Στην επιδότηση του ρεύματος στους λογαριασμούς του Αυγούστου και στον έκτακτο φόρο που θα επιβληθεί στους παραγωγούς ενέργειας αναφέρθηκε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης.

«Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έπεσαν από τις ακραίες τιμές, αλλά εξακολουθούν να είναι υψηλές» τόνισε ο αρμόδιος υπουργός, εξηγώντας ότι αυτό συνέβη διότι «έγινε αποσύζευξη με την αγορά της Βουλγαρίας».

Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε επίσης ότι οι τιμές που διαμορφώθηκαν το τελευταίο 10ημερο σε όλα τα Βαλκάνια, έδιναν στο φυσικό αέριο 6-7 φορές το κόστος.

Ωστόσο επισήμανε πως «η παρέμβαση έγινε σε ένα ακραίο φαινόμενο, δεν είναι σωστό να παρεμβαίνουμε όταν η αγορά λειτουργεί σωστά», αναφέροντας ότι το γεγονός πως η μεγαβατόρα θα μπορούσε να είναι 300 ευρώ και όχι 800 ευρώ, ενώ το κόστος είναι 100 ευρώ, δείχνει ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.

«Έγινε αυτό που ονομάζουμε "ουρανοκατέβατα" κέρδη, επομένως η παρέμβαση είναι αναγκαία», διευκρινίζοντας πως ακόμα δεν γίνεται να καθοριστούν «καθώς ακόμα δεν γνωρίζουμε πόσα είναι τα ουρανοκατέβατα κέρδη. Εάν πέσουν οι τιμές ρεύματος, μειώνεται ο φόρος».

Για τις διακοπές ρεύματος ο υπουργός είπε ότι οφείλονται σε βλάβες. «Πέρυσι είχαμε 70 βλάβες και φέτος 20 την ημέρα», είπε προσθέτοντας ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε δίκτυο με περισσότερες ΑΠΕ και είναι πιο ισχυρό».