Στην εκπομπή “Μεγάλη Εικόνα” και τη Νίκη Λυμπεράκη μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης για το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης και τις αναδιατάξεις που θα φέρει στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός παρέθεσε τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα αποδεσμευτούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, τόσο στο σκέλος των δανείων όσο και αυτό των επιδοτήσεων.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σκυλακάκης αποσαφήνισε ότι τα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης θα δοθούν με επιτόκιο 0,35% και, όπως είπε, θα είναι διάρκειας 10 με 15 έτη. Ως προς το σκέλος των επιδοτήσεων ο υπουργός υπογράμμισε ότι αυτές αφορούν στην πλειοψηφία τους τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα δοθούν για μια σειρά από επενδυτικά πλάνα.

Επιπλέον, ο υπουργός έδωσε ένα χρονοδιάγραμμα λέγοντας ότι τα προγράμματα θα αρχίσουν να τρέχουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε: “Η φιλοσοφία μας για τα δάνεια είναι πολύ απλή. Εάν η τράπεζα θέλει να βάλει χρήματα, τότε και το κράτος θα έρθει να βάλει χρήματα με τους ίδιους όρους με την τράπεζα, ίδιες εξασφαλίσεις, με τη διαφορά ότι εμείς θα δώσουμε ένα πολύ χαμηλότερο επιτόκιο. Το πρώτο επιτόκιο είναι 0,35% αλλά καθώς θα αυξάνονται τα επιτόκια και θα αυξάνεται το κόστος του δανεισμού θα ανεβαίνει αυτό. Τώρα είναι πάρα πολύ ευνοϊκό και η διάρκεια μπορεί να είναι μέχρι 10 και 15 χρόνια…Υπάρχουν οι επενδύσεις που θα γίνουν με επιδοτήσεις που στην μεγάλη τους πλειοψηφία αφορούν μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις. Ψηφιακές επενδύσεις, επενδύσεις ενεργειακής μετάβασης στον τουρισμό, στον αγροδιατροφικό τομέα. Πάνω από 1,5 δις επιδοτήσεις πάνε εκεί..”

Επίσης πρόσθεσε: “Έχουμε πολλές δημόσιες επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση, έχουμε επενδύσεις για την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή, από την πολιτική προστασία μέχρι τα αντιπλημμυρικά έργα, έχουμε ένα μεγάλο πακέτο για την υγεία, ένα μεγάλο πακέτο για την ψηφιοποίηση της παιδείας, συνολικά την ψηφιοποίηση του κράτους και μετά έχουμε σημαντικά έργα, όχι όμως τόσα έργα υποδομών όσο στο παρελθόν.”…Το Εξοικονομώ είναι μια παρέμβαση με μεγάλη αξία λόγω των ακριβών τιμών του ρεύματος. Είναι δηλαδή για να ξοδεύουμε λιγότερη ενέργεια. Έχουμε 1,3 δις που θέλουμε να διώξουμε στα νοικοκυριά για επενδύσεις. Για πρώτη φορά έχουμε Εξοικονομώ για τις επιχειρήσεις. Είναι 450 εκ για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για να κάνουν κι αυτοί τις αντίστοιχες επενδύσεις, κι αυτοί έχουν δει τους λογαριασμούς τους να αυξάνονται. Αυτό θα τρέξει μέσα στο πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς”…


Από πλευράς του, μιλώντας στην εκπομπή, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το Ταμείο Ανάκαμψης να αποτελέσει ένα μόνιμο χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον αυτό αποδειχθεί αποτελεσματικό.  “Αν το ταμείο πετύχει τους στόχους για τους οποίους σχεδιάστηκε, να εξυπηρετήσει τη δίδυμη μετάβαση προς την πράσινη και ψηφιακή οικονομία, να χτίσει δεξιότητες για το ανθρώπινο δυναμικό, να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τότε νομίζω ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη πολιτική αντιστήριξη ενός επιχειρήματος ότι τώρα το χρειαζόμαστε μόνιμα. Για αυτό και η διαδικασία εφαρμογής του σχεδίου ανάκαμψης είναι κρίσιμη και για τα μελλούμενα”.