Σκουρλέτης: Η Ευρώπη να κάνει στροφή προς τις δημόσιες δαπάνες

by theodosis

Την ανάγκη η Ευρώπη να κάνει μια γενναία στροφή στο οικονομικό πεδίο, η οποία θα προτάσσει τις δημόσιες δαπάνες επεσήμανε μιλώντας στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο 105,5» και στον δημοσιογράφο Νίκο Σβέρκο ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.

«Αντίστοιχα διλήμματα είχαν τεθεί -αλλά όχι στο πλαίσιο τόσο ακραίων καταστάσεων-  μετά την κρίση του 2008 και με αφορμή άλλα ζητήματα. Αλλά κι εκεί, τότε, είχε τεθεί το ζήτημα μιας ευρωπαϊκής αντιμετώπισης της κρίσης χρέους. Σήμερα τίθεται με ένα διαφορετικό τρόπο, πολύ πιο έντονο, αλλά το δίλημμα εμπεριέχει μέσα του τα ίδια χαρακτηριστικά» υποστήριξε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και εξήγησε:

«Αυτό που, προφανώς, θα σήμαινε η υιοθέτηση μιας πολιτικής δημοσιονομικής και νομισματικής επέκτασης, ουσιαστικά θα ήταν η αμφισβήτηση της νεοφιλελεύθερης απολυτότητας και του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος. Αυτό απαιτείται σήμερα. Δεν μπορεί να υπάρξει απλώς μία “παρένθεση” κάποιων πολιτικών για ένα διάστημα, για να ξαναγυρίσουμε έπειτα στη νεοφιλελεύθερη “ορθοδοξία”. Φαίνεται πλέον ότι έχουμε φτάσει σε ένα σταυροδρόμι. Αν θέλουμε, λοιπόν, να μιλάμε για την Ευρώπη με το σημερινό της μέγεθος και αν δεν θέλουμε να πάμε σε καταστάσεις νέων ανταγωνισμών, οι οποίες είναι απρόβλεπτες αλλά και πεδίο νέων ανισοτήτων, αυτά τα διλήμματα πρέπει να απαντηθούν με μια γενναία στροφή στο οικονομικό πεδίο, η οποία θα προτάσσει τις δημόσιες δαπάνες χωρίς φειδώ. Ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ της εποχής μας. Με μεγάλες Δημόσιες παρεμβάσεις και επενδύσεις σε κάθε χώρα ξεχωριστά. Με ενίσχυση του τομέα της Υγείας, της Εκπαίδευσης. Όλα αυτά βεβαίως σημαίνουν ένα διαφορετικό ρόλο και μια διαφορετική στρατηγική για την Ευρώπη και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Σχετικα Αρθρα