Για τα επιτόκια καταθέσεων, όπου οι τράπεζες «πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα, διότι πρέπει να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και να έχουν οι πολίτες καλύτερα επιτόκια καταθέσεων», μίλησε σε σημερινή (16/12) συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι «ως εκεί μπορούμε να πάμε στη φάση αυτή», ενώ για τα δάνεια εξήγησε ότι πιέσαμε στο βαθμό που μπορούμε να πιέσουμε γιατί αν παρέμβουμε θα εκληφθεί αυτόματα ως μετατροπή των δάνειων αυτών σε κόκκινα από τους Ευρωπαίους.

«Οπότε, επειδή οι ελληνικές τράπεζες έχουν τα χειρότερα κόκκινα δάνεια σε όλη την Ευρώπη είμαστε περισσότερο δέσμιοι στο να παρέμβουμε εμείς» διευκρίνισε, τονίζοντας ότι οι παρεμβάσεις που ανακοίνωσαν οι τράπεζες καλύπτουν 30.000 ανθρώπους με ικανοποιητικό τρόπο.

«Επί πολλά χρόνια δεν δάνειζαν, τώρα αρχίζουν να δίνουν νέα δάνεια, αλλάζει το μείγμα, και εκεί μπορούμε να δούμε βελτιώσεις» σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης. «Βασική δουλειά των τραπεζών είναι να δανείζουν, άλλα αποτελεσματικά, χωρίς κόκκινα δάνεια».

Για το ενδεχόμενο ρύθμισης 120 δόσεων αποσαφήνισε ότι οι θεσμοί «έχουν έντονη άποψη, και αρνητική», ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο. «Η χώρα δεν έχει ακόμα κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και ακόμα κι αν την κατακτήσει, πιστεύουμε το 2003 είναι χώρα υπό απλή εποπτεία μαζί με τις άλλες».

Σε ό,τι αφορά τις προμήθειες ο υπουργός σχολίασε ότι είναι καθαρά θέμα λειτουργίας ανταγωνισμού στο εσωτερικό του τραπεζικού συστήματος, ενώ κλείνοντας ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα θα μείνει εκτός ύφεσης το 2023, πιθανότατα με 1,8% ανάπτυξη, και πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%.