Δεν υφίσταται θέμα πρόωρων εκλογών θεωρεί η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας στη «Βραδυνή της Κυριακής».
«Η εκλογολογία έχει κλείσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο από τον πρωθυπουργό», σημειώνει και διαψεύδει ότι υπουργοί και κομματικά στελέχη έχουν εστιάσει στην προεκλογική μάχη. Αυτό το αποδεικνύει ο αριθμός των νομοσχεδίων που έρχονται στη Βουλή», επισημαίνει με νόημα.
Αναλυτικά η συνέντευξη της Σοφίας Βούλτεψη:
Τι κερδίζει και τι χάνει από αυτήν την εκλογολογία η κυβέρνηση;
«Η εκλογολογία έχει κλείσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο από τον πλέον αρμόδιο, που δεν είναι άλλος από τον πρωθυπουργό. Κάθε συνέχιση της συζήτησης αυτής απλώς προδίδει ευσεβείς πόθους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπεριφέρεται θεσμικά και υπεύθυνα απέναντι στις ανάγκες της χώρας, που υφίσταται τις συνέπειες αλλεπάλληλων παγκόσμιων κρίσεων, αλλά και στις κρίσιμες εθνικά στιγμές.
Η κυβέρνηση συνεχίζει τη δουλειά της, αντιμετωπίζει τα προβλήματα της παγκόσμιας κρίσης, προχωρά στις μεταρρυθμίσεις φέρνοντας νομοσχέδια στη Βουλή, και λαμβάνει συνεχώς αποφάσεις για την στήριξη της κοινωνίας και των πιο αδύναμων».
Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στα τρία κόμματα, το δικό σας, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ; Ποιο είναι το κριτήριο ψήφου για τους πολίτες, για το κάθε κόμμα ξεχωριστά;
«Οι πολίτες είναι σε θέση και να κρίνουν και να συγκρίνουν. Και αυτό θα πράξουν στο τέλος της τετραετίας, όταν θα λάβουν τις αποφάσεις τους για τη χώρα. Φυσικά, οι διαφορές μας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αβυσσαλέες. Όλοι θυμούνται ποιος οδήγησε σε ένα Τρίτο, αχρείαστο, Μνημόνιο, στο Υπερταμείο, στα ολέθρια Μεσοπρόθεσμα, στο Νόμο Κατρούγκαλου -τον οποίο εξακολουθεί να εκθειάζει ο κ. Τσότρας-, στα ξένα funds, στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, στο κόψιμο του ΕΚΑΣ και των συντάξεων από τις χήρες και τα ορφανά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν έχει το προνόμιο της υπεράσπισης των φτωχών και των αδυνάμων, αλλά, αντίθετα, έχει αποδείξει την απόλυτη αδιαφορία του γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Οι εκ των υστέρων δικαιολογίες ότι αυτό έγινε λόγω Μνημονίων και Τρόικας και ότι ήταν αποτέλεσμα “εξαναγκασμού”, όπως προσφάτως είπε ο κ. Τσότρας, δεν περνάνε.
Διότι το 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ μάς είχε ζαλίσει το κεφάλι ότι θα έσχιζε το Μνημόνιο και θα ήταν ντάλα μεσημέρι, θα βάραγαν τους ζουρνάδες και θα χόρευαν οι αγορές, θα έδιωχναν την Τρόικα με τις κλοτσιές, διότι δεν θα ξαναπατούσε το πόδι της στην Ελλάδα».
Η πολιτική αντιπαράθεση με όρους Ελλάδας μεταφέρθηκε, πρόσφατα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην αίθουσα της Ολομέλειας στο Στρασβούργο, με τον πρωθυπουργό να κατακεραυνώνει την προηγούμενη κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα για το δημοψήφισμα. Ήταν σωστή, κατά τη γνώμη σας, πολιτική επιλογή; Γιατί θα έπρεπε η προεκλογική αντιπαράθεση να μεταφερθεί και εκτός συνόρων;
«Την εκτός συνόρων συζήτηση για την Ελλάδα την έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ με τους λεονταρισμούς του 2015, όταν οργάνωσε το γελοίο δημοψήφισμα, προχωρώντας ακόμη και σε αντισυνταγματική σύντμηση προθεσμιών για διεξαγωγή δημοψηφίσματος και όλα τα τραγελαφικά που ακολούθησαν. Όταν, για παράδειγμα, έκλεισαν τις τράπεζες με πέντε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.
Ο πρωθυπουργός δεν μασάει τα λόγια του. Και μιλούσε σε ανθρώπους που θυμούνται πολύ καλά τι έγινε στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ έτρεχε για λεφτά στη Ρωσία, στην Κίνα και στα Bries, και γύρευε να τυπώσει δραχμές και έφτιαχνε σχέδια “έκτακτης ανάγκης” με τον Γκαλμπρέιθ».
Ακολούθησε και μία νέα σφοδρή αντιπαράθεση σε επίπεδο ελληνικής Βουλής. Τελικώς, κυρία υφυπουργέ, οδεύουμε σε πρόωρες εκλογές και δεν μας το λέτε;
«Εκλαμβάνω το ερώτημα ως προσπάθεια επαναφοράς ενός ανύπαρκτου ζητήματος. Τελικά δεν καταλαβαίνω, υπάρχει κάποιος λόγος γι’ αυτήν την επιμονή;»
Με βάση το κλίμα που υπάρχει, εκτιμάτε ότι υπουργοί συνάδελφοί σας έχουν κατεβάσει τα μολύβια και απλά περιμένουν το εναρκτήριο λάκτισμα; Το κλίμα αυτό βοηθάει τη χώρα στην κρίσιμη καμπή που βρίσκεται, όταν μάλιστα έχουμε μπροστά μας την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια;
«Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο κλίμα. Και αυτό αποδεικνύεται από τον αριθμό των νομοσχεδίων που έρχονται στη Βουλή και από σειρά κυβερνητικών αποφάσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στους Ευρωπαίους και τις επιθετικές και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, τον αναθεωρητισμό του Ερντογάν και τον «τσαμπουκά» που δείχνει. Πιστεύετε ότι υπάρχει κίνδυνος επανάληψης προσφυγικής κρίσης στη χώρα μας;
«Ο Ερντογάν έχει ήδη χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ως εργαλείο, ως μέσο για παραβίαση των συνόρων μας. Έχει, μάλιστα, εξαγάγει αυτήν την πρακτική και στη Ρωσία, μέσω Λευκορωσίας. Ωστόσο, η Ελλάδα φυλάει τα σύνορά της, παρά τις συκοφαντίες κατά του Λιμενικού μας. Έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι μπορούμε συγχρόνως να προστατεύουμε και τα σύνορά μας και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτές οι δύο αποφάσεις όχι μόνο δεν είναι ασύμβατες, αλλά είναι απολύτως συμβατές».
Προσωπικά, κυρία Βούλτεψη, έχετε το χαρτοφυλάκιο του προσφυγικού ζητήματος. Υπάρχει, όπως λένε Ευρωπαίοι, θέμα push back στο Αιγαίο;
«Φυσικά και όχι. Δεν υπάρχει καμιά απόδειξη για κάτι τέτοιο. Το Λιμενικό μας δίνει μάχες και σώζει συνεχώς ζωές, σε πείσμα των αδίστακτων διακινητών. Όλες οι “καταγγελίες” καταγράφονται από τους διεθνείς Οργανισμούς, με την υποσημείωση “κατά δήλωσή τους”. Πρόκειται για τηλεφωνικές συνεντεύξεις, των οποίων ελέγχεται η αξιοπιστία. Η πραγματικότητα είναι πως οι διάφορες ΜΚΟ ήθελαν να είναι ανεξέλεγκτες στη θάλασσα κατά την έρευνα και τη διάσωση. Με νόμο του Αυγούστου 2021 δεν μπορούν να προχωρούν σε τέτοιες ενέργειες αν προηγουμένως δεν ενημερώσουν και δεν τεθούν υπό τον έλεγχο της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Προφανώς, αυτό έχει ενοχλήσει και άρχισαν οι συκοφαντίες».