Πρόσθετα δημοσιονομικά έσοδα και νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργήσει στην Ελλάδα, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη στο Sputnik, το ευρύ πακέτο στήριξης,  ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας που ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Η εισήγηση της Κομισιόν προκάλεσε μεγάλη κανοποίηση στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς για την Ελλάδα, προβλέπεται χρηματοδότηση ύψους 31,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 1/6 του ελληνικού ΑΕΠ, και αφορά το διάστημα 2021-2027.

«Εξαιρετικά θετικά εξέλιξη» χαρακτηρίζει την πρόταση, ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο Sputnik. «Είναι πολύ σημαντική στιγμή για την Ευρώπη γιατί επιτρέπει να δούμε το μέλλον με αισιοδοξία, τόσο το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον, όσο και τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Δεν ακούγεται μόνο μεγάλο το ποσό, είναι μεγάλο. Για την Ελλάδα ειδικά, το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι το μεγαλύτερο ποσό αφορά σε επιχορηγήσεις. Το γεγονός ότι αυτά τα χρήματα δεν θα επιβαρύνουν το Δημόσιο χρέος, μας επιτρέπει να έχουμε μια πολύ πιο αισιόδοξη προσέγγιση σε σχέση με την πορεία των δημόσιων οικονομικών μας στα επόμενα χρόνια και δεκαετίες. Από κει και πέρα, ο συγκεκριμένος δανεισμός, εφόσον υπάρξει, θα είναι χαμηλότοκος σε σχέση με τον ελληνικό δανεισμό, τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια, συνεπώς και τα δάνεια είναι θετική εξέλιξη. Το μίγμα είναι εξαιρετικά καλό για την Ελλάδα».

Ερωτηθείς αν η στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτέλεσε έκπληξη για την Αθήνα, ο κύριος Σκυλακάκης λέει ότι ανέμενε ταχεία ανταπόκριση εκ μέρους της Ευρώπης, για την αντιμετώπιση της μεγάλης κρίσης που προκαλεί η πανδημία. «Για εμένα δεν ήταν έκπληξη. Είχα προβλέψει ότι η Ευρώπη θα ανταποκριθεί ταχύτερα συγκριτικά με προηγούμενες περιόδους, και ότι η ανταπόκρισή της θα είναι ικανοποιητική για τη χώρα μας, μέσα από τους κλασικούς ευρωπαϊκούς συμβιβασμούς που υπάρχουν πάντα», σημειώνει.

Πότε αναμένεται το πακέτο στήριξης στην Ελλάδα

Η τελική συμφωνία για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης θα προκύψει μέσα από μία μακρά διαδικασία διαβουλεύσεων, τόσο σε επίπεδο Eurogroup, όσο και σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής, δεδομένο που καθιστά άγνωστο το πότε θα εκταμιευθούν τα πρώτα χρήματα από τα κράτη μέλη. «Πρέπει πρώτα να εγκριθεί. Η ταχύτητα με την οποία θα προχωρήσουν οι διαδικασίες θα κρίνει και τον χρόνο εκταμίευσης του πρώτου ποσού. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε την ακριβή ημερομηνία, αλλά μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το 2021», επισημαίνει ο υφυπουργός.

Αναφορικά με τον τρόπο και τους όρους της εκταμίευσης, ο Θόδωρος Σκυλακάκης, εκτιμά ότι το πρόγραμμα δεν μπορεί παρά να υλοποιηθεί μέσα στο πλαίσιο των ευρύτερων δημοσιονομικών κανόνων που θέτει η Ευρώπη. «Αφότου συμφωνηθεί, θα δούμε με λεπτομέρεια τους όρους. Πιστεύω ότι θα είναι κοντά στα συνήθη ευρωπαϊκά προγράμματα και ότι θα υλοποιηθεί μέσα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών, δημοσιονομικών και άλλων, κανόνων».

Πού θα δοθούν τα χρήματα

Ο υφυπουργός Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι αυτοί οι ευρωπαϊκοί πόροι θα διοχετευτούν «εκεί που θα προβλέπει η Κομισιόν», ωστόσο, τονίζει ότι κάθε ευρώ που θα ριχτεί στην ελληνική οικονομία, θα δώσει μεγάλη δημοσιονομική ανάσα και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

«Πρέπει να δει κανείς την τελική διατύπωση της Κομισιόν και να μελετήσουμε αναλυτικά την πρόταση, πριν απαντήσουμε στο πού θα δοθούν αυτά τα χρήματα. Είναι σαφές ότι μιλάει για ανάγκες της οικονομίας, τόσο για την πράσινη και τη γεωργική οικονομία, όσο και για την ψηφιακή οικονομία. Η ελληνική κυβέρνηση θα τα δει όλα με λεπτομέρεια. Το σίγουρο είναι ότι για κάθε ευρώ που μπαίνει στην ελληνική οικονομία, επειδή έρχεται απέξω, δημιουργείται 1 με 1,5 μονάδα επιπλέον ΑΕΠ, ανάλογα με τον πολλαπλασιαστή. Αυτό φέρνει πρόσθετα δημοσιονομικά έσοδα, δημιουργώντας έτσι τον δημοσιονομικό χώρο για να προχωρήσει η χώρα, συν έναν πολύ μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας. Τα οφέλη είναι πολλαπλά, είναι τα ανάποδα της ύφεσης».

Πηγή: sputnik.gr