεμικής ορχήστρας.

-Γραμματέας Κ.Ε. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας: «Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Να σταματήσει η οποιαδήποτε εμπλοκή της Ελλάδας! Να κλείσουν τώρα οι βάσεις!»

-Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου: «Την ώρα που οι Έλληνες της Ουκρανίας κινδυνεύουν με σφαγή από τις αντιμαχόμενες πλευρές, θρηνώντας ήδη άμαχους ομογενείς στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης, η κυβέρνηση αποφάσισε την αποστολή πολεμικού υλικού στην κυβέρνηση Ζελένσκι. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αυτές τις κρίσιμες στιγμές θα έπρεπε να έχει ως ύψιστη προτεραιότητα την προστασία των Ελλήνων γηγενών της Ανατολικής Ουκρανίας. Η Ελλάδα θα έπρεπε να πρωτοστατήσει στην προσπάθεια για άμεση παύση των εχθροπραξιών και να διαμεσολαβήσει προκειμένου να βρεθεί διπλωματική λύση». Ένας θαυμαστός συνδυασμός των δηλώσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ!

-Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) σε σποτ: «Απαιτούμε: Να σταματήσει τώρα ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία! Απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Να κλείσουν οι ευρωατλαντικές βάσεις και υποδομές! Καμιά
διευκόλυνση από ελληνικό έδαφος για τις ΑμερικανοΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις στην Ουκρανία! Κανένας φαντάρος & αξιωματικός σε αποστολή εκτός συνόρων!».

Αυτά εντός συνόρων. Εκτός…

Γερμανία: «Θα περπατήσουμε αυτόν τον δρόμο μαζί σας»…

Στη Γερμανία, ο καγκελάριος Σολτς ανακοίνωσε χθες ενίσχυση των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων με το αστρονομικό ποσό των 100 δις ευρώ. Ο νέος αρχηγός του (αντιπολιτευόμενου) Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Φρίντριχ Μερτς έσπευσε να συμφωνήσει: «Θα περπατήσουμε αυτόν τον δρόμο μαζί σας. Αυτή είναι η ιστορική πρόκληση της θητείας σας», είπε. Και πρόσθεσε: «Το CDU στηρίζει την πολιτική του Όλαφ Σολτς για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων (…) δεν υπάρχει εδώ χώρος για κομματική πολιτική. Θα υποστηρίξουμε ολοκληρωμένα μέτρα και δεν θα παραπονιόμαστε για τα μικρά. Εάν ο Σολτς θέλει αναβάθμιση της Bundeswehr, θα τον ακολουθήσουμε όποιες κι’ αν είναι οι αντιδράσεις». Και μίλησε για τον «άψογο δημοκράτη που έγινε επιτέλους εγκληματίας πολέμου», αναφερόμενος στον Πούτιν και ειρωνευόμενος τον σοσιαλδημοκράτη πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, πρόεδρο του εποπτικού συμβουλίου του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Rosneft, που είχε αποκαλέσει «άψογο δημοκράτη» τον Ρώσο πρόεδρο.

Στροφή από τις προηγούμενες (πολύ πρόσφατες μάλιστα) θέσεις τους έκαναν και οι Πράσινοι. Ο Πράσινος αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ συμφώνησε με την παράδοση όπλων στην Ουκρανία – αν και πριν από λιγότερο από έναν μήνα οι Πράσινοι επέμεναν στην άρνησή τους. «Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτό με καθαρά χέρια», είπε χαρακτηριστικά.

NATO-Raus!

Και στην Γερμανία, αριστερά και ακροδεξιά συμβαδίζουν. Και οι δύο διατηρούν στενές σχέσεις με την Ρωσία, με βουλευτές τους να έχουν πραγματοποιήσει αμφιλεγόμενες επισκέψεις στην Κριμαία και στις αυτονομημένες περιοχές, προσφέροντας προπαγανδιστική βοήθεια στον Πούτιν. Ο αριστερός βουλευτής Αντρέι Χούνκο είχε πάει στην Μόσχα πριν από μερικές εβδομάδες, ενώ είχε επισκεφθεί το Ντονέτσκ το 2015, υποστηρίζοντας την προσάρτηση της Κριμαίας.

Την περασμένη Παρασκευή, μπροστά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου συγκεντρώθηκαν 500 περίπου άτομα με σημαίες του Κόμματος της Αριστεράς και με την τουρκικής καταγωγής βουλευτή του Σεβίμ Νταγκντελέν να καταγγέλλει την Δύση, το ΝΑΤΟ και τα μέσα ενημέρωσης ότι… υποκινούν τον πόλεμο! Κατά την γνώμη τους, δεν φταίει ο Πούτιν, αλλά η Ουκρανία και το ΝΑΤΟ. «Ποιος πιστεύει αυτές τις ανοησίες περί πολέμου;», φώναζε η Νταγκντελέν λίγο πριν από τη ρωσική εισβολή. Από την πλευρά της, η αρχηγός του
Κόμματος της Αριστεράς Αμίρα Μοχάμεντ Άλι αναγνωρίζει τώρα ότι η Ρωσία είναι η επιτιθέμενη, αλλά διαφωνεί με τους εξοπλισμούς και την μεταφορά όπλων στην Ουκρανία.

Και σημαντικές ηγετικές προσωπικότητες του Die Linke, όπως ο Γκρεγκόρ Γκίζι και η Σάρα Βάγκενκνεχτ «κατανοούν» την ανάγκη του Πούτιν για «αποστάσεις ασφαλείας» από την Δύση.

Από την πλευρά τους, πολιτικοί της ακροδεξιάς, του κόμματος Afd, αναπαράγουν την ρωσική προπαγάνδα περί «γενοκτονίας» στο Ντονμπάς και περί κατασκευής πυρηνικών όπλων από την Ουκρανία. Λέξη δεν λένε για το γεγονός ότι η Ουκρανία έχει παραδώσει τα
πυρηνικά της όπλα ήδη από το 1994. Μετέχουν και αυτοί στην ρωσική προπαγάνδα, καθώς η Μόσχα θέλει να δείχνει ότι έχει στο πλευρό της δυτικούς πολιτικούς.

Κικλ, Όρμπαν και Σαλβίνι κατά της αποστολής όπλων

Στην Αυστρία, αυτοί που διαφωνούν με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι οι ακροδεξιοί του Κόμματος της Ελευθερίας. Κρατώντας ίσες αποστάσεις, ο αρχηγός τους Χέρμπερτ Κικλ ζητά από την Βιέννη να επιλέξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή. Τάχθηκε κατά των κυρώσεων, κατήγγειλε ότι ο καγκελάριος Νεχάμερ οδηγεί την Αυστρία μακριά από την ουδετερότητά της που αποτελεί πυλώνα του αυστριακού Συντάγματος και μίλησε για επικίνδυνες επιλογές.

Στην Ουγγαρία, ο πρωθυπουργός Όρμπαν ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα μείνει έξω από την σύγκρουση Ουκρανίας – Ρωσίας και δεν θα στείλει όπλα στην Ουκρανία. Αρχικά διαφώνησε με τις κυρώσεις διότι, όπως είπε, το τίμημα θα πληρώσουν και όσοι δεν θα συμμετάσχουν στη σύγκρουση. Ωστόσο τελικά αποφάσισε να καταδικάσει την εισβολή και να δηλώσει ότι στο θέμα των κυρώσεων θα συμπαραταχθεί με τη Δύση.

Την ίδια ώρα, ο γραμματέας της Λέγκα στην Ιταλία, ο Ματτέο Σαλβίνι, κάλεσε την Ευρώπη να μην στείλει «θανατηφόρα όπλα», αλλά να επιμείνει στην οδό του διαλόγου και των κυρώσεων. Σήμερα το απόγευμα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ντράγκι θα έχει συνομιλίες με
τους συμμάχους του στην κυβέρνηση, προκειμένου η Ρώμη να λάβει μέρος στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Και ο Σαλβίνι φρόντισε να προκαταλάβει από την προηγουμένη…

Ο Τραμπ, ο Λουκασένκο, ο Ερντογάν, ο Άσαντ

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, στο Ορλάντο της Φλόριντα, συγκεντρώθηκαν όλα τα ακροδεξιά στοιχεία των ΗΠΑ, για το ετήσιο συνέδριό τους, το Conservative Political Action Conference. Στο βήμα ανέβηκε φυσικά ο Ντόναλντ Τραμπ. Επαίνεσε την ευφυία του Πούτιν και δήλωσε, αναφερόμενος στην οικονομική και στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία: «Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενδιαφέρεται περισσότερο να βοηθήσει τους ανθρώπους ενός μακρινού έθνους παρά τους συμπολίτες μας. Η χώρα μας βρίσκεται σε
χάος. Η χώρα μας είναι ένα επικίνδυνο μέρος και χειροτερεύει μέρα με τη μέρα».

Στο πλευρό της Ρωσίας έχει αναφανδόν ταχθεί και ο δικτάτορας της Λευκορωσίας Λουκασένκο, η χώρα του οποίου θεωρείται ορμητήριο για την Μόσχα. Τον περασμένο Νοέμβριο αναγνώρισε ως «ρωσική» την Κριμαία που προσαρτήθηκε από την Ρωσία το
2014.

Από κοντά και η Τουρκία του Ερντογάν που ακολουθεί μια αμφιλεγόμενη πολιτική δήθεν ουδετερότητας και επικαλέστηκε την Συνθήκη του Μοντρέ για να μην κλείσει τα Στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου για τα ρωσικά πλοία, αποφεύγοντας να προφέρει την λέξη
«πόλεμος» που θα επέβαλλε κάτι τέτοιο.

Και βέβαια και ο Άσαντ της Συρίας που από την πρώτη στιγμή τάχθηκε υπέρ του Πούτιν.

Οι Podemos κατά του Σάντσεθ

Στην Ισπανία, η κρίση στην Ουκρανία αποκάλυψε ότι οι Podemos παραμένουν πιστοί στην συμμαχία τους με την Ρωσία. Την ώρα που το Λαϊκό Κόμμα στηρίζει τον Σοσιαλιστή πρωθυπουργό Σάντσεθ στις κυρώσεις και άλλες ενέργειες κατά της Ρωσίας, ήδη από τα
τέλη Ιανουαρίου ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, πρώην ηγέτης του κόμματος τράβηξε την διαχωριστική γραμμή: Υπέρ του Κρεμλίνου και κατά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Είναι μια στάση που οι Podemos κρατούν από την χρονιά της ίδρυσής τους και χρονιά της προσάρτησης της Κριμαίας από την Ρωσία, το 2014. Και σε αντάλλαγμα λαμβάνουν σταθερά προβολή από το Russia Today και το Sputnik. «Η ΕΕ δεν μπορεί να υποστηρίζει
τους νεοναζί της Ουκρανίας», έλεγε τότε ο Ιγκλέσιας – μαζί με τον Τσίπρα, βεβαίως.

Στην παρούσα κρίση, οι Podemos εξέδωσαν στις 20 Ιανουαρίου ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «η υπεράσπιση των συμφερόντων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ αποτελεί σοβαρό λάθος που θα οδηγήσει στην καταστροφή». Και τα μέσα ενημέρωσης του Κρεμλίνου αμέσως μετέδωσαν πανηγυρικά τις διαφωνίες στο εσωτερικό της ισπανικής κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι οι Podemos δεν ήθελαν την αποστολή ισπανικών πλοίων και αεροπλάνων στην Μαύρη Θάλασσα.

Και όλα αυτά αναμεταδόθηκαν αστραπιαία από το Hispan TV στο Ιράν, τα Telesur και Venezolana στην Βενεζουέλα και το Latin Press στην Κούβα.

Τα έντυπα της ισπανικής αριστεράς συνεχίζουν και σήμερα να ζητούν την απομάκρυνση των ισπανικών δυνάμεων και του ΝΑΤΟ από την Μαύρη Θάλασσα, εκφράζοντας την διαφωνία των Podemos μετά την εκ μέρους της υπουργού Αμύνης Μαργαρίτα Ρόμπλες
ανακοίνωση. Μια απόφαση που μόλις στις 21 Δεκεμβρίου είχε ληφθεί ομόφωνα από όλα τα κυβερνητικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων και των Podemos και του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Άλλωστε, ο Ιγκλέσιας είχε πει κυνικά στην ιταλική εφημερίδα «Κοριέρε ντέλλα Σέρα», το 2020: «Ούτε ο ηγέτης του μεγαλύτερου δυτικού κομμουνιστικού κόμματος, ο Ενρίκο Μπερλινγκουέρ, δεν πέτυχε ό,τι πέτυχα εγώ: Ένας μαρξιστής σε μια κυβέρνηση του ΝΑΤΟ».

Οπότε, το κόμμα του επισήμως παραμένει στην κυβέρνηση και απλά ο Ιγκλέσιας επιτίθεται στην υπουργό Ρόμπλες κατηγορώντας την ότι περνά τους Ισπανούς για ηλίθιους όταν υπερασπίζεται το ΝΑΤΟ.

Βρετανοί Εργατικοί: Με τη Βρετανία, το ΝΑΤΟ, την Ελευθερία, τη Δημοκρατία!

Στον αντίποδα βρίσκονται βέβαια οι Βρετανοί Εργατικοί. Στις 25 Φεβρουαρίου, επομένη της εισβολής στην Ουκρανία, ο αρχηγός τους Κηρ Στάρμερ δήλωσε πως το βρετανικό κοινοβούλιο είναι ενωμένο, αν και ο Πούτιν θα ήθελε να δει διαιρεμένα τα κόμματα σ’
αυτό το θέμα. Την επομένη, ο Στάρμερ κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε σκληρότερες κυρώσεις, ακόμη και απελαύνοντας τον Ρώσο πρέσβη, ακόμη και απαγορεύοντας το Russia Today «για να χτυπήσουμε την παραπληροφόρηση του Πούτιν».

«Η επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία είναι απρόκλητη και αδικαιολόγητη», είπε ο Στάρμερ. «Πρέπει τώρα να συγχρονίσουμε την ρητορική με την δράση. Πρέπει επειγόντως να ενισχύσουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να επιβληθούν οι πιο σκληρές
κυρώσεις. Η Βρετανία πρέπει να εκριζώσει το ρωσικό χρήμα. Και όσοι μέχρι τώρα έκλειναν τα μάτια μπροστά στη συμπεριφορά της Ρωσίας πρέπει να απολογηθούν στη συνείδησή τους».

Και δεν περιορίστηκαν σ’ αυτά οι Εργατικοί στη Βρετανία. Κάλεσαν τους βουλευτές τους να μην υπογράψουν ή να αποσύρουν τις υπογραφές τους από το μανιφέστο της Συμμαχίας «Σταματήστε τον Πόλεμο», όπου στη λογική των ίσων αποστάσεων ασκείται κριτική στο ΝΑΤΟ και στην πρόθεση εξάπλωσής του. Ένδεκα Βρετανοί βουλευτές υποχρεώθηκαν να ανακαλέσουν τις υπογραφές τους. Κι’ αυτό διότι, όπως έγινε γνωστό από το Εργατικό Κόμμα «δεν πρέπει ποτέ να υπάρξει σύγχυση σχετικά με το σε ποια πλευρά βρίσκονται οι Εργατικοί – με την Βρετανία, με το ΝΑΤΟ, με την Ελευθερία και την Δημοκρατία»!

Ο ίδιος ο Στάρμερ είπε ότι αυτή τη στιγμή η αντιπολεμική εκστρατεία ενισχύει τους απολυταρχικούς ηγέτες που αποτελούν ευθεία απειλή για την Δημοκρατία.

Ειδικά το Κόμμα ζήτησε από την αρχηγό της νεολαίας Τζες Μπάρναρντ να αποσύρει την
υπογραφή της – αλλά εκείνη αρνήθηκε… Αμέσως μετά σταμάτησε η πρόσβαση στους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης της Εργατικής νεολαίας «μέχρι νεωτέρας»!

Στο πλευρό του Πούτιν οι Λατινοαμερικανοί δικτάτορες

Στο πλευρό του Πούτιν βρέθηκαν φυσικά οι δικτατορίες της Βενεζουέλας, της Κούβας και της Νικαράγουας.

«Η Βενεζουέλα είναι στο πλευρό του Πούτιν», δήλωσε ο Μαδούρο. «Η Ρωσία απλώς αμύνεται», είπε ο δικτάτορας της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα, ο Σαντινίστα που δεν έχει αφήσει άνθρωπο με διαφορετική γνώμη εκτός φυλακής. Και η Αβάνα κατηγόρησε την
Ουάσιγκτον ότι προωθεί την επέκταση του ΝΑΤΟ προς την Ρωσία και επομένως προκαλεί τον πόλεμο.

Όλοι τους διατηρούν ισχυρούς οικονομικούς – πασπαλισμένους με μπόλικη κομμουνιστική ιδεολογία – δεσμούς με την Ρωσία. Ο Πούτιν πούλησε όπλα και αεροπλάνα στον Τσάβες, ενώ οι ρωσικές εταιρείες παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Βενεζουέλα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Μεξικού σύντροφος ΑΜΛΟ κουράστηκε πολύ μέχρι να βρει τρόπο αντίδρασης. Και τελικά διάλεξε την ουδετερότητα. Αποφεύγοντας να κατονομάσει την Ρωσία και τον Πούτιν, είπε απλά: «Δεν είμαστε υπέρ κανενός πολέμου».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ακροδεξιός Μπολσονάρο της Βραζιλίας, που επίσης αποφεύγει να καταδικάσει την εισβολή, ενώ οκτώ μέρες πριν από την επίθεση είχε επισκεφθεί τον Πούτιν στη Μόσχα και τον διαβεβαίωσε για την «αλληλεγγύη» του.

Τελικά, μετά από μεγάλες διεθνείς πιέσεις, Μεξικό και Βραζιλία καταδίκασαν έστω και με μισή καρδιά την εισβολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Λογικό αν σκεφθούμε πως οι χώρες αυτές εξαρτώνται από την Ρωσία και την Λευκορωσία για την εισαγωγή λιπασμάτων που χρησιμοποιούνται στις φυτείες σόγιας και καλαμποκιού. Και ως γνωστόν το καλαμπόκι είναι απαραίτητο για τις τορτίγιες.

Η Σερβία ανάμεσα σε τρεις γίγαντες

Η λέξη «καταδίκη» δεν βγήκε ούτε από τα χείλη του Σέρβου Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Μιλάει για «αδελφούς λαούς», υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αλλά δηλώνει ότι δεν θα λάβει μέρος σε κυρώσεις.

Ο Βούτσιτς εμφανίστηκε στην τηλεόραση με μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια. Λογικό αφού πρέπει να τετραγωνίσει τον κύκλο: Να μην δυσαρεστήσει τους Ρώσους από τους οποίους προμηθεύεται φυσικό αέριο σε προνομιακή τιμή, να εναρμονιστεί με την ΕΕ όπου
θέλει να ενταχθεί, να μην τα χαλάσει με τους Αμερικανούς.

Υπάρχει και ένα εσωτερικό πρόβλημα. Όταν ο Πούτιν επισκέφθηκε το Βελιγράδι το 2014, πραγματοποιήθηκε στρατιωτική παρέλαση προς τιμήν του. Εκατοντάδες χιλιάδες Σέρβοι και Σερβοβόσνιοι ταξίδεψαν ως την πρωτεύουσα για να τον επευφημήσουν.

Τα πράγματα είναι απλά: Η Ρωσία είχε ταχθεί κατά των νατοϊκών βομβαρδισμών το 1999, οι Σέρβοι συμπαθούν την ορθόδοξη Ρωσία και οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 3 Απριλίου.

Σκανδιναβικές χώρες: Στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

Τέλος, τα πράγματα είναι απόλυτα ξεκάθαρα για τα ευρισκόμενα στην κυβέρνηση μετριοπαθή αριστερά κόμματα των σκανδιναβικών χωρών, οι οποίες βρίσκονται υπό την άμεση ρωσική απειλή.

Φινλανδία, Σουηδία και Δανία ανακοίνωσαν χθες ότι κλείνουν τον εναέριο χώρο τους στα ρωσικά αεροσκάφη.

Η σοσιαλδημοκράτισσα Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον, η οποία ηγείται κυβέρνησης μειοψηφίας, ανακοίνωσε ότι θα στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία: 135.000 μερίδες μάχης, 5.000 κράνη, 5.000 θωρακίσεις σώματος και 5.000 αντιαρματικά όπλα.

Η αριστερή πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν ανακοίνωσε ότι θα επιτραπεί στους εθελοντές να ενταχθούν στις διεθνείς ταξιαρχίες που θέλει να σχηματίσει η Ουκρανία για να πολεμήσει εναντίον της ρωσικής εισβολής, λέγοντας πως δεν βλέπει να υπάρχει
«νομικό κώλυμα».

«Είναι μια επιλογή που κάποιος μπορεί να κάνει. Αυτό ισχύει ασφαλώς για όλους τους Ουκρανούς που κατοικούν εδώ, αλλά επίσης για άλλους που σκέπτονται ότι μπορούν να συνεισφέρουν άμεσα στη σύγκρουση», δήλωσε η πρωθυπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας πως η Κοπεγχάγη θα δωρίσει στην Ουκρανία 2.700 αντιαρματικά όπλα.

Την ίδια ώρα, η αριστερή κυβέρνηση της Νορβηγίας ανακοίνωνε πως το πετρελαϊκό κρατικό ταμείο επενδύσεων της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο του κόσμου, θα παγώσει τις ύψους 2,7 δις δολαρίων επενδύσεις του στη Ρωσία και θα αρχίσει μια πλήρη έξοδο από τη
χώρα αυτή στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Μάλιστα, μπροστά στις ρωσικές απειλές Σουηδία και Φινλανδία, οι δύο σκανδιναβικές χώρες που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσαν πως τώρα πια το σκέφτονται σοβαρά να εισέλθουν στη Συμμαχία.

Με λίγα λόγια ο χάρτης είναι ξεκάθαρος: Οι δημοκρατικές χώρες συμπαρατάσσονται κατά της Ρωσίας και οι δικτατορίες στέκουν στο πλευρό του Πούτιν…

*Η Σοφία Βούλτεψη είναι Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, Ν.Δ., υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου,
δημοσιογράφος